Kanyá Pujá

Kanyá pūjá (kumári pujá) (कन्या पूजा), wordt verricht op de achtste of de negende dag van het Navarátri-feest. De ceremonie omvat voornamelijk de symbolische aanbidding van negen meisjes (tussen 3 en 9 jaar) , die de negen vormen van Durgá Mátá  (Navadurgá) vertegenwoordigen. Deze meisjes worden beschouwd als de manifestatie van de natuurlijke scheppingskracht. Shakti Má had  op de negende dag van Navarátri de vorm van Durgá Mátá aangenomen, dit op verzoek van de deva’s om de demon Kálásura te doden.

Mahá Ashtami Kumári Pujá

Het is een gewoonte om de voeten van deze negen jonge meisjes te wassen als teken van respect voor de Godin en dan nieuwe kleren aan te bieden als cadeau door de toegewijde. Kanyá pujá als onderdeel van de Devi-aanbidding is om de vrouwelijke kracht van het meisje te erkennen.
De devote die kennis, macht, rijkdom en voorspoed wenst of gepleegde zonden wil laten vergeven doet mee aan het ritueel van kanyá pujan.

Bij dit feest is er ook  rituele zuivering en worden mantra’s  gereciteerd. De kanyá’s zitten op een speciaal voetstuk. Ze worden aanbeden door ‘akshat’ (rijstkorrels) te offeren en door wierookstokjes te branden. Ze worden aanbeden omdat, volgens de filosofie van ‘Striyah Samastastava Devi Bhedah’, vrouwen Mahámáyá ( Durgá Má) symboliseren. Een meisje wordt vanwege haar onschuld als het zuiverste beschouwd.

Filosofie

De Sanátan Dharm gelooft in de vrouwelijke universele creatieve krachten. De originele kracht is Mahámáyá wiens inspiratie de goden en de rest van de kosmos schiep. De inspiratie is de levenskracht van de hele schepping. Alle grote en kleine energieën en krachten worden vertegenwoordigd door verschillende godinnen. Navarátri- Durgá Má en al haar dimensies worden verondersteld de manifestaties te zijn van dezelfde fundamentele inspiratie Mahámáyá.

Devi pujan is in wezen een aanbidding van het grote vrouwelijke. In een kanyá is het grote vrouwelijke scheppende potentieel op zijn hoogtepunt. Nadat het zich heeft ontwikkeld tot een meisje van een bepaalde leeftijd en voordat het de puberteit heeft bereikt, wordt een vrouwelijk kind beschouwd als het meest veelbelovende, meest jágrat en het meest helder van geest en helder bezield individu. Terwijl de parashakti in een dergelijke vorm wordt opgeroepen, is de zuiverheid van geest, lichaam en geest vereist en wordt vervuld door een meisje van de genoemde leeftijd van 3+ jaren voordat het de puberteit bereikt. Zo’n vrouwelijk kind is inderdaad Devi, die in haar latere leven de rollen op zich neemt van Párvati als echtgenote en moeder, Lakshmi als huisvrouw, Saraswati als de eerste guru van haar kinderen, Durgá als de vernietiger van alle obstakels voor haar familie, Annapurna als de voedselverschaffer door haar kookkunsten, Káli als de bestraffer om de gezinsleden op het goede spoor te brengen, enz.

Het uitnodigen en aanbidden van een ander aantal meisjes zal verschillende zegeningen geven:

 1. Het aanbidden van een meisje geeft geluk
 2. Twee meisjes aanbidden geeft inzicht en verlossing
 3. Drie meisjes aanbidden, veroorzaakt inkomen
 4. Vier meisjes aanbidden geeft autoriteit
 5. Het aanbidden van vijf zegent met kennis
 6. Zes meisjes aanbidden, verkrijgt zes soorten Siddhi’s of vervullingen
 7. Het aanbidden van zeven meisjes zegent met macht en koninkrijk
 8. Acht meisjes aanbidden geeft rijkdom
 9. Negen meisjes aanbidden zegent met suprematie

Hoe geschiedt de pujá:
Eerst  worden de voeten van alle meisjes die zijn uitgenodigd gewassen en vervolgens op de speciale plaats  gezet. Dan wordt Moli (rode en gele heilige draad) om de rechterpols gebonden en wordt tilak op het voorhoofd van alle meisjes aangebracht. Traditionele Ashtami Prasád – Puri, Chaná en Halwá, wordt eerst aangeboden aan Durgá Má en vervolgens geserveerd aan alle meisjes. De meisjes krijgen ook wat cadeautjes in de vorm van geld, rode dupattá en armbanden. De pujá eindigt met het ontvangen van zegeningen van deze meisjes in de vorm van handoplegging terwijl de devoten hun voeten aanraken.

De negen namen van de Godinnen die de negen meisjes vertegenwoordigen zijn : 

 1. Kumárika
 2. Trimurti
 3. Kalyáni
 4. Rohini
 5. Káli
 6. Chandiká
 7. Shanbhavi
 8. Durgá
 9. Subhadrá

Shubh Navrátri !

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *