Lezing Brahma Kumaries: “Goed gezelschap kleurt”

Ons thema werd ingegeven door kleuren en versterkt door de periode waarin we nu zijn, de vastenperiode. Interessant van de vastenperiode voor mensen met verschillende denominaties is dat ze gelijk oplopen; de Ramadan loopt gelijk op met het christelijk vasten en de Navratri. Tijdens de vastenperiode heeft de gerichtheid op de Allerhoogste alle aandacht. Om dat te kunnen doen zijn er bepaalde fysieke aanpassingen wat vasten genoemd wordt, een periode van doorgaans vasten en onthouding. Afhankelijk van de devotionele gevoelens doet eenieder het heel verschillend. Devoten streven in deze periode naar verdieping van hun connectie met de God van hun hart en brengen offers, zodat die relatie verinnigd wordt. Spiritueel gezien is het beste gezelschap wat men erop na kan houden het gezelschap van God.

De relevantie van kleuren door gezelschap en ontvankelijkheid bij het vasten

Holi, de dag van kleuren zoals we die kennen in de uitbundigheid van het feest, is een expressief moment van blijdschap. Er gaat een fysieke verbranding vooraf van dat wat slecht is met de hoop en verwachting dat er weer ruimte komt voor nieuwheid. Nieuwheid, schoonheid, blijdschap: daar wordt altijd kleuren aan verbonden. Welke kleuren kiezen we als we blij zijn en we kleuren mogen kiezen voor onszelf? Ons blik naar buiten verandert ook en zijn we meer gericht op schoonheid. Onze ogen vallen op andere dingen. We kijken mensen anders aan als we blij zijn. Als we verdrietig zijn, kijken we mensen liever niet aan. Als we blij zijn, delen we ook die blijdschap in onze contacten naar buiten. Er is een gevoel van overvloed, we willen en kunnen geven.

Er is iets moois bij het vasten; onze ontvankelijkheid wordt groter. Als ons doel heel hoog is, zijn we receptiever. Er kan meer ontvangen worden van dat wat hoger is dan onszelf. Mensen die de vastentijd intens beleven, bereiden zich er ook mentaal op voor. Na de vastenperiode zijn mensen heel diep tevreden, voldaan en voelen zich ook rijker, omdat ze iets hogers hebben bereikt. Het gevoel wordt groot om te delen en geven.

In welk gezelschap zijn we het liefst? Hoe verfijnder de verbondenheid, hoe meer de energieën zullen mixen. We zoeken gezelschap op van degenen die dezelfde interesses hebben of met wie we iets gemeenschappelijks hebben. Bijvoorbeeld, het samen naar de mandir of moskee gaan. Omdat we dezelfde interesses hebben, trekken we ook op een bepaalde manier samen op. We zoeken het op. Soms komen we ergens waar we in gezelschap zijn, wat we niet hebben opgezocht. We zetten vanbinnen een beschermingsmechanisme in, zodat onze energie beschermd is om niet beïnvloed te worden. Het is iets actiefs, wat de ziel in gang zet om zich te beschermen of om de ontvankelijkheid te vergroten, maar werkt niet altijd omdat er een heleboel pretentie is. Het kleuren door het gezelschap heeft alles te maken met onze ontvankelijkheid. Met Holi draagt men vaak witte kleren. Dit heeft een spirituele achtergrond. De basis om de kleuren tot expressie te brengen, is zuiverheid. Pas wanneer er verschoning is, wordt het kleuren weer mogelijk. Vasten en onthouding heeft alles hiermee te maken. Dat verschoningsproces is ontzettend belangrijk om beïnvloed te worden door het goede: door de mooie kleuren. Als er rood gegooid wordt op een zwarte T-shirt zal de kleur niet te zien zijn zoals het eigenlijk bedoeld is. Het hele feest van Holi, het hele vasten en wat er allemaal bijkomt in deze tijd is eigenlijk het proces van verschoning (zuivering). Dat waarvoor we ontvankelijk worden is veel verfijnder. Na het vasten vervallen we jammer genoeg vaker weer terug in oude gewoonten en dat hoge gezelschap en onze voorbereiding vergeten we weer. Als er geen verschoning (voorbereiding) is, is het kleuren ingewikkeld, slaat het niet aan.

Kleuren met spirituele kleuren in het beste gezelschap

Wat betekent het allemaal voor ons spiritueel gezien? Wat is het beste gezelschap en wat zal het met ons doen? Het zal het beste in ons naar boven brengen. Wat moeten we doen om die beste zelf te behouden en tot expressie te brengen? Mensen om ons heen te hebben die ook een hoger doel nastreven, helpt om onze normen te bewaken en principes na te leven. Maar waar moeten we de kracht vandaan halen om daar te kunnen blijven? We moeten weten dat we allereerst het eerste gezelschap zijn voor onszelf. Als we een goede vriend willen zijn voor onszelf, moeten we vooral houden van onze pure zelf. Die pure zelf moet we kennen en herkennen. De kleuren van onze innerlijke schoonheid, die zijn de mooiste en ook nog kleurvast. Om die kleur vast te houden is de connectie met de Bron heel belangrijk. God is altijd in een uiterst hoge staat die niet beïnvloed wordt door het spel. Daarom roepen we naar God; we weten dat we ons kunnen optrekken aan die hoogste Bron. Ook met God kunnen we relaties aangaan. Elke relatie met dat Opper Wezen kleurt ons, omdat dat ook gezelschap is. Gods liefde is onvoorwaardelijk. Het is een schenkende en zuivere liefde. Wanneer we in nood verkeren of verdrietig zijn roepen we naar God, omdat we als ziel heel diep weten dat God het enige Wezen is dat ons uit dat verdriet kan halen. Onze beste zelf wordt gekleurd met de mooiste kleuren.

In elke relatie met God zijn er spirituele kleuren die in een volgorde benoemd worden. Het kleurenpalet bestaat respectievelijk uit de kleuren:

Rood staat voor kracht en is gekoppeld aan de relatie met God als Vader. In elke denominatie is de herinnering van God als Vader bekend, als krachtbron.

Oranje is de kleur van zuiverheid die alles te maken heeft met de connectie met God als Satguru: de leidsman, de Ene die ons de juiste richtlijnen geeft om de waarheid in onszelf omhoog te kunnen halen. Geel is de kleur van vreugde, blijdschap in de relatie met God als vriend. Met vrienden kunnen we van hart tot hart delen.

Groen is de spirituele kleur van liefde in de relatie met God als geliefde.

Lichtblauw staat voor vrede in de relatie met God als moeder.

Donkerblauw (indigo) staat voor kennis in relatie met God als leraar; de Ene die de waarheid vertelt. Wij, de pure zielen, maken een connectie met de Allerhoogste ziel. In de verschillende connecties en relaties zullen de kwaliteiten van de Allerhoogste ziel ons beïnvloeden en kunnen wij onze zekerheid en bescherming verwerven. Die complete regenboog in relatie met God zal ons compleet maken. Immers, de enige eeuwige relatie is tussen ziel en Opperziel, al de andere zijn verworven in de loop der tijd.

Brahma Kumaris Wereld Spirituele Organisatie