’Islamitische universiteit moet dicht’

Raadslid Tanya Hoogwerf.

Raadslid Tanya Hoogwerf

De Islamitische Universiteit in Rotterdam moet sluiten nadat uit internationaal onderzoek is gebleken dat meerdere Nederlandse jihadisten er les hebben gehad.

Leefbaar Rotterdam heeft schriftelijke vragen ingediend bij het stadsbestuur nadat raadslid Tanya Hoogwerf in een internationaal onderzoek ’een zorgwekkende rode draad’ had gezien.

Het rapport van Van Leyenhorst & Andreas: Dutch Suspects of Terrorist Activity biedt inzicht in de thuissituatie van de Nederlandse jihadisten. „Het onderzoek brengt de achtergronden in beeld van de Nederlandse jihadisten. Velen van hen komen uit een gebroken gezin.”

Maar naast moeizame thuissituaties was er een ander terugkerend element. De jihadisten volgen sociale studies of islamstudies. „Drie hebben er gestudeerd aan de Islamitische Universiteit, twee hebben zich er aangemeld maar zijn niet aangenomen, volgens de onderzoekers omdat ze onvoldoende scoorden met hun cijfers.”

Het is voor Hoogwerf de zoveelste bevestiging dat er zaken plaatsvinden op de zelfbenoemde universiteit. Het opleidingsinstituut maakt geen deel uit van de Vereniging van Universiteiten, en wat haar betreft is dat de welbekende druppel in de tolerantie-emmer. „Die school moet per direct dicht”, aldus het raadslid.

De VVD heeft de schriftelijke vragen mede ondertekend. Wat Hoogwerf betreft is de tijd van ’gezellige kopjes thee drinken’ voorbij met instanties die bij haar te boek staan als ’niet integratie bevorderend’.

„De rector staat bekend om zijn pittige uitspraken. Als je dit weer meekrijgt, vraag je je af wat er achter de gesloten deuren allemaal wordt gezegd en gepredikt.” Zo stelde rector Ahmet Akgündüz onder meer dat de doodgeschoten Koerdische advocaat Tahir Elçi zijn lot over zichzelf had afgeroepen. Koerden, Joden en homo’s komen er vaak slecht van af in zijn commentaren.

Het stadsbestuur heeft niet de macht en middelen om zelf de school te sluiten. Hoogwerf pleit voor ingrijpen van het Rijk via het college van B en W. Verder wil ze meer maatregelen vanuit de stad zelf tegen radicalisering.

„De burgemeester heeft al gesteld dat we vijfhonderd extra agenten nodig hebben in Rotterdam, ook om radicalisering tegen te gaan. Daar wachten we nog op. Wat mij betreft trekken we miljoenen zelf uit om onze eigen Directie Veiligheid uit te breiden om zelf harde inlichtingen in te winnen.”

De private inlichtingendienst moet ervoor zorgen dat ze in de Maasstad niet meer voor verrassingen komen te staan. Want zoals de laatste jaren wel vaker is gebeurd, informatie komt traag binnen. „Dit is het zoveelste signaal dat we pas achteraf horen.”

Bron: msn nieuws