Jyotirlinga

 Een Jyotirlinga of Jyotirlingam, is een devotionele weergave van de Allerhoogste God Shiva. Jyoti betekent ‘straling’ en lingam het ‘beeld of teken’ van Shiva; Jyotir Lingam betekent dus het Stralende Teken van de Almachtige Shiva. Er zijn twaalf traditionele Jyotirlinga heiligdommen in India.

Volgens Śiva Mahāpurāṇa hadden Brahmá (de god van de schepping) en Vishnu (degedaante van God tijdens het bewaren) een argument over de suprematie van de schlepping. Om het debat te beslechten doorboorde Supreme God Shiva de drie werelden die verschenen als een enorme Oneindige Zuil van Licht, de Jyotirlinga die later koelde in de Heilige Berg Annamalai (waarop de Tempel van Arunachaleshvara zich bevindt). Vishnu en Brahmá splitsten hun wegen respectievelijk naar beneden en naar boven om het einde van het licht in beide richtingen te vinden. Brahmá loog dat hij het einde ontdekte, terwijl Vishnu zijn nederlaag toegaf. Deze leugen van Brahmá veroorzaakte woedde bij Shiva en vervloekte Brahmá dat Hij, hoewel Hij de schepper van het universum is, niet zou worden aanbeden. De jyotirlinga is de Allerhoogste Shiva, ontastbare werkelijkheid, waaruit Shiva verscheen in een andere vorm, Lingodbhava. De jyothirlinga heiligdommen zijn tempels waar Shiva verscheen als een vurige lichtkolom.

Oorspronkelijk werd aangenomen dat er 64 jyothirlingas waren terwijl 12 ervan als zeer veelbelovend en heilig werden beschouwd.  Elk van de twaalf jyothirlingasites nemen de naam aan van de presiderende godheid, elk van ze wordt beschouwd als een andere manifestatie van Shiva. Op al deze plaatsen is de lingam, de beginloze en eindeloze Stambha-pilaar, die de oneindige aard van Shiva symboliseert.

 De twaalf Jyotirlinga’s zijn:

Jyotirlinga plaats
1. Somnáth Prabhasapattan, in de buurt van Veraval, Sourashtra, Gujarát
2. Mallikárjun Shrishailya, Andhra Pradesh
3. Mahánkal Ujjain, Madhya Pradesh
4. Omkár / Amaleshwar Omkár, Mandhata, Madhya Pradesh
5. Kedárnáth Himalayas
6. Bhimashankar Dakini-regio, Taluka Khed, district Pune, Maháráshtra
7. Vishveshwar Varánási, Uttar Pradesh
8. Tryambakeshwar Dichtbij Náshik, Maháráshtra
9. Vaidyanáth (Vaijanáth) ( Opmerking 1 ) Párli, district Beed, Maháráshtra
10. Nagesh (Nágnáth) ( Opmerking 2 ) Darukavan, Oundh, District Hingoli, Maháráshtra
11. Rámeshwaram Setubandh, in de buurt van Kanyákumari, Tamilnádu
12. Ghrushneshwar (Ghrushnesh) Verul, district Aurangabad, Maháráshtra

Opmerking 1 – Variatie: Baidyanathdham, Jhárkhand

Opmerking 2 – Variatie: Almora, Uttar Pradesh

De twaalf Jyotirlingas zijn het lichaam en de Jyotirlinga in Pashupatináth in Kathamandu (Nepal) is het hoofd boven dit lichaam.

 

De betekenis van een Jyotirlinga

  1. Het allesdoordringende Brahmátmalinga of al-doordringend licht.
  2. In de Taittiriya Upanishad worden de twaalf beginselen van Brahmá, Máyá, de jiva, de geest, het intellect, het onderbewustzijn, het ego en de Panchamahábhutá’s aangeduid als de twaalf Jyotirlingas.
  3. De twaalf secties van de Shivalinga.
  4. In de Yadnyavedi (put waar het ritueel van offervuren wordt uitgevoerd), de shalunka vertegenwoordigt de put van het vuur en de linga de vlam van het vuur.
  5. Een weergave van de twaalf Adityá’s (soorten godheden die in groepen zijn ingedeeld).
  6. De locaties van uitbarsting van vuur van de slapende vulkanen. Omdat Yama , de meester van de zuidelijke richting een ondergeschikte is van Shankar , wordt het zuiden de richting van Shankar genoemd. De Jyotirlingas zijn op het zuiden gericht, wat betekent dat de opening van hun shalunkas ook naar het zuiden gericht is. De meeste tempels staan niet in de zuidelijke richting. Wanneer de opening van de shalunka naar het zuiden kijkt, bezit de pinnda meer spirituele energie; terwijl de pinda met de opening van de shalunka op het noorden minder energie bezit.

 

Geestelijke betekenis

 Er moet  een geschikte Jyotirlinga geselecteerd wordem  en dan de  Abhishek uitvoeren op die Jyotirlinga. Bijvoorbeeld, de Mahankal is belast met Tama’s overheersende energie, Náganátha is in Harihar-vorm en is Sattva – Tama- dominant en Tryambakeshwar is op drie componenten gericht (ook bekend als Avadhut).

Het belang van Jyotirlinga’s en de plaats van samádhi van heiligen

Na het nemen van samádhi is het werk van de heiligen meer op het subtiele niveau. Hun lichamen stoten grotere hoeveelheden golven uit van Chaitanya en sattviktá. Net zoals de samádhi van een heilige onder de oppervlakte van de aarde is, zo ook de Jyotirlingas en swayambhu Shivalingas. Omdat deze Shivalinga’s een grotere hoeveelheid nirguṇtattva hebben in vergelijking met de andere Shivalinga’s, zenden ze constant een grotere kwantum van nirguṇ Chaitanya en sattvikta uit. Dit helpt bij het continu zuiveren van de atmosfeer op aarde. Omdat deze golven constant naar het gebied van de hel worden uitgezonden, zijn ze daar voortdurend in gevecht met de negatieve energieën. Daarom wordt de aarde voortdurend beschermd tegen aanvallen van krachtige negatieve energieën uit de regio van de hel.

 

Bron: https://www.hindujagruti.org/hinduism/jyotirlingas

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *