KLM weigert bezuiniging alsnog terug te draaien – deel cabinepersoneel legt werk 24 uur neer
Een deel van het cabinepersoneel van KLM legt op maandag 8 januari de hele dag het werk neer. Volgens vakbond FNV vertrekken die dag daardoor minder of geen KLM-vluchten van Schiphol. De staking is een reactie op bezuinigingen die de luchtvaartmaatschappij al een jaar geleden doorvoerde.
Sinds het winterseizoen van 2016 vliegt KLM op vier van de tien intercontinentale vluchten met één steward of stewardess minder. Dit jaar beloofde de luchtvaartmaatschappij die bezuiningen terug te draaien.
Althans, als de onderhandelingen met de vakbonden over de nieuwe cao voor het KLM-cabinepersoneel soepel zouden verlopen. Dat was naar de smaak van de luchtvaartmaatschappij niet voldoende zo. In augustus besloot KLM het terugdraaien van de bezuiningen daarom op te schorten.
‘Ondoordachte bezuinigingsmaatregel’
Dat is regelrechte chantage, vindt cao-onderhandelaar Birgit Nelen van de FNV. ‘Wij worden voor het blok gezet in deze cao-onderhandelingen. Stemmen wij niet in met forse bezuinigingen in de nieuwe cao, dan bezuinigt KLM alsnog door minder cabinepersoneel op intercontinentale vluchten te zetten.’ Voor de vakbond, die een kwart van het cabinepersoneel zegt te vertegenwoordigen, is daarmee een grens bereikt. ‘KLM is een winstgevend bedrijf. Dit is een ondoordachte bezuinigingsmaatregel.’
Na eerdere werkonderbrekingen en stiptheidsacties is een staking het enige dat de FNV nog rest, zegt Nelen. ‘De stewards en stewardessen op KLM’s intercontinentale vluchten moeten hun werk momenteel met kunst- en vliegwerk uitvoeren. Zij kunnen passagiers daardoor niet dezelfde service bieden als voorheen. Denk dan aan het overslaan van een van de drinkrondes tijdens de vlucht. Dat is ook vervelend voor het personeel, dat graag een KLM-waardig product voor de passagiers neerzet.’
VNC
Als de huidige gesprekken eveneens tot niets leiden, sluit ik niet uit dat ook wij actie gaan voeren
De Vereniging voor Cabinepersoneel (VNC), de vertegenwoordiger van 70 procent van het KLM-cabinepersoneel, sluit zich niet bij de staking aan. ‘Wij zijn nog met KLM in gesprek over de cao’, zegt voorzitter Annette Groeneveld. ‘Wel willen we daar binnen afzienbare tijd resultaat van zien. Een eerder eindbod van KLM was totaal onacceptabel. Als de huidige gesprekken eveneens tot niets leiden, sluit ik niet uit dat ook wij actie gaan voeren. KLM moet de bezuinigingen naar beneden bijstellen.’
Voor KLM komt de aankondiging als een onaangename verrassing. De maatschappij zegt in een statement dat FNV de situatie onnodig op de spits drijft. ‘KLM vindt deze aangekondigde actie, om 24 uur het werk neer te leggen, buitenproportioneel.’ De actie levert ‘alleen maar verliezers op’ en is enkel goed voor de ‘landelijke agenda’ van de FNV, slaat KLM terug. De luchtvaartmaatschappij zegt juridische stappen te overwegen om de staking door het cabinepersoneel te voorkomen.
KLM heeft circa 9.500 stewards en stewardessen in dienst. Hoe hoog hun werkdruk precies is, daarover verschillen het cabinepersoneel en de KLM-directie van mening. Operationeel directeur René de Groot maakte zich vorig jaar niet populair toen hij schreef dat het KLM-cabinepersoneel het veel beter heeft dan dat van andere luchtvaartmaatschappijen. Volgens De Groot werken KLM’ers vele uren minder en verdienen zij veel meer. Das war einmal, zegt het cabinepersoneel zelf: De Groot zou voorbijgaan aan de versobering van arbeidsvoorwaarden in de afgelopen jaren en zich baseren op oude cijfers.
Bron: de Volkskrant
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!