Kumbh Mela

Kumbh Mela (‘Feest der Kruiken’) is een zes weken durende bedevaart die eens in de twaalf jaar plaatsvindt op vier belangrijke locaties in India. Gedurende deze grootste bedevaart ter wereld nemen miljoenen hindoes een heilig bad om hun zonden weg te wassen.

Kumbh Mela 2019 (Allahabad) is van dinsdag 15 januari t/m maandag 4 maart.

Het is een enorm feest, met als hoogtepunt het rituele bad in de rivier, waaraan je dus hooguit één keer in je leven kunt deelnemen en om vergeving van al je zonden kunt vragen. Elke avond, na zonsondergang, wordt ‘aarti of the Ganga’ uitgevoerd, een bijzondere, feestelijke ceremonie met vele lichten.

Het Kumbh Mela festival is gebaseerd op een hindoeïstische legende over een heilige vruchtendrank waarvan een druppel genoeg was om onsterfelijkheid te verwerven. De legende vertelt dat de kruik van Amrit werd verborgen door Devtás, nadat die was opgegraven uit Sagar Manthan. Dezelfde kruik werd meegenomen naar andere plekken, o.a. Allahabad, Ujjain, Haridwar en Nasik. Tijdens de worsteling met Asuras brak deze kruik, waarbij er heilig water (amrit) werd gemorst. Vanaf die tijd zijn deze plekken heilig en de Kumbh Mela wordt in deze deze steden om beurten elke drie jaar gehouden.

Het feest gaat afwisselend door op vier plaatsen: in de Ganges en de Yamuna bij Allahabad en bij Haridwar, in de Shipra bij de heilige stad Ujjain en in de Godavari bij Nashik. De hele cyclus duurt dus twaalf jaar, en elk van die vier steden ontvangt om de twaalf jaar de Kumbh Mela.

Hoogtepunt van het Kumbh Mela-festival is de ‘Peshwai’ – processie van duizenden hindoeïstische Naga Sadhoe – monniken, geflankeerd door feestelijk uitgedoste olifanten, paarden en bezwerende muzikanten. Een sadhoe is een hindoeïstische asceet of yoga-beoefenaar (yogi) die de eerste drie hindoeïstische levensdoelen: káma (plezier), artha (rijkdom), en dharma heeft opgegeven. Een sadhoe is volledig toegewijd aan het behalen van spirituele bevrijding door meditatie.

De sadhoe’s in het hindoeïsme komen voort uit de vroegere sramana’s, ajivaka’s en paribbajaka’s die in de tijd van de Boeddha leefden, groepen asceten die niet de leringen van het brahmanisme aanhingen: het brahmanisme had namelijk geen monniken of asceten. Er is een grote diversiteit aan ideeën, geloven en praktijken die de sadhoe’s kunnen aanhangen. In de Pali-taal van het Theravada-boeddhisme, onder andere in Sri Lanka, betekent het woord sadhoe: het is goed, ik ben er blij mee.

 

Bron: Times of Suriname (15-01-2019)

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *