Karvá Cauth

Is geen bekende feestdag onder Surinaamse Hindustanen. In India wordt het in bepaalde delen van deze machtige staat wel volop gevierd. In deze moderne tijd is dit feest  wel aan een revisie toe. En dat gebeurd ook. Bollywood sterren en ander publieke figuren nemen het voortouw hierbij. Wat is Karvá Cauth nou precies.

Karvá Cauth is een eendaags festival dat vier dagen na Purnimá (een volle maan) in de maand  Kártika gevierd wordt door Hindu vrouwen. Karvá Cauth is, net als veel hindufestivals, gebaseerd op de lunasolaire kalender die alle astronomische posities incalculeert, met name die posities van de maan die wordt gebruikt als een markering om belangrijke data te berekenen.

Karvá Cauth gaat over  vrouwen, vooral in Noord-India, die van zonsopgang tot maansopgang snel trouwen omwille van de veiligheid en een lang leven voor hun echtgenoten. Het  Karvá Cauth vasten wordt traditioneel gedaan in de staten Rájásthán, Uttar Pradesh, Himáchal Pradesh, Haryáná, Punjáb, Delhi en als Atla Tadde in Andhrá Pradesh . Het festival valt op de vierde dag na de volle maan, in de hindu-lunisolaire kalendermaand Kártika. Historisch werd Karvá cauth gevierd voor de soldaten op het veld om een lang leven in de oorlog aan de goden af te smeken. Dit is later overgenomen door andere vrouwen om te vasten voor een lang leven van hun getrouwde echtgenoot. In India ontstaat op basis van moderne inzichten een verschijnsel ,dat partners in een relatie op die dag samen vasten voor een lang leven van de andere partner.

Karvá is een ander woord voor ‘pot’ (een kleine aarden pot met water) en cauth betekent ‘vierde’ in het Hindi (een verwijzing naar het feit dat het festival valt op de vierde dag van de donkere veertien dagen, of Krishna paksh, van de maand van Kártika).  Het festival ontstond en werd alleen gevierd in het noordwestelijke deel van het Indiase subcontinent. Karvá Cauth wordt nu bijna overal in India gevierd en is echt beroemd in Noord-India. Een hypothese ver het ontstaan  is dat militaire campagnes vaak werden uitgevoerd door mannen in verre oorden, waarbij zij vaak hun vrouw en kinderen achterlieten om ten oorlog te trekken. Hun vrouwen baden vaak voor hun veilige terugkeer. Het festival valt ook samen met de tarwe-zaaitijd (d.w.z. het begin van de Rabi-oogstcyclus). Grote aarden potten waarin tarwe wordt opgeslagen, worden soms Karvás genoemd, dus het vasten is misschien begonnen als een gebed voor een goede oogst in dit overwegend tarwevrije gebied.

Een ander verhaal over de oorsprong van dit festival heeft betrekking op de band van vrouwelijke vriendschap. Het was  de gewoonte dat bij gearrangeerde huwelijken, de jonggehuwde bruid bij haar man en de schoonfamilie zou verblijven. Daar iedereen in de nieuwe familie  een vreemde voor haar was, ontstond de  gewoonte  om een ​​andere vrouw als haar vriendin (kangan-saheli) of zuster (dharam-bahan) voor het leven tot vriend te houden. Hun vriendschap zou geheiligd worden door een hindu-ritueel tijdens de huwelijksceremonie zelf. De vriendin van de bruid zou meestal van dezelfde leeftijd (of iets ouder) zijn, meestal in hetzelfde dorp getrouwd (zodat ze niet weg zou gaan) en niet direct gerelateerd aan haar schoonfamilie (er was dus later geen belangenconflict) . Deze emotionele en psychologische band zou vergelijkbaar zijn met een bloedrelatie. Er wordt gezegd dat Karvá Cauth festival evolueerde om deze speciale band van vriendschap te vieren.

Een paar dagen voor Karvá Cauth kochten getrouwde vrouwen nieuwe karvás (bolvormige kleipotten) – 7 “-9” in diameter en 2-3 liter inhoud – en schilder ze aan de buitenkant met prachtige ontwerpen. Binnen zouden ze armbanden en linten, zelfgemaakte snoep en snoep, make-up en kleine kledingstukken doen. De vrouwen zouden dan op de dag van Karvá Cauth elkaar bezoeken en deze karvás uitwisselen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *