Internationale Kavi Goshthi in verband met de internationale poëzie dag

Op zondag 20 maart 2022 werd een online Kavi Goshthi (gedichten voordracht) middag georganiseerd door Suriname Hindi Parishad in samenwerking met de afdeling Vidhyá Nivás Sahitya Sansthán (VNSS) in verband met de internationale poëzie dag. Hierbij werd ook nadruk gelegd op holi die op 18 maart 2022 is gevierd.
Jaarlijks op 21 maart is het World Poetry Day (Wereld Poëziedag). Een dag ingesteld in 1999 door de UNESCO met als doelstelling het lezen, schrijven en publiceren van poëzie te bevorderen en de taalkundige verscheidenheid via poëtische expressie onder de aandacht te brengen.
De master of ceremonie was de Hindi studente Jyoti Mahadewmissier, die het geheel heel kundig heeft geleid.
De voorzitter van Hindi Parishad, de heer Satjanand Pramsoekh heeft de aanwezigen welkom geheten. Onder de aanwezigen waren er heel wat speciale gasten uit India en Suriname aanwezig.
Naresh Gupta (India) vertelde over de Mahilá Kavya Manch. Hij vond dat de vrouwen heel weinig naar voren kwamen bij kavitá (gedichten) presentaties. Het was zijn wens om een platform te creëren voor vrouwen om hun dichtkunst te openbaren. Na zijn pensionering maakte hij een online platform de Mahilá Kavya Manch. Deze heeft nu 148 afdelingen in India en 65 units in 34 landen buiten India. Suriname heeft ook een afdeling.
Dr. Suman Sakhi Daiya (India), Global Advisor Mahilá Kavya Manch, was eregast bij deze online ontmoeting. Zij presenteerde een kavitá over holi.
Dhiraj Kandhai (Suriname) die voorzitter is van Vidhyá Nivás Sahitya Sansthán (VNSS), de literaire sectie van Suriname Hindi Parishad droeg een kavitá voor genaamd “Apná desh, apná ghar”.
Usha Gopie (Suriname) is yogá leraar en dichter. Zij heeft 3 van haar kavitá’s voorgedragen, waaronder één ter ere van guru’s.
Dr. Major Prachi Garg (India) presenteerde een kavitá over Holi.
Dr. Rahul Mishra (India) die zegt dat hij uit de familielijn van Munshi Rahman Khan komt. Hij heeft ook over hem geschreven. Munshi Rahman Khan was een immigrant in Suriname en bekend als leraar, dichter en schrijver. Rahul Mishra houdt zich bezig met immigratie en presenteerde dan ook een kavitá met als titel ‘Pravasi”.
Aruna Ghawana (India) presenteerde kavitá “Adj Rahene do”.
Ajay Prasun (India) komt van Lucknow en schrijft al 50 jaren kavitá’s.
Krishna Bhikharie (Suriname) ondervoorzitter van Mahilá Kavya Manch Suriname heeft een kavitá met als titel “Putri kyun hai udás” voorgedragen.
Bhawna Saxena (India) voormalig Attache (Hindi & Culture) bij de Ambassade van India in Paramaribo heeft de kavitá “Sabdo” voorgedragen.
Carmen Somai (Suriname) heeft vanuit Nederland deelgenomen aan deze Kavi Goshthi. Ze heeft een gedicht over Holi gezongen op een bollywood ‘tune’. En daarna heeft ze “Surinám desh hamárá” voorgedragen.
Parineeta Sinha (India) is schrijfster. Zij presenteerde de kavitá “Merá desh” .
Rinesh Debipersad (Suriname) is Hindi docent. Hij heeft de kavita’s “Jivan aur Jawán” en “Jawáni” voorgedragen .
Pandit Vishal Lachman (Suriname) is pandit en Hindi docent. Hij heeft de kavitá’s “Hamárá sanskriti” en “Nári” voorgedragen.
Sandhya Bhaggoe (Suriname) voorzitter van Mahilá Kavya Manch Suriname heeft ook enkele kavitá’s voorgedragen.
Dhiraj Kandhai heeft het geheel afgesloten door iedereen te bedanken voor hun participatie.