Krishna, de perfecte minnaar

Wat deed alle melkmeisjes van Vrindavan afzien van hun koketterie terwijl ze zich haastten om Krishna te ontmoeten, ondanks hun dagelijkse verplichtingen? Wat maakte de getrouwde Radha zo ongegeneerd verliefd op haar Kanha? Waarom heeft prinses Meera Bai de wereld verlaten op zoek naar het verlangen naar Krishna? Waarom hebben dichters, schilders, artiesten Krishna tot een dominant thema in hun werk gemaakt? Wat maakt Krishna tot een zo onweerstaanbare beminde en een perfecte minnaar in de moderne tijd …

Is het vanwege zijn mooie vorm: De dromerige lotus-vormige ogen, de volledig ondeugende glimlach, de sereen-gekleurde huid en het lenige-soepele lichaam? Of de vele ongelooflijke verhalen gerelateerd aan God: zijn ondeugende jeugd, verhalen van zijn moed en liefde, zijn goddelijke boodschap die de wereld in de vorm van de Bhagavad Gita in stand houdt?

De reden achter de onweerstaanbare aantrekkingskracht van de fluit spelende God ligt in het feit dat hij liefde op alle niveaus belichaamt: spiritueel, mentaal en fysiek. Hij accepteert een ieder, hij vervulde de wens van de lelijke Kubya met een gebogen rug , die werd gehaat en verlaten door een ieder en veranderde haar in een mooi meisje. Hij redde 16.100 maagden, die gevangen waren genomen door de demon Narakasur en trouwde met hun om hun besmette eer te herstellen. Krishna had al acht ‘patranis’ of hoofd echtgenotes, maar hij liet elk van hen zich speciaal voelen. Elk van de 16.108 vrouwen dacht dat hij meer van haar hield dan wie dan ook en de Goddelijke nam vele vormen om hun respectieve wensen te vervullen. Krishna’s liefde is zodanig dat elke aanbidder is gemaakt om zich als de uitverkorene te voelen.

Er wordt gezegd dat Krishna is geboren met alle 16 ‘kalas’ (eigenschappen) van Shri Vishnu, waardoor hij als de Purna Avatár wordt gezien. Hij was veel verder in zijn tijd en als we zijn daden beoordelen naar de hedendaagse maatstaven , zouden de morele politieagenten van onze tijd zeer verontrust zijn. Zo is er een geval, toen de ondeugende Krishna de kleren van de melkmeisjes stal, die  baadden in de rivier Yamuna. Hij dwong hen om ongekleed uit het water te komen om te bedelen om hun kleren. Dit voorbeeld kan voor sommigen brutaal lijken, maar de reden achter het stelen van de kleding van de ‘Gopi’s’ heeft een prachtige spirituele ondertoon. De Heer wilde zijn liefhebbers beroven van de laatste flarden van hun ego (gesymboliseerd door de kleding) en hen in hun ware vorm voor Hem te laten komen. De ‘Gopis’ ondergingen een aanzienlijke spirituele ervaring.

 

Zijn liefde voor de getrouwde Radha, was onvergelijkbaar! Hun liefde was zodanig dat de minnaar de geliefde zou worden en vice versa, er was geen remming, geen limiet, geen ego – maar een fontein van onophoudelijke, pure liefde. Een dergelijke reünie van de ziel is zeldzaam, waar men vergeet welke van de twee Hij is, ondergedompeld in geestelijke, mentale en fysieke reünie. Dat is de reden waarom Radha-Krishna’s liefde wordt aanbeden in plaats van te worden beschouwd als overspel.

Krishna wekte zo’n liefde in de Rajput prinses Meera Bai op, dat ze alle normen verbrak, ze verliet haar familie, op zich schandalige verwijten afriep om het pad van devotie te volgen. Haar poëzie over de liefde bracht de intense passie en toewijding voor God tot uitdrukking .Ze zegt, “Jo Tum Toro Piya, Mai Nahin Torun Re, Om Dus Preet Tor Krishna Kaun Sang Joru Re”. Volgens haar was er niemand die haar kon weerhouden  om verenigd te zijn of afgescheiden te worden van  Krishna!

Er wordt gezegd dat Krishna perfect iemands liefdevolle neigingen beantwoordt in verschillende relaties genaamd  ‘Rasas’. Er zijn twaalf liefdevolle relaties met Krishna, maar er zijn vijf fundamentele liefdes ‘Rasas’. Men kan Krishna liefhebben als de alwetende, almachtige God, de liefdevolle meester, de beste vriend, het liefste kind, en de allerhoogste minnaar. En deze laatste ‘Rasa’, ook wel bekend als ‘Gopi’ liefde, wordt beschouwd als de hoogste vorm van toewijding. Het is de makkelijkste en eenvoudigste vorm van devotie. Onvoorwaardelijke, onbaatzuchtige liefde, en volledige overgave aan Hem overwinnen Hem inderdaad. Dit is geen fictie, maar een gerealiseerd feit door praktische toepassing in het leven.

Het is zeldzaam om een perfecte vriend als Krishna te vinden, die altijd aanwezig is. Iemand die je op het juiste pad door nobele gedachten begeleidt en je lief heeft hoe je ook bent: lelijk, arm of een sukkel. Men hoeft geen dure kleren te kopen om Hem te charmeren of naar de salon te gaan voor een facelift; hij houdt gewoon van pure, zuivere gedachten, geest en handelingen. Hij is altijd inspirerend en maakt eigenlijk het leven magisch! Een minnaar van Krishna wordt mooi van buiten, maar ook van binnen en het leven wordt een eeuwige gelukzaligheid.

En dan blijft er geen ruimte over voor onzekerheid, negativiteit of angst om te falen, vanwege de eenvoudige reden dat vriend Krishna er altijd is: in het geloof, in toewijding en in liefde.

Hij begroet de geliefde door de glimlach van een kind, de muziek van de vogels en het gelach van een vriend. Hij heeft manieren en middelen om haar te bereiken en te bezielen met positieve gedachten. Als gewone liefhebbers, verlaat hij nooit zijn geliefde en veroorzaakt nooit liefdesverdriet.

Zijn leven, boodschappen (Bhagavad Gita) en alomtegenwoordigheid maken de geliefde sterk om tegenspoed onder ogen te zien en klaar om alle uitdagingen van het leven aan te gaan. Wat de fluitspeler vraagt in ruil voor zijn liefde, is simpelweg liefdevolle aanbidding.

Dus, waarom huilen over een gebroken hart, eenzaamheid, en het verlies van normale wezens, terwijl men de Opperste kan hebben en een eeuwige liefde-verhaal kan creëren. Men kan vriendjes en echtgenoten hebben, maar Hij blijft de beste liefhebber van allemaal !