Internationale dag tegen corruptie – 9 december 2022

De Internationale Anticorruptiedag (IACD) 2022 wil de cruciale link tussen anticorruptie en vrede, veiligheid en ontwikkeling benadrukken. De kern is het idee dat het aanpakken van deze misdaad het recht en de verantwoordelijkheid is van iedereen, en dat we alleen door samenwerking en de betrokkenheid van elke persoon en instelling de negatieve impact van deze misdaad kunnen overwinnen. Staten, overheidsfunctionarissen, ambtenaren, wetshandhavers, vertegenwoordigers van de media, de particuliere sector, het maatschappelijk middenveld, de academische wereld, het publiek en de jeugd hebben hierin allemaal een rol te spelen.

De IACD 2022 markeert ook het begin van onze inspanningen ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van UNCAC. Dit komt tot uiting in het thema van de internationale dag van dit jaar, “UNCAC at 20: Uniting the World Against Corruption”. Het komende jaar, met als hoogtepunt IACD 2023, zullen we samen met partners over de hele wereld nadenken over een wereld die beter is gemaakt dankzij de collectieve impuls die door het verdrag wordt geboden en, cruciaal, welke hiaten er nog zijn om ervoor te zorgen dat dit een echt sterk mechanisme is voor de jaren vooruit.

Op deze dag, en ook daarna, wanneer we 20 jaar UNCAC vieren, sluit u zich bij ons aan terwijl we de wereld blijven verenigen tegen corruptie.

De wereld verenigen tegen corruptie voor ontwikkeling, vrede en veiligheid.

Bron: United Nations