Internationale Vrijwilligersdag

Internationale Vrijwilligersdag, ook bekend als International Volunteer Day (IVD), wordt wereldwijd gevierd op 5 december van elk jaar. Deze dag is uitgeroepen door de Verenigde Naties om de bijdragen van vrijwilligerswerk te erkennen en te vieren. Hier zijn enkele belangrijke punten over Internationale Vrijwilligersdag:

Erkenning van Vrijwilligerswerk:

Internationale Vrijwilligersdag is bedoeld om de vrijwilligers over de hele wereld te eren en te erkennen voor hun toewijding, inzet en bijdragen aan de samenleving.

VN-resolutie:

De Verenigde Naties hebben op 17 december 1985 een resolutie aangenomen waarin 5 december werd uitgeroepen tot International Volunteer Day for Economic and Social Development. Dit benadrukte de waarde van vrijwilligerswerk bij het bevorderen van economische en sociale ontwikkeling.

Thema 2023: “de kracht van collectieve actie: als iedereen het zou doen”

Elk jaar heeft Internationale Vrijwilligersdag een thema dat gerelateerd is aan de rol van vrijwilligerswerk in de samenleving. Deze thema’s benadrukken vaak actuele kwesties en uitdagingen.

Vrijwilligersorganisaties en Evenementen:

Op deze dag worden over de hele wereld evenementen georganiseerd door vrijwilligersorganisaties, lokale gemeenschappen, en non-gouvernementele organisaties (NGO’s). Deze evenementen variëren van waarderingsceremonies voor vrijwilligers tot bewustwordingscampagnes over het belang van vrijwilligerswerk.

Betrokkenheid aanmoedigen:

Internationale Vrijwilligersdag moedigt ook anderen aan om zich bij vrijwilligersorganisaties aan te sluiten of zich op een of andere manier in te zetten voor vrijwilligerswerk. Het benadrukt de kracht van individuele acties in het creëren van positieve verandering.

Sociale Media en Campagnes:

Sociale media spelen vaak een belangrijke rol bij het verspreiden van de boodschap van Internationale Vrijwilligersdag. Hashtags worden gebruikt om de betrokkenheid online te vergroten, en verschillende campagnes delen verhalen en ervaringen van vrijwilligers over de hele wereld.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *