Lezing Brahma Kumaris: “Authentiek?”

Wat is authentiek? Ben ik wel authentiek?

Authentiek betekent bij mijn oorsprong blijven en vandaar uit handelen, dus origineel zijn. Word ik beïnvloed door dingen om me heen of kan ik mezelf beheersen? Puberteit is de fase waarin velen van ons opstandig worden en in conflict komen met ouderen, omdat we onszelf willen zijn. “Dit is wat ik wil en niemand moet me iets zeggen”.  Het is meer als een protest, denkende dat we tekort worden gedaan. Echter, de verantwoordelijkheid van keuzen die gemaakt worden, liggen wel bij onszelf.

Vechten we vòòr iets of vechten we tegen iets? Dat wordt heel duidelijk door de energie stroom die ik ervaar. Als ik tegen iets vecht, word ik moe, maar als ik vòòr iets vecht, word ik krachtig. Een sterk gevoel diep van binnen zegt dat het goed is en niets kan mij tegen houden. Als we vechten vòòr iets zal er ook veel tegenstand komen, maar daar worden we sterker door. Neem maar deze spirituele organisatie, de Brahma kumaris tachtig jaren terug in India. Alleen omdat Dada Lekradj overtuigd was waarvoor hij stond, kon hij alles opgeven.

Wat heeft dit te maken met authenticiteit? Pas als je eraan denkt zal je te weten komen waarom het goed is om origineel te zijn, dus doen wat goed is. Hoeveel of hoe dichtbij ben ik bij mijn originele zelf? Word ik afgeleid ervan, doordat de aantrekking erg prominent is? De ogen verleiden ons het meest en dan glijden we af van ons oorspronkelijkheid. Voordat we weten zijn we afgeleid. We denken dat wanneer ik ‘dit’ niet heb, tel ik niet mee. Dus we gebruiken al deze dingen als een norm en dat is een beïnvloeding/ ondersteuning van iets buiten ons.  Kijk naar je relaties, hoeveel ondersteuning neem je van ze. Ben je dan nog origineel of een kopie?

Zelfs als ik denk dat ik moet bidden of mediteren, maar niet dichtbij mijn oorsprong ben, kan het leiden tot stress. Ik doe het dan ook niet met plezier of begrip. We vergeten dat wij God’s kinderen zijn en dat de liefde, vrede, geluk, waardigheid en rechtvaardigheid onze originele kwaliteiten zijn. Ik ben een spiritueel wezen en angst hoort niet bij mij. Ik heb ook de wijsheid van God in mij. Ik ervaar straf en voel me ongelukkig, wanneer ik niet luister naar dat wat juist is en een verkeerde actie uitvoer.  

Zodra ik bvb.een relatie gebruik om me beter te voelen, gebruik ik een ondeugd, het kan zijn ego of hebzucht. Ik overschrijd de grens van het toelaatbare, dat is overschrijding van de puurheid van mezelf. Ik stap weg van mijn originaliteit en dus van zelfrespect en kan geen liefde meer ervaren. Door karma te begrijpen, zullen we begrijpen waarom dingen gebeuren en wat ik moet doen. Dan word ik authentiek. Wat hoort bij mij? Wat is mijn innerlijke houding? Zijn mijn gevoelens altijd van liefde en compassie of wil ik veroordelen? Veroordelen is niet vanuit de oorspronkelijke zelf, maar vanuit beïnvloed te zijn door de situatie.

Spirituele ondersteuning kan je bieden door contact te hebben op zielsniveau. Ik hoef niet altijd overal fysiek aanwezig te zijn, maar in gedachten kan ik altijd goede wensen  sturen aan degenen in nood.

Het vraagt oefening jezelf eraan te herinneren: “Ik ben een spiritueel wezen” en bij je oorsprong te blijven. We moeten onszelf leren om dat wat van buiten komt te kunnen onderscheiden. Neem afstand, dan weet je hoe te handelen. Zelfrespect is mijn innerlijke kern en dat is niet afhankelijk van de dingen buiten mij. 

Brahma Kumaris Spirituele Organisatie (25/7/2017 )