Lezing “Borstkanker en Baarmoederhalskanker”
Op zondag 29 oktober werd door het “OHM Nari Team” een lezing georganiseerd i.v.m. met “ Oktobermaand, Borstkankermaand” over borstkanker en baarmoederhalskanker. De lezing welke werd gehouden in het Lalla Rookhgebouw, was druk bezocht vooral door vrouwen (ong.90 personen). De inleiders waren, drs. Shanti Mungra, huisarts tevens lid van het OHM Nári team en drs. Malti Sietaram, gynaecoloog.
Drs. Mungra gaf een vlotte presentatie over allerlei facetten van borstkanker en de regelmatige controles die vrouwen moeten doen vooral als zij de leeftijd van 45 jaar hebben bereikt. Zelfonderzoek is erg belangrijk en het maken van een mammogram en/of echo. Als borstkanker voorkomt in de naaste familie (moeder, zusters) moet u eerder beginnen met onderzoek. Zodra u een knobbel voelt in de borst of oksels of andere verschijnselen aan de borsten zoals afscheiding uit de tepel, schilveringen, abcesvorming, intrekkingen in de huid etc. moet u naar de huisarts. Vroege ontdekking verhoogt de kans op blijvende genezing. Daarom is screening erg belangrijk.
Drs. Sietaram ging in op de verschillende vormen van kanker zoals baarmoederhals-, baarmoeder- en eierstokkanker en de onderzoekmethoden en behandelingen hiervan. De baarmoederhalskanker komt tegenwoordig steeds meer bij jonge vrouwen voor. Zij adviseerde om 3 jaren nadat men seksueel actief is, te beginnen met jaarlijks een VIA-onderzoek bij St. Lobi (of bij de gynaecoloog) te laten doen. Bij vrouwen boven de 50 jaar wordt een uitstrijkje gedaan. Baarmoederhalskanker kan in principe bij vroegtijdige ontdekking en behandeling levens redden. Deze kankersoort kan namelijk in een zeer vroeg stadium ontdekt en adequaat behandeld worden. MAAR DAN MOETEN DE VROUWEN WEL REGELMATIG EEN VIA-ONDERZOEK OF UITSTRIJKJE MAKEN. Maar dat gebeurt in de praktijk nog niet voldoende. In een ver gevorderd stadium is de behandeling namelijk veel ingrijpender met chemotherapie, bestraling en operatie. En de kans op overleving veel kleiner.
Baarmoeder en eierstokkanker zijn geniepiger en worden vaker laat ontdekt. Maar het advies is om bij klachten van pijn onder in de buik waarvoor er geen andere oorzaak gevonden is, bij vaginale afscheiding, vaginaal bloedverlies bij omgang of na de menopauze, naar de arts te gaan.
Dus regelmatige controles is het advies dat gegeven werd aan de aanwezigen.
OHM
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!