‘Kunst en cultuur moeten tot economische producten verwerkt worden’

In de tuin voor het gebouw van Hindi Parishad zitten kinderen te schilderen aan een tafel. Ze zijn studenten van Gallery Singh van kunstenaar Goerge Ramjiawansing en mogelijk jonge kunstenaars in spé. Precies wat volgens cultuurman  John Pawiroredjo gestimuleerd moet worden. De gewezen directeur Cultuur is nog steeds gefascineerd van alles wat met kunst en cultuur te maken heeft.

“Het is goed dat we zoveel verschillende culturen hebben. We hebben dan zoveel verschillende inspiratiebronnen om Suriname tot welvaart  te brengen”

 John Pawiroredjo

Samen met de Indiase ambassadeur Shankar Balachandran mocht Pawiroredjo zaterdag de opening verrichten van de expositie ‘Kalá ká Anubhava’ (Beleving van kunst). Vier kunstenaars met Hindoestaanse roots brachten een ode aan de door hun voorouders meegebrachte cultuur op de expositie die voor de vijfde keer wordt gehouden in het kader van de Hindoestaanse immigratie.

Vier kunstenaars met elk hun eigen kunstzinnige expressies zijn te bezichtigen op de expositie die tot en met maandag loopt. Goerge Ramjiawansing, Aand Dwarka , Vasanti Ramjiawansing en Kavita Sewnath zijn een mooie mix van gevestigde en beginnende  artiesten.

Kunstenaar Goerge Ramjiawansingh laat een kunstwerk zien dat is vervaardigd door drie van zijn leerlingen. 

Fakkel overnemen

“Het is goed dat we zoveel verschillende culturen hebben. We moeten dat zien als en rijkdom. Niet als een hinder. Want we hebben dan zoveel verschillende inspiratiebronnen om dit land Suriname tot welvaart  te brengen”, zei Pawiroredjo tijdens zijn toespraak. Hij sprak de hoop uit dat de jongere kunstenaars geïnspireerd zullen worden om de fakkel verder te dragen.

Pandit Nitin Jagbandhan, voorzitter van de stichting Sanathan Dharm Maha Sabha Suriname, heeft de religieuze opening van de expositie verricht. Volgens hem is er een prachtige samenhang tussen taal, cultuur en kunst. “Binnen het hindoeïsme zijn er ook tal van boeken gewijd aan kunst en cultuur. Kunst is een uiting van je cultuur en je emoties. Het is een vorm om de allerhoogste te dienen”, aldus de pandit.

 Seema Neerandjan staat haar zoon en nichtje en zoon te bewonderen. Volgens haar moeten ouders zolang ze kunnen hun kinderen kunstzinnig bezig laten zijn. “Vooral als je merkt dat je kind talent heeft. Als je ziet dat het kind een creatieve gave heeft, moet je niet forceren dat ze arts moeten worden of zo. Dat gaat een heel ongelukkig mens opleveren.”

Tekst en beeld Tascha Aveloo

Bron: De Ware Tijd