Jongeren en het Bollywood-effect
Met een productie van zeshonderd films per jaar is India de grootste filmproducent ter wereld. Daar komt nog bij dat de opnamen van Bollywood-films over de hele wereld plaatsvinden: van India en Pakistan tot Engeland, Frankrijk, Italië, Bulgarije en de Verenigde Staten. Zelfs locaties in Nederland worden bezocht: in september werden in Amsterdam nog opnamen gemaakt voor de film The Ring (2017) met Shah Rukh Khan en Anuska Sharma.
De invloed van Bollywood-films is verstrekkend. Een goede Bollywood-film trekt wereldwijd al snel miljarden kijkers, waaronder veel jongeren. Bijna zonder uitzondering hebben Bollywood-films onmogelijke liefdes of familiedrama’s als onderwerp. In Nederland smullen met name de Hindoestaanse en Pakistaanse gemeenschappen van deze extravagante melodrama’s. Maar ook mijn Turkse en Marokkaanse buurmeisjes kijken er vaak naar, vertellen ze mij. Wie kennis wil maken met de Indiase cultuur, doet er goed aan om zich in de cinema van Bollywood te verdiepen. Dat geeft inzicht in de culturele houding van de Indiase bevolking: hun normen, waarden en tradities.
Wie kennis wil maken met de Indiase cultuur, doet er goed aan om zich in de cinema van Bollywood te verdiepen
Zang- en dansbijeenkomsten
Voor jongeren buiten India zijn Bollywood-films belangrijker dan ooit. Deze films geven een beeld van de cultuur die zij al generaties lang missen, en ze voelen zich daardoor verbonden met deze films. De Bollywood-films bepalen hun smaak en moraal: wat ze mooi en lelijk vinden, wat ze goed en slecht vinden. Uit Bollywood-films kan vaak ook een leerzame boodschap worden gehaald. Verhalen over mensen die liefde boven religie verkiezen, of die het heft van hun leven in eigen hand nemen – dat zijn verhalen die bij jongeren weerklank vinden.
Maar wat is nu het belangrijkste effect van Bollywood-films op de jeugd? Volgens antropoloog Sanderien Verstappen, auteur van het boek ‘Jong in Dollywood’, zijn het vooral schoonheidsidealen die jongeren beïnvloeden. De gespierde lichamen en de kapsels van de mannelijke helden; de kleding en de make-up van de vrouwen.
Vaak moet je twee en een half uur van je tijd vrijmaken voor een Bollywood-film, omdat complete videoclips in de films zijn gemonteerd. De muziek is namelijk bepalend voor het succes van de film. Zelf zie ik de invloed van Bollywood-films in mijn directe omgeving terug: Pakistaanse en Indiase vriendengroepen houden zang- en dansbijeenkomsten met de nieuwste Bollywood-liedjes.
Verhalen over mensen die liefde boven religie verkiezen, of die het heft van hun leven in eigen hand nemen – dat zijn verhalen die bij jongeren weerklank vinden
Identificatie
Jongeren zoeken naar hun identiteit. In de Nederlandse samenleving zijn er weinig tot geen positieve rolmodellen waarmee bijvoorbeeld jongeren van Hindoestaanse komaf zich kunnen identificeren. De films en muziek uit Bollywood zijn voor hen middelen om zich van anderen te onderscheiden, en om betrokkenheid en acceptatie te creëren. Bovendien kunnen de jongeren hiermee hun westerse levensstijl spiegelen aan de traditionele waarden van hun familie. Dat kan de nodige familiedrama’s opleveren, zowel in het leven van de jongeren zelf als in de Bollywood-films die ze kijken.
Ondanks de aandacht voor tradities, gaan ook Bollywood-films onvermijdelijk met hun tijd mee. Acteurs en actrices kleden zich meer Westers dan vroeger, en ook door de locatie-opnamen buiten India krijgen de films een steeds meer ‘Westerse’ aanblik. Volgens antropoloog Sandrien Verstappen nemen Bollywood-films hiermee eindelijk de heersende gevoelens van nostalgie en vervreemding bij de kijker serieus. Bollywood lijkt rijp voor een jongere generatie. En jongeren die meer van de Indiase cultuur te weten willen komen, zijn bij de Indiase arthousefilms en documentaires aan het juiste adres.
Bron: http://c-india.com/jongeren-en-bollywood-effect/