Leven zonder angst

BK Hemlata is langer dan 50 jaar betrokken bij de spirituele organisatie Brahma Kumaris en is ruim 40 jaar de regionale coördinator voor het Caraibisch gebied met als thuishaven San Fernando, Trinidad and Tobago.

Hemlata gaf aan dat zij als kind heel veel last had van angst, maar door het beoefenen van Raja Yoga meditatie zij zeker 95% heeft overwonnen.

 

Angst is het gevolg van karma. Wat je zaait, zal je oogsten. Vaak zegt men ook:,, God wat heb ik gedaan om zo’n straf te ervaren?”Of ‘door toedoen van anderen heb ik pijn ervaren’. Door dit te zeggen, willen we aangeven dat de wet van karma niet juist is, dus dat waarin wij geloven, verkeerd is. Sommigen leven met deze pijn tot aan hun dood.

Mijn gevoelens van geluk of verdriet komen van de keuzes die ik maak. Daarvoor ben ik alleen verantwoordelijk. Zolang ik de verantwoordelijkheid niet draag, zal ik ook niet vooruit gaan in het leven. Tegenwoordig is niemand onafhankelijk, maar door emoties lijden ze pijn en ontwikkelen angst voor zichzelf.

 

Het lichaam is een combinatie van twee dingen: de ziel, (atma) en het fysiek lichaam, t.w. ,,Ik en het mijne”. We creeren een relatie tussen ik en het mijne.  Ik de ziel ben een spiritueel wezen en heb:

  1. eigen lichaam om acties uit te voeren, en te communiceren,
  2. lichamelijke relaties( het gezin/familie) en
  3. materiele dingen, die als ondersteuning dienen.

 

Als de ziel het lichaam heeft verlaten, wordt gezegd dat iemand is overleden. De ziel maakt een eeuwige reis, vandaar dat in Raja Yoga wij in reincarnatie geloven. Echter weten wij dat een menselijke ziel nooit in een dierlijk lichaam kan gaan. Dit is de eerste grote fout die mensen maken.

 

Een ziel kan gemakkelijk een andere ziel bereiken in meditatie, terwijl lichamen elkaar persoonlijk moeten ontmoeten. De ziel is de eigenaar van dit lichaam, maar de ziel kunnen wij niet zien met deze ogen. Wanneer we het bewustzijn ontwikkelen van “ ik ben een ziel”, dan zal het gemakkelijk zijn dingen los te laten. We worden vredeloos, omdat wij geen rust ervaren en dit leidt tot stress. In Ramayan bijvoorbeeld zien we dat Ram vredeloos werd toen hij zijn vrouw naar het bos stuurde. Hij was gehecht aan het lichaam.

 

Zuivere liefde  geeft een gevoel van vrijheid en bescherming. Angst wordt ontwikkeld wanneer we zeggen: ‘ ik hou van je, ik kan niet zonder je leven’.  Die persoon is hierdoor groter dan God en ons geluk verdwijnt. Gehechtheid is de geboorte van angst en onzekerheid. Een scenario van verbeelding wordt gecreeerd. Als mijn man mij verlaat of dood gaat wat zal er met mij gebeuren? Dit is allemaal verbeelding, want er is nog niets gebeurd. Zo ontwikkelen we angst. Ik zou niemand hoger moeten plaatsen dan mezelf en God. Als ik relaties met anderen heb in plaats van met God, houd ik vast aan vergankelijke dingen. God zegt niet dat we niet van een ander mogen houden, maar die liefde mag niet meer zijn dan de liefde voor hetzelf. Mannen en vrouwen spelen met elkaars emoties en daardoor laten ze elkaars zwakheden zien. Maar onze zwakheden kunnen we niet verdoezelen door een kind te krijgen. Het kind komt op deze wereld ook met haar eigen mind, intellect en karakter. Elk mens kan zichzelf tot uiting brengen.  

 

De oorzaak van angst en vredeloosheid is gehechtheid en haat. Met liefde loslaten of onthechten, wilt zeggen balans terugvinden. Dat is mogelijk terwijl we in deze wereld leven. Door Raya Yoga meditatie, beoefenen we onthechting gebaseerd op kennis. Slaap maakt ons ook onthecht, maar dan van onze omgeving. Meditatie is net wanneer we een goede slaap ervaren.

God heeft 7 goddelijke kwaliteiten in de ziel opgeslagen. Deze zijn, zuiverheid, vrede, liefde, compassie (genade), bovenzinneljk geluk en spirituele kracht. Herinner jezelf tenminste aan één van deze kwaliteiten, dan zal je innerlijke vrede ervaren. Je zal voelen dat je in balans bent.

 

De eerste stap is weten en naar binnen gericht te zijn. Je voelt je kalm en vredevol. Breng God in deze ruimte en ervaar spirituele energie. Je bent in staat stralen van goddelijke kwaliteiten gelijkmatig te verspreiden naar alle richtingen toe. De tweede stap is te voelen dat energie naar mij toe komt. Ik de ziel gezeten in het midden van het voorhoofd, verspreid energie om me heen. De derde stap is om je ontspannen te voelen.

 

Identificeer jezelf – de ziel- met vrede en liefde. We hebben het verlangen geliefd te worden, maar met goddelijke liefde kan je zelfs houden van degenen die niet van je houden. Oefen met mediteren en in zeven dagen zal je zeker positieve ervaringen hebben.

 

(Verslag lezing 03 december 2018 door Rajyogini Hemlata Sanghi)

Brahma Kumaris Spirituele Organisatie

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *