Lezing Brahma Kumaris: ‘Back to School… Over leren en studeren’

Vandaag is de vijfde dag van het Divali festival, waar speciale respect aan broers wordt gegeven. Er wordt een tílak geplaatst als teken van waardering. In India wordt Divali heel groot gevierd. Divali wordt beschouwd als Nieuwjaar. Tijdens Divali moet alles schoon zijn. Schoonmaken is een belangrijke voorbereiding van Divali. Speciale voorbereidingen worden getroffen en iedereen maakt zich klaar voor nieuwheid. Divali is een familie feest. Kantoren in India staan dan 5 dagen stil. De diepere spirituele betekenis van Divali is nieuwheid in de ziel. De ziel gaat terug naar de oorspronkelijke kern van zuiverheid. Bij Divali gaat het niet om één licht, maar om een rozenkrans van lichten. De rozenkrans symboliseert dat we elkaar nodig hebben. De lichtjes zijn altijd samen, maar op een gezonde afstand van elkaar. Divali begint met het aansteken van een grotere diyá, van waaruit kleine diyá’s worden aangestoken. De diyá van klei symboliseert het lichaam en het aangestoken licht van de dia symboliseert de ziel. De diyá blijft branden, wanneer er genoeg olie/ghee in de dia zit. Eerst wordt het festival Dussehra gevierd waar Ravan, die onzuiverheid symboliseert, wordt verbrand. Daarna wordt Divali gevierd.

Wat heeft dit te maken met school? Er is het nieuwe begin van het schooljaar.  En Divali is het begin van een nieuw jaar. Dat betekent al het oude achter je durven te laten, zodat je opnieuw kan beginnen. De eerste kwalificatie voor het terug gaan naar school is willen leren. Op het moment dat ik bereid ben te leren, zal ik leren. Het vermogen om te leren stopt wanneer ik denk dat ik het al weet. Ons vermogen om te leren is ontzettend groot.

De Brahma Kumaris is een educatief instituut. Het wordt ook een universiteit genoemd omdat de kennis universeel is, bestemd voor het hele universum, voor een ieder en overal toepasselijk. Deze kennis is spirituele kennis, hogere kennis. Bij het horen van deze kennis, wordt dat wat je diep weet van binnen, aangewakkerd. Er zijn veel dingen die we dieper weten, zonder dat we het beseffen. Binnen hebben we een stevige kern van wijsheid, maar we tappen er niet altijd uit. Door lagen van wat we hebben meegemaakt, is die wijsheid bedekt geraakt waardoor we niet altijd weten wat waarheid is. We kunnen dan niet tappen in de kern van waarheid. En soms hebben we het niet door dat we worden aangestuurd door iets van buiten.

Er valt een les te leren over jezelf te zijn, een les over sterk zijn, een les over kalm en stabiel zijn als er iets gebeurt. Leren vindt plaats wanneer je iets zelf doet, wanneer je bepaalde acties herhaalt en het automatisch wordt. Wat is het diepste wat ik zou willen leren? Leren om gelukkig te zijn, daar verlangen we allemaal naar. We willen heel graag gelukkig zijn.

Als je naar een hogere opleiding gaat, doe je research (onderzoek). Bij wetenschap hoort onderzoek. Bij de spirituele wetenschap hoort er ook onderzoek. Een voorbeeld van een onderzoek: ‘ Ik heb last van boosheid, hoe ontleer ik het?’ Boosheid voelt niet goed aan en wordt gebruikt als wapen. Als ik jarenlang boosheid heb gebruikt, zal het niet gemakkelijk zijn om het te ontleren. Een gemakkelijke methode is om geen energie te steken in het ontleren, maar aandacht schenken wat je wel zou moeten doen: ‘Ik moet kalm blijven.’

Goedheid zit diep in ons verborgen, waardoor we kunnen geven, schenken, delen en compassievol zijn. In de kern is er een grote voorraad waaruit we kunnen delen met anderen. Hoe dieper ik mezelf herken als spiritueel wezen, hoe beter ik weet wat mijn voorraad is van waaruit ik kan tappen. Die voorraad kan ik aanvullen door de connectie met God.

Innerlijke kracht is deel van ons. Hoe meer we spiritueel wakker worden, hoe meer verlichting we ervaren. De diyá is dan aangewakkerd, waardoor we weer stralen en happy kunnen zijn. De olie van de diyá stelt spirituele kennis voor. Kennis over wie ik ben als spiritueel wezen en hoe we samen komen in het spel in de materiële wereld. Wij spirituele wezens zijn acteurs. Wanneer we naar een film kijken, zijn we onthecht en we genieten van de acteer talenten. Zo zouden we ook moeten kijken naar het spel op aarde. Wij acteurs, zouden ons niet moeten identificeren met de rol die we spelen. Ook moeten we mede acteurs scheiden van de rol die ze spelen in het spel, zodat ons gevoel goed blijft.

Als we willen leren, kunnen we terug naar school. 

Ons leven wordt zinvol en waardevol wanneer energie kan stromen, wanneer we kunnen delen. We kunnen op verschillende manieren leren.  1. Overdragen is een simpele methode. Hoe meer je overdraagt, hoe meer jij zelf leert en beter begrijpt. 2. Door te observeren kan je het goede van anderen leren.  Wanneer je iets goeds leert van iedereen die je tegen komt, dan wordt je rijker. 3. Door zelf te experimenten leren we ook. ‘When you experiment, you become experienced’. 4. We kunnen ook leren van de ervaringen van anderen.

Stilte is een belangrijk deel van deze studie. In stilte word ik bewust van mijn binnenwereld: wat ik denk, wat ik voel, waar mijn aandacht naartoe getrokken wordt in het spel.

Deze studie is open voor iedereen elke dag.  Er wordt Goddelijke kennis verschaft in de vorm van een klas o.a. in de ochtend en er vindt meditatie plaats op basis van deze spirituele kennis.

De lezing werd afgesloten met een gezamenlijke meditatie.

Brahma Kumaris Spirituele Organisatie (29-10-2019)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *