K.R. Sing – Uit de klei van Saramacca verschijnt 27 mei bij Boom uitgevers Amsterdam

Uit de klei van Saramacca is een Surinaams-Hindostaanse familiegeschiedenis tegen de achtergrond van (post)koloniale ontwikkelingen in Suriname in de twintigste eeuw. Het boek verschijnt op 27 mei in Nederland, en wordt later in Suriname gepresenteerd.

Nandoe en Trees
Dit is het verhaal van een kleermaker en een onderwijzeres die hun weg door het leven moeten zoeken langs armoede, culturele en religieuze barrières. Nandoe is van de plantage La Prévoyance in Saramacca. De landbouw zegt hem weinig dus vertrekt hij naar Paramaribo om kleermaker te worden. Soms lijdt hij honger. Trees woont op Oldenburg, dichtbij Paramaribo. Haar ouders zijn vroeg overleden. Met haar broer krijgt ze heftige botsingen over tradities en cultuur; ze wil in vrijheid over haar toekomst kunnen beslissen. Nandoe vind haar aantrekkelijk, want ze is knap, eerlijk en doordacht. Maar hij wordt onzeker want hij heeft geheimen waar zij niets van weet. Er komt een gemengd hindoe-katholiek huwelijk. In hun denken en handelen zijn oosterse én westerse waarden herkenbaar, hun gezin weerspiegelt de multiculturele samenleving in miniatuur. 

(Post)koloniale geschiedenis
Het verhaal speelt zich af in Suriname, Nederland, het Caraibisch Gebied en India, en vertelt het verhaal van vijf generaties van een Hindostaanse familie vanaf de immigraties in 1873. Het voltrekt zich tegen de achtergrond van koloniale en postkoloniale ontwikkelingen in Suriname: de armoede tot de tweede Wereldoorlog, de kansen door de oorlog, de onzekerheden van de onafhankelijkheid in 1975, de angst tijdens de militaire dictatuur na 1980. De bestuurlijke ontwikkelingen krijgen een verstikkende greep op het dagelijks leven en het gezin moet beslissen: blijven in Suriname of vertrekken.

Unieke bronnen
Uit de klei van Saramacca is een authentiek verhaal dat tot stand is gekomen op basis van circa 600 brieven van de familie, onderzoek in openbare archieven, tientallen interviews en literatuuronderzoek. Het geeft een inkijk in de – veelal onderbelichte  geschiedenis van Hindostanen in Suriname in de twintigste eeuw. 

Over de auteur
K.R. Sing is het pseudoniem van Stanley Raghoebarsing (Paramaribo, 1956), een bekend Surinaams politicus van de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP). Hij studeerde economie in Tilburg en was van 2000 tot 2010 minister in Suriname in twee kabinetten-Venetiaan. 

Auteursbezoek in Nederland rond Immigratiedag
Raghoebarsing is vanaf 27 mei tot 16 juni in Nederland en is dan beschikbaar voor interviews en lezingen over het boek. Dit auteursbezoek valt rondom de herdenking van Immigratiedag  146 jaar Hindostaanse immigratie in Suriname op woensdag 5 juni, die zowel in Suriname als Nederland wordt herdacht. 
De auteur geeft op 12 mei een voorproefje van het boek op een bijeenkomst in het Migratie Museum Den Haag in samenwerking met Lalla Rookh en Haags Historisch Museum. 

Het boek is tzt in Suriname verkrijgbaar via VACO Boekhandel.

K.R. Sing – Uit de klei van Saramacca. Een Surinaamse familiegeschiedenis | Verschijnt 27 mei bij Boom uitgevers Amsterdam | ISBN 9789024427116 | paperback, ca. 220 pagina’s | verkoopprijs ca. € 17,50 | verkrijgbaar in Nederland via de boekhandel of online | verkrijgbaar in Suriname via VACO, naar verwachting vanaf half juli.

Noot voor de redactie
De auteur woont in Suriname en is aldaar beschikbaar voor interviews. Voor een digitale proef, een recensie-exemplaar of interview met de auteur kunt u contact opnemen met Boom uitgevers Amsterdam, Erica van ’t Leven: e.vantleven@bua.nl / T +31 (020) 520 01 20 (receptie) / M +31 6 30 59 54 87

Bron: https://mailings.bua.nl/x/?S7Y1Mvyfa2tmaGbwv8jWEAAA54


Op 5 juni is het 146 jaar geleden dat Brits-Indische immigranten naar Suriname kwamen om er op de plantages te werken. De immigratie vloeide voort uit de afschaffing van de slavernij. Met 64 schepen kwamen er 34.000 arbeiders, tweederde van hen zouden in Suriname blijven wonen.

Rondom de jaarlijkse herdenking verschijnt dit jaar het boek ‘Uit de klei van Saramacca’, het verhaal van 5 generaties van de familie Raghoebarsing, vanaf de komst in 1873. Van de geschiedenis van Hindostanen is doorgaans weinig bekend, dit boek geeft een inkijk in hun leven.

Waarom blijven ze in Suriname? Hoe denken ze over het leven,  hoe is hun relatie met andere bevolkingsgroepen? Hebben ze oosterse of westerse normen en waarden? Is de multiculturele samenleving haalbaar? 

Het verhaal is geschreven op basis van 600 familiebrieven vanaf 1953, tientallen interviews, en onderzoek van archieven en literatuur. Het bespreekt een deel van de Surinaamse geschiedenis dat onderbelicht is.

Het boek wordt uitgegeven door Boom Uitgevers Amsterdam en kan al online besteld worden. Eind mei ligt het in de Nederlandse boekhandels, in de tweede helft van juni bij VACO in Paramaribo. De lancering in Suriname wordt verwacht op 18 juni in het Nationaal Archief Suriname.

Ik ben beschikbaar voor interviews. Ik ben bereikbaar op sraghoebarsing@yahoo.com of app +597 8563262. (Tot 13 mei in Nederland maar telefonisch en mail contact zijn mogelijk).

Stan Raghoebarsing

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *