Internationale Dag van het Zicht

De Internationale Dag van het Zicht, of World Sight Day is een jaarlijkse bewustmakingsdag die op de tweede donderdag van oktober wordt gehouden om de wereldwijde aandacht te vestigen op blindheid en slechtziendheid. 

Dit jaar vindt World Sight Day plaats op 14 oktober 2020 met als thema: Love Your Eyes.

1 miljard mensen over de hele wereld hebben een te voorkomen visuele beperking of een die nog moet worden aangepakt. Een verminderd of afwezig gezichtsvermogen kan grote en langdurige gevolgen hebben voor alle aspecten van het leven, inclusief dagelijkse persoonlijke activiteiten, interactie met de gemeenschap, school- en werkmogelijkheden en de mogelijkheid om toegang te krijgen tot openbare diensten.

Een verminderd gezichtsvermogen kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder ziekten zoals diabetes en trachoom, trauma aan de ogen of aandoeningen zoals refractieve fouten, cataract, leeftijdsgebonden maculaire degeneratie of glaucoom.

De meerderheid van de mensen met een visuele beperking is ouder dan 50 jaar; verlies van gezichtsvermogen kan echter van invloed zijn op mensen van alle leeftijden.

Focus op de gezondheid van je ogen

Tijdens deze Internationale Dag van het Zicht ligt de focus op zo goed mogelijk zorgen voor de gezondheid van je ogen. Hoe je dat het beste kunt doen? Door aandacht te besteden aan deze vier punten:

  • Voorkomen van oogaandoeningen
  • Bescherming van je ogen
  • Een goed zicht behouden
  • De gezondheid van je ogen voorop stellen

Voorkomen van oogaandoeningen

Veel oogaandoeningen kunnen worden voorkomen door gezond te leven. Een gezonde levensstijl heeft alles te maken met gezond eten en gezonde gewoontes. Gezond eten is niet alleen belangrijk voor je algemene welzijn, goede voeding is ook heel belangrijk voor de gezondheid van je ogen. Goede voeding kan namelijk helpen bij het voorkomen van bepaalde oogaandoeningen. Wat bijvoorbeeld heel gezond is voor je ogen is:

  • Vitamine A: Spinazie, eieren, wortels, vlees zuivelproducten en vis
  • Vitamine C: Sinaasappels, aardbeien en tomaten
  • Vitamine E: Amandelen, avocado, graanproducten, groente en fruit
  • Omega 6- en omega 3-vetzuren: Vis, schaal- en schelpdieren, plantaardige oliën
  • Luteïne: Luteïne zit onder andere in bladgroenten en broccoli
  • Zink: Kaas, bonen, peulvruchten, vlees, graanproducten, noten en schaal- en schelpdieren

Heb je het idee dat je lichaam wel wat meer vitamines kan gebruiken? Probeer dan eens een multivitamine die speciaal gericht is op de gezondheid van je ogen, zoals PreserVision. Deze voedingssupplementen zijn speciaal ontwikkeld om je ogen gezond te houden. De tabletten bevatten een hoge dosering antioxidanten, vitamines en mineralen. Ook de Ocuvite Complete tabletten bevatten essentiële voedingsstoffen die je ogen nodig hebben om gezond te blijven.

Bescherming van je ogen

Hoewel een gezonde levensstijl kan helpen om oogaandoeningen te voorkomen, is het ook belangrijk om je ogen optimaal te beschermen en te verzorgen. Bescherm je ogen bijvoorbeeld tegen uv-licht. Dit doe je door lenzen met een uv-filter te dragen, in combinatie met een goede zonnebril. Ook is het belangrijk om niet te lang naar een beeldscherm te kijken.

Twee flesjes everclear oogdruppels

Als je veel achter de computer werkt, probeer dan de 20-20-20-regel te volgen. Hierbij neem je elke 20 minuten 20 seconden pauze waarbij je naar iets kijkt op 6 meter (dit is 20 voet) afstand. Hierdoor kunnen je ogen even weer ontspannen. Let ook op je houding als je achter de computer zit. Probeer je rug recht te houden en niet teveel voorovergebogen te gaan zitten met een verkrampte nek en schouders. Krijg je snel last van droge ogen als je aan het werk bent? Probeer dan everclear oogdruppels om je ogen te hydrateren.

Waar je misschien niet meteen aan denkt bij het beschermen van je ogen is make-up. Maar juist als je make-up draagt is het belangrijk om hier zorgvuldig mee om te gaan. Gebruik bijvoorbeeld je mascara niet te lang, maak je make-upborstels regelmatig schoon en haal je make-up elke avond van je gezicht met een remover die zacht is voor je ogen. Draag je lenzen en heb je per ongeluk wat make-up in je oog gekregen? Haal dan je lens uit en maak je lens grondig schoon voordat je deze weer in doet.

De gezondheid van je ogen voorop stellen

Het laatste belangrijke punt is je ogen prioriteit geven. Dit doe je door ervoor te zorgen dat je elke twee jaar je ogen laat testen door een opticien of oogarts. Ga bij klachten meteen naar de huisarts, die kan je eventueel doorverwijzen naar de oogarts. Maak daarnaast LoveYourEyes een deel van je leven: praat met familie en vrienden over het belang van gezonde ogen en het regelmatig laten testen van je ogen.

Bron: WHO

VisionDirect


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *