Klimaat brak meerdere records in 2016

Het klimaat heeft vorig jaar geschiedenis geschreven, met een recordstijging van de temperatuur, een uitzonderlijk geringe hoeveelheid zee-ijs en een onverminderde stijging van de zeespiegel. 

Dat meldt de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) in haar jaarlijkse rapportage, die ze vandaag, op Wereld Meteorologische Dag, heeft aangeboden aan de Verenigde Naties. Het extreme weer en klimaat zullen zich dit jaar voortzetten.

“Dit rapport bevestigt dat 2016 het warmste jaar ooit was, met een opmerkelijke 1,1 graad Celsius boven het niveau in de pre-industriële periode en 0,06 graad boven het vorige record in 2015. Deze stijging van de mondiale temperatuur gaat gepaard met andere veranderingen in het klimaatsysteem”, aldus WMO-secretaris-generaal Petteri Taalas.

Volgens de meteorologen wordt de invloed van menselijke activiteiten op het klimaatsysteem steeds duidelijker.

De wereldwijde gemiddelde temperatuur van het zeeoppervlaktewater bereikte ook een recordhoogte, de wereldwijde zeespiegel blijft stijgen en de ijsmassa op de Noordpool was voor het grootste deel van 2016 ver beneden het gemiddelde, concludeert de WMO. Volgens de meteorologen wordt de invloed van menselijke activiteiten op het klimaatsysteem steeds duidelijker, in de vorm van recordhoge niveaus kooldioxide in de atmosfeer.

Opmerkelijke extreme gebeurtenissen vorig jaar waren ook de ernstige droogte met voedseltekorten als gevolg voor miljoenen mensen in zuidelijk en oostelijk Afrika, maar ook in Midden-Amerika. Orkaan Matthew veroorzaakte groot leed in Haïti en was ook de oorzaak van aanzienlijke economische verliezen in de Verenigde Staten. Zware regens en overstromingen teisterden oostelijk en zuidelijk Azië.

Bron: https://www.trouw.nl/groen/klimaat-brak-meerdere-records-in-2016-~a0cf26bf/