Kookcursus OHM Nárí Team wederom succesvol

Op vrijdag 26 mei 2023 organiseerde het Nárí Team van de Stg. Organisatie Hindoe Media in het Yoga Peetha Happiness Centre aan de Picassostraat, ondanks de stromende regen en het drukke verkeer wederom een succesvolle kookcursus. De  gerechten karhí, paráthá rotí, baigan cokhá en khír, welke op verzoek, werden geleerd aan de ruim 65 personen, zijn erg in de smaak gevallen.

Zelfs de aanwezige swámi Prabhuddhanand, die momenteel op bezoek is bij de Art of Living organisatie in Suriname, sprak vol lof over the tasty dishes en vroeg wanneer er weer een kookcursus is.

Dank gaat uit naar al de dames, die ondanks de drukke periode, de afstand en het weer aanwezig waren en hebben bijgedragen tot dit succes.
De complimenten, tevreden en lachende gezichten van velen die nog bleven napraten onder het genot van een lekkere herbal tea, maakte dat het team met een voldaan en tevreden gevoel huiswaarts keerde.

Het enthousiast publiek gaf middels een hartelijk applaus blijk van waardering voor het werk van het OHM Nárí Team. De aanwezigen kregen als Ápravási gift 1 extra recept mee. De deelnemers konden aan het einde, zoals gebruikelijk, wederom de klaargemaakte gerechten proeven.

Hieronder treft u de kookrecepten aan.

Kookrecepten 26 mei 2023

1.Ka (Hindustaanse soep)

Benodigheden:

– 100 gr. gele (of urdi) dál (pesi)
– 1 ui; 4 teentjes knoflook
 – beetje zout
– halve peper
– masálá (kerrie) naar smaak
– 0.5 lepel olie
– 1 theelepel hele jirá (komijn)
– 1 theelepel methi
– 1.5 liter water
-gebakken phulauri

Bereiding:

De pesi enkele uren weken, fijn stampen of malen. Jirá en methi in beetje olie bakken; het water hierbij toevoegen en aan de kook brengen. De ui snipperen, knoflook fijn malen en de peper heel klein snijden; deze met de masálá, zout en gemalen dál mengen. Met iets water oplossen en bij het kokende water voegen. Dit ong. 10 min. al roerende koken tot een dikke soep. Als de soep te dik is, iets water erbij doen. De gebakken phulauri balletjes erbij doen en even laten meekoken.              Bij gebruik van urdi dál enkele druppels citroen- of lemmetjesap in de soep doen.

2.Paráhá Roí

Benodigheden:

– 250 gr. blom
– 1 mespunt soda
– 1 mespunt bakpoeder
– beetje zout
– 1 kopje melk of water
– ghí (of boter)

Bereiding:

De blom zeven met de soda en bakpoeder. Een kuiltje in het midden maken. Zout en melk of water bij beetjes toevoegen en goed mengen tot een stevige deeg. Het deeg afdekken en ong. een half uur laten staan. Van dit deeg balletjes vormen ter grootte van een ei. De balletjes uitrollen, bestrijken met ghí of boter en weer een balletje vormen. Daarna opnieuw uitrollen. Deze bewerking 2 tot 3 maal herhalen. Bij de laatste bewerking het deeg tot een mooie ronde pannekoek  uitrollen.                              De roplaat moet goed heet zijn (dit kan worden nagegaan door op plaat een beetje blom te bestrooien, die in enkele seconden bruin moet worden). De rotí even op de hete plaat leggen en er af halen. Dan de plaat insmeren met boter, de ro telkens keren tot het gaar is (gaat dan enigszins bol staan). Van de plaat afhalen en luchtig in elkaar slaan, zodat de lagen los komen te zitten. Op elkaar stapelen, in een doek wikkelen en afgedekt wegzetten, zodat ze lang warm blijven.

3.Baigan Cokhá

Benodigheden:

– 4 jonge boulangers
– zout en rode peper naar smaak
– 4 teentjes knoflook en 1 ui
 
Bereiding:

De boulangers roosteren aan alle kanten boven een koolpot of gasvlam. De uiteinden wegsnijden en de schil eraf trekken. De geroosterde boulangers fijn snijden. Pepers, uien en knoflook fijn snijden. Alles samen mengen en op smaak afmaken met zout. Cokhá kun je gebruiken bij rijst of roṯí.

 4a.Khír met rijst

Benodigheden:

 – 1 pakje geschaafde amandelen weken en fijn snipperen
– 7-8 stuks groene iláicí
– 2 kruidnagels
– ongeveer een halve ricecooker-cup rijst (enkele uren van te voren weken)
– 2 ½ liter melk (alvast opkoken)
 
Bereiding:

 De geweekte rijst met ongeveer een halve liter melk aan de kook brengen en steeds roeren. Als de melk bijna opgedroogd is, weer melk toevoegen en al roerend doorkoken. Als ongeveer de helft van de melk is toegevoegd, dan de amandelen, iláicí en kruidnagel erbij doen. Doorkoken totdat een dikke brei is verkregen. Suiker toevoegen naar smaak, even doorroeren en van het vuur afhalen. Let op: de melk niet laten opdrogen.

4b.Khír met tapioca 

Benodigdheden: 

-3 liters melk
-1 pak sago(tapioca korrels)
-12 stuks íláicí
-1 á 2 pakjes geschaafde amandelen.
-1 pond bruine of witte suiker (of
1 blik gesuikerde melk).

 Bereiding: 
In een liter melk de tapioca korrels zacht koken. Blijf steeds roeren.
In een andere pot de 2 liters melk koken.
Als de korrels zacht zijn geworden, schenk dan alles in de pot met melk.
Flink roeren, daarna suiker en de iláicí toevoegen. Op het laatst de amandelen bijdoen. Khír kan warm of koud opgediend worden.

OHM