Insuline Resistentie
Waarom is afvallen zo moeilijk?
Het probleem bij overgewicht is namelijk insuline resistentie. Om te weten wat insuline resistentie inhoudt, moeten we eerst weten wat insuline is. Insuline is niets anders dan een bepaald hormoon in ons lichaam. Elke keer dat we eten, komt er een bepaalde hormoon vrij en dat noemen wij insuline.
Insuline heeft een bepaalde functie in ons lichaam:
om de suikers die omgezet is in glucose vanuit het bloed mee te nemen naar onze cellen, waar hij verbrand moet worden. De overbodige suikers worden opgeslagen in vetten.
Wat houdt insuline resistentie in?
Bij insuline resistentie is er een hoge mate van insuline in ons lichaam en de cellen blokkeren de insuline.
Hoe krijgen we de hoge mate van insuline?
Zoals eerder vermeld; elke keer dat we eten komt insuline vrij. De insuline, die kan zijn functie niet vervullen namelijk de voedingstoffen en glucose tot in de cellen te brengen om te verbranden, omdat de cellen de toegang van insuline blokkeren. Als reactie maakt onze pancreas meer insuline aan waardoor mensen met insuline resistentie vaak 5 tot 9 keer zoveel insuline in het lichaam hebben.
Door de jaren heen is er een te hoge mate van insuline in het lichaam. Dit komt namelijk door verkeerd en te veel te eten.
Wat zijn de oorzaken van insuline resistentie?
-veel suiker en koolhydraten
-een inactieve levensstijl
-te vaak eten
-alcohol gebruik
-te veel vlees
-te weinig groenten
-te veel fruit
Hoe herkent u als u insuline resitentie hebt?
Symptomen:
-steeds honger
-snelle gewichtstoename
-sporten en dieёten helpen niet
-bolle of vette buik
-buikomvang neemt gedurende de dag toe
-je lust na een maaltijd zoetigheid
-je voelt je slaperig en suffig na het eten
-je wordt gauw moe
-vaker depressief (ongelukkig/onrustig)
-de kwalitiet van je slaap gaat achteruit
-spiermassa neemt af
-vetmassa neemt toe
Insuline resistentie kan ook vastgelegd worden met behulp van lab resultaten, namelijk HOMA-IR: Homeastatic Model Assessment of Insulin Resistance
Het is belangrijk om eerst de insuline resistentie te genezen. Dat kan door middel van intermittend fasting en keto dieet.
Intermittend fasting houdt in dat je bepaald aantal uren van de dag niet eet en daarna een paar uren dat je wel eet. De bedoeling is dat uw lichaam gedurende deze periode geen insuline aanmaakt waardoor uw cellen deze op gegeven moment niet meer gaan blokkeren. Dit proces neemt tijd. Het kan maanden duren.
Keto dieet houdt in dat u alle koolhydraten en suikers uit u menu weglaat. Keto komt van het woord ketosis. Dit heb je wanneer je lichaam keto lichaampjes begint te produceren wanneer hij geen koolhydraten meer krijgt. Deze keto lichaampjes zorgen voor energie en vervangen hierbij de glucose die in koolhydraten en suikers zit.
Het dieet. Uw maaltijd bestaat voor 70% uit halfgekookte groenten of salades, gezonde vetten zoals kokosolie en matig vlees. Vis, ei, zaden en noten kunt u ook gebruiken. Niet meer dan 2 tot 3 maaltijden per dag en elke dag een half uur aan krachtraining helpt dit proces. Voldoende rust is ook heel belangrijk.
Om te beginnen kunt u uw laatste maaltijd om 7uur savonds hebben. Daarna 16 uren niets meer eten. Een voordeel is dat wij s’avonds slapen en die 16 uren zonder eten niet voelen. De volgende maaltijd is dan om 11uur smorgens. Dit is de eerste maaltijd van de dag dus moet het liefst bestaan uit groenten of salades en noten. Gemberthee helpt om uw hongergevoel te verlagen. Later op de dag kunt u proteinen zoals vis of vlees en gezonde vetten zoals kokos olie eten.
Door intermittend fasting en keto dieet kan je gezondheidsproblemen voorkomen zoals vette lever, symtomen van hart, bloedvaat problemen en suikerziekte. Het is een verandering van je levensstijl, dus niet voor een paar weken of maanden.
U moet eerst gezond worden om kilo’s te verliezen.
Op het moment dat u insuline resistentie heeft genezen zal u merken dat u automatisch gaat afvallen. Uw lichaam kan de voeding effectief verbruiken.
Voor meer informatie volgt u mijn facebook pagina: Nisha A Sanchit-Jagdeo.
Geriatrie Verpleegkundige
Nisha Sanchit – Jagdeo