Kandidaat Miss Indian Beauty: meer dan mooi plaatje

Met nog elf ‘concurrenten’ aast de Rotterdamse Karishma Koellin op de felbegeerde titel Miss Indian Beauty the Netherlands. De 18-jarige studente international business management aan de Hogeschool Rotterdam is trots op haar deelname. Ze telt de dagen af naar de finale van de verkiezing op zaterdag 8 april in Rijswijk.

,,Het gaat om meer dan alleen mooi zijn, een missverkiezing is ook hard werken, meer dus dan het mooie plaatje”, zegt Koellin, die opgroeide in het Oude Noorden van Rotterdam, maar tegenwoordig met haar ouders in de wijk Prinsenland in Prins Alexander woont.

,,Iedereen heeft het tegenwoordig over het slechten van het glazen plafond. Daar kunnen wij een bijdrage aan leveren. Ik wil later wel iets doen met leiderschap.”

De ambitieuze Koellin koos voor de titelstrijd Miss Indian Beauty, nadat ze er vorig jaar kennis mee had gemaakt. ,,Mijn nichtje deed mee, ze heeft helaas niet gewonnen. Ik doe nu mee, omdat er ook nog een goed doel aan verbonden is.”

Waterpomp
De kandidaat-missen moeten immers samen geld ophalen om een zo broodnodige waterpomp in India te kunnen betalen. Daarvoor is 10.000 euro nodig. Koellin verwacht dat dat bedrag wel bij elkaar gehaald kan worden door de kandidaat-missen.

,,We mochten niet langs de deuren, dus ben ik op Facebook een actie begonnen. Verder heb ik bedrijven benaderd en heb ik gedanst. Dansen is mijn grote passie, dat doe ik al sinds mijn 7de.” Verder is de Rotterdamse actief met vrijwilligerswerk voor ouderen en verstandelijk gehandicapten.

Haar route richting de titel miss Indian Beauty loopt al enkele maanden. Vorig jaar november deed ze auditie, begin dit jaar volgde de bevestiging dat ze mocht meedoen. ,,We moesten een contract ondertekenen dat we geen modellenwerk doen. Er zijn overigens al twee kandidaten afgevallen. Die hebben zich niet aan de regels gehouden.’

Op 24 maart zijn in theater Zuidplein in Rotterdam nog talentendagen waar de kandidaat-missen hun talenten moeten tonen. Koellin gaat dansen.

Geen concurrenten
Bij de grote finale op 8 april, in de Broodfabriek in Rijswijk, moet ze de catwalk op en ook vragen van de jury beantwoorden. ,,De meeste meisjes zijn net als ik 18 jaar, een enkeling is 20 plus. Ik heb het ook niet over concurrenten, dat hebben we met elkaar zo afgesproken.”

Karishma Koellin kijkt uit naar de eindstrijd, die haar een plek in de wereldfinale later dit jaar – mogelijk in India – zou kunnen opleveren. ,,Ik voel me op en top Nederlandse hoor, maar dan wel met een Indiase én Nederlandse cultuur. Ik ben van de derde generatie: ik eet net zo goed stroopwafels en doe aan Sinterklaas hoor.”