Jarige Dansschool Namita Nritya Vidya Bhavan heeft naam gevestigd

“Het is begonnen als een hobby. Maar nu is het een deel van mijn leven geworden. Toen ik mijn danslerares Namita Ajodhia zag afdansen, ben ik super gemotiveerd geraakt en wilde ik deze danskunst mijzelf ook eigen maken”, vertelt een enthousiaste Karishma Pahlad. Zij is al vanaf het begin bij Dansschool Namita Nritya Vidya Bhavan, die zaterdag haar 21-jarig bestaan vierde in Ons Erf.

“We willen een bijdrage leveren om een deel van ons cultureel erfgoed vast te leggen voor de komende generaties”

Het was een feestelijk gebeuren, waarbij natuurlijk de klassieke Indiase dansstijl bharata natyam onder de (ex-)danseressen op het podium niet ontbrak. De dansschool heeft haar naam in de jaren gevestigd. Honderden meisjes hebben zich aangesloten om deze Indiase klassieke danskunst aan te leren.

“Niet alleen is de dansstijl interessant”, legt danslerares Namita Ajodhia uit. “Maar er hangt ook een soort levensles omheen. Je kunt in elke dans de moraal en het gevoel heel goed overbrengen aan het publiek. Met deze dansstijl vind ik het leuk om met jongeren bezig te zijn. Hen tools aan te reiken die zij goed kunnen gebruiken in de rest van hun verdere leven.”

Speciaal boek

Vanshika Gharbaran zit sinds vijf maanden op de dansschool. “Ik vind bharata natyam een heel leuke dans. Ik vind het belangijk om in beweging te blijven. Dansen is mijn hobby.” Sujata Mahabier danst al vier jaren. “Ik vind de dansbewegingen heel mooi. Ik wil heel goed worden, zodat ik later mijn eigen dansschool kan beginnen.”

Ajodhia vindt het belangrijk om het bharata natyam-danskunst te blijven ontwikkelen in Suriname. Er is een een speciaal boek KAL – Roots & Fruits in de maak dat in augustus zal uitkomen. KAL staat voor gister en morgen. Daarnaast is er een gelijknamige driedelige documentaire geproduceerd die op verschillende televisiezenders vertoond zal worden. Ajodhia: “21 jaar Dansschool Namita Nritya Vidya Bhavan is voor ons een mooie mijlpaal. We willen hiermee een bijdrage leveren om een deel van ons cultureel erfgoed vast te leggen voor de komende generaties.”

Dansschool Namita Nritya Vidya Bhavan viert haar 21-jarig bestaan in Ons Erf. [Foto: Arjen Stikvoort]

door Arjen Stikvoort

Bron: De Ware Tijd