Launch 170 jaar Vestiging Chinezen in Suriname

 Op vrijdag 16 juni heeft de launch van de ceremonien van 170 jaar Vestiging Chinezen in Suriname plaatsgevonden. In het gebouw van de Sociaal Culturele Vereniging Chung Tjauw aan de Mayalaan 67, heette de voorzitter van de Suriname Chinese United Association, de heer Li Xue Xiong, de aanwezigen welkom. Hij nodigde de gemeenschap uit om oude artikelen in te leveren voor een expo en geld te doneren. Er komt een acrobatengroep uit China en er zal een praalwagenoptocht gehouden worden op 20 october a.s. Stanley Dijksteel, waarnemend voorzitter van de Nationale Jubileum Commissie, stond stil bij het woord Omoe en de vele chineze namen die in Surinaams ingeburgerd zijn.

Hij benadrukte de bijdrage die de chinezen de afgelopen 170 jaren hebben geleverd. De chineze ambassadeur Han Zing riep alle Surinamers op om mee te doen aan de festiviteiten. De chinezen zijn in 170 jaar geintregeerd in de Surinaamse samenleving en hebben zich hier verder opgebouwd. Hij feliciteerde de NJC i.v.m. de grootse viering van 150 jaar Hindustaanse Immigratie. Wij danken onze voorouders voor hun contractarbeid en ondernemerschap in bijna alle sectoren. Wij moeten met nieuwe investeringen Suriname naar grote hoogten brengen en ons houden aan de regelgeving. Een delegatie wordt verwacht uit China voor verdere samenwerking, aldus de ambassadeur.

Door middel van het aanschakelen van een lamp en het afschieten van een pagara, werd de launch van de activiteiten i.v.m. 170 jaar Vestiging Chinezen in Suriname verricht, waarna de ochtend met culturele optredens werd afgesloten.
OHM