Internationale Dag van Yoga 2022: ‘Yoga voor de mensheid’

“Yoga voor de mensheid.” Onder dit thema wordt dit jaar wereldwijd stilgestaan bij de Internationale Yoga Dag, die in 2015 door de Verenigde Naties (VN) op 21 juni is vastgesteld. Ook de Indiase ambassade in Suriname maakt zich klaar om in verband met deze dag enkele activiteiten te ontplooien. Yoga is sinds het besluit van de VN als eeuwenoude kennis uit India onderdeel geworden van het werelderfgoed.

Op 21 juni wordt door India en de internationale gemeenschap de achtste editie gevierd. Om meer mensen te bereiken en hen bewust te maken over de voordelen van yoga, is gisteren de Yoga Week ingeluid. “Middels het organiseren van kleine yoga sessies willen wij mensen kennis laten maken met deze levensstijl,” aldus de Indiase ambassadeur in Suriname, Shankar Balachandran.

Dit jaar is heel speciaal voor de Republiek India omdat zij ook 75 jaar een onafhankelijke staat is. De Indiase premier Narendra Modi heeft ter gelegenheid van dit heuglijke feit 70 landen gevraagd om te participeren aan een innovatief programma, genaamd ‘Guardian Ring’. Het is de bedoeling dat – beginnend in Japan, er met inachtneming van de beweging van de zon wereldwijd en in westwaartse richting, eindigende in Nieuw Zeeeland – een massa yoga-sessie wordt ontplooid.

“Suriname zal ook deel zijn van dit wereldwijde programma,” zegt ambassadeur Balachandran. De participatie van de verschillende landen zal live te volgen zijn via de Indiase staatsmedia.

Het thema ‘Yoga voor  de mensheid’ geeft volgens de diplomaat weer hoe yoga de mensheid hielp het lijden te verlichten tijdens het hoogtepunt van de COVID-pandemie. “Dagelijks beoefenen van yoga kan een positief effect hebben op je leven. Het brengt fysieke en mentale disciplines samen om een vredig lichaam en geest te bereiken; het helpt bij het beheersen van stress en angst en houdt je ontspannen,” voegt de ambassadeur eraan toe.

Yoga helpt, aldus de Indiase afgezant, meer flexibiliteit, spierkracht en lichaamstoon te bereiken, daarnaast worden ademhaling, energie en vitaliteit verbeterd. Jaarlijks komen mensen op 21 juni bijeen in yogastudio’s of andere gemeenschappelijke ruimtes met als allerbelangrijkste doel het ervaren en verspreiden van de onschatbare voordelen van yoga.

Bron: Suriname Herald

Hieronder ziet u enkele indrukken van de hedenmorgen gehouden yoga-aktiviteit in het Assuria Event Center. De chief guest was President Chandrikapersad Santokhi, die na de openingstoespraak van de ambassadeur van India, ook het woord voerde.