‘Klimaatakkoord stort niet in als Amerika afhaakt’
Janet Ranganathan, klimaatexpert
De aarde kan met 0,5 graden extra opwarmen als president Trump besluit het klimaatakkoord op te zeggen. Toch is Janet Ranganathan van het World Resources Institute optimistisch. „Veel Amerikaanse steden, staten en bedrijven hebben gezegd gewoon door te zullen gaan.”
„Het kan 0,1 tot 0,5 graden aan extra opwarming betekenen”, zegt Janet Ranganathan van het World Resources Institute (WRI), een grote internationale denktank voor klimaat en duurzaamheid, over het mogelijke besluit van president Donald Trump om uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen. „Dat lijkt misschien niet zoveel, maar het is gigantisch.”
In deze berekening, die overigens niet is gemaakt door het WRI zelf, wordt er van uit gegaan dat in VS zelf het klimaatbeleid flink wordt afgezwakt, en dat mede daardoor het ambitieniveau in andere landen zal verminderen.
Maar Ranganathan is niet alleen pessimistisch. „Vorige week, tijdens de G7-top hebben de grote westerse industrielanden duidelijk gemaakt dat zij hoe dan ook door zullen gaan op de weg van Parijs. China zal dat zeker ook doen. India heeft gezegd niet te zullen stoppen, en Australië inmiddels ook. Ik geloof dus niet dat het klimaatakkoord zal instorten, zoals sommigen hebben voorspeld, als Amerika afhaakt.”
Er bestaat momentum voor schone energie. Daar zal Trumps besluit geen einde aan maken
Ook binnen de Verenigde Staten zelf zal volgens Ranganathan geen einde komen aan het klimaatbeleid. „Veel Amerikaanse steden, staten en bedrijven hebben gezegd gewoon door te zullen gaan”, aldus Ranganathan. „Er bestaat momentum voor schone energie. Daar zal Trumps besluit geen einde aan maken. Mijn stelling is dat de transitie naar duurzame energie gewoon doorgaat. Niet alleen vanwege het klimaat, maar omdat het verstandig is om allerlei redenen: het schept banen, het versterkt de binnenlandse veiligheid, het zorgt voor meer energiezekerheid en schone lucht.”
Maar zijn er dan helemaal geen voordelen voor de VS om er uit te stappen? Ook niet economisch?
„Ik zie ze niet. Behalve dan voor Trump persoonlijk, die hiermee een verkiezingsbelofte inlost. Maar meer dan 70 procent van de Amerikanen is voor een zekere mate van klimaatbeleid. Zelfs een kleine meerderheid van de Republikeinen is voor. Het gaat om een klein deel van de economie dat zich verzet tegen elke regelgeving op dit gebied.
„Het aantal banen in de kolenindustrie is veel kleiner dan in de duurzame energie. En er bestaat geen economisch model meer waarin de kolenindustrie floreert. De komende vijf tot tien jaar zal steenkool internationaal uit de markt geprijsd worden. Dus wat bied je mensen die je belooft dat ze weer een baan gaan krijgen in de mijnbouw?”
Zouden andere landen de Amerikaanse verplichtingen kunnen overnemen?
„Er zijn nog zoveel meer mogelijkheden om broeikasgassen te reduceren, die amper worden aangeboord. De belangrijkste is energiebesparing. Maar ook voedselproductie. Die is verantwoordelijk voor een kwart van alle emissies en nog steeds wordt er heel veel voedsel weggegooid.”
Bron: nrc.nl