15 mei: Internationale Dag van het Gezin
De internationale familiedag wordt jaarlijks op 15 mei door de Verenigde Naties over de hele wereld gevierd. De dag wordt herdacht om de belangrijke zaken die centraal staan in het welzijn van gezinnen, zoals gezondheid, onderwijs, gendergelijkheid, rechten voor kinderen en sociale inclusie te belichten onder andere.
De aanhoudende Covid-19-pandemie heeft het belang van digitale technologieën aangetoond op gebieden als werk, onderwijs en communicatie. Het heeft ook geleid tot een versnelling van technologische veranderingen die al in de pijplijn zaten voor de samenleving en op het werk, waaronder het toegenomen gebruik van digitale platforms en gerelateerde technologische innovaties zoals cloud computing en het gebruik van big data en algoritmen.
De Verenigde Naties bereiden zich voor op de dertigste verjaardag van het Internationale Jaar van het Gezin, 2024, dat tot doel heeft het bewustzijn te vergroten van megatrends en responsief gezinsgericht beleid om de effecten ervan aan te pakken. Megatrends, waaronder nieuwe technologieën, demografische verschuivingen, snelle verstedelijking en migratietrends, evenals klimaatverandering, hebben onze wereld ingrijpend vormgegeven.
Het thema voor Internationale Dag van het Gezin 2022 is “Families and Urbanization” (Families en verstedelijking).
Verstedelijking is een van de belangrijkste megatrends die onze wereld en het leven en welzijn van gezinnen wereldwijd vormgeven.
Duurzame verstedelijking is gerelateerd aan het behalen van verschillende Sustainable Development Goals (SDG’s) en doelen, zoals Armoedebestrijding; Goede gezondheid en welzijn; Maak steden en menselijke nederzettingen inclusief, veilig, veerkrachtig en duurzaam; en Verminder ongelijkheid binnen en tussen landen. Deze SDG’s en hun doelstellingen zijn afhankelijk van hoe goed de verstedelijking wordt beheerd, ten voordele van gezinnen en het verbeteren van het welzijn van alle generaties die in steden wonen.
Het thema van dit jaar, “Families en verstedelijking”, is bedoeld om mensen bewust te maken van het belang van duurzaam, gezinsvriendelijk stedelijk beleid.
Geschiedenis van de Internationale Dag van het Gezin
De Verenigde Naties begonnen in de jaren tachtig aandacht te besteden aan kwesties die met het gezin te maken hadden. In 1983 beval de Economische en Sociale Raad, de Commissie voor Sociale Ontwikkeling, zijn resolutie (1983/23) aan over de rol van het gezin in het ontwikkelingsproces en verzocht hij de secretaris-generaal om het bewustzijn onder besluitvormers en het publiek te vergroten over de problemen en behoeften van het gezin, samen met de effectieve manieren om in die behoeften te voorzien.
De Algemene Vergadering riep het Internationale Jaar van het Gezin uit in haar resolutie 44/82 van 9 december 1989. In 1993 besloot de Algemene Vergadering dat 15 mei elk jaar zal worden gevierd als de Internationale Dag van het Gezin.
Betekenis van Internationale Dag van het Gezin
Internationale dag van het gezin biedt de mogelijkheid om het bewustzijn van kwesties met betrekking tot gezinnen te vergroten en om de kennis over de sociale, economische en demografische processen die een effect op gezinnen hebben, te vergroten.
Op 25 september 2015 hebben de 193 lidstaten van de Verenigde Naties unaniem de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen aangenomen. Het is een reeks van 17 doelen die gericht zijn op het uitbannen van armoede, discriminatie, misbruik en vermijdbare sterfgevallen, het aanpakken van milieuvernietiging en het inluiden van een tijdperk van ontwikkeling voor alle mensen.
Gezins- en gezinsgericht beleid en programma’s zijn dus belangrijk voor het bereiken van veel van deze doelen.