Lezing Brahma Kumaris: “Beveiliging van binnenuit”

Waar komt het gevoel van veiligheid vandaan?
Er moet een onderscheid gemaakt worden tussen veiligheid van buiten en veiligheid van binnen. Want al is er nog zoveel dieven ijzer, camera’s, een wachter voor de deur, pittbulls op het erf en alarm systemen, maar al die dingen hoeven je nog niet het gevoel te geven dat je veilig bent. Er wordt wel voor een inbreker een drempel gevormd om naar binnen te komen, maar alle sloten vormen ook een barriere om naar buiten te gaan. Dat er iets fysieks is weggenomen is één aspect, maar dat er in jouw prive leven, jouw privacy wordt ingebroken geeft een diep gevoel van onveiligheid wat veel intenser is.

We kunnen ons fysiek tot in zekere mate beschermen tegen aanvallen van buiten, maar wat zijn de vijanden die me van binnenuit kunnen aanvallen?
Het gebruik maken van negativiteit: onzuiverheid en ondeugden, waaronder boosheid. Elke keer wanneer als ik een ondeugd gebruik, neemt mijn beveiliging af. Boosheid hoort niet bij ons maar we gebruiken het om onszelf te beschermen. Elke keer als ik het gebruik geef ik mezelf veel verdriet en de ander ook. Het vuur van boosheid verbrandt jou als eerste. Als ik een ondeugd gebruik, gebruik ik iets wat niet bij mij hoort, ik word steeds meer onzeker van mezelf. Elke keer als ik het gebruik, word ik zwakker, omdat het niet bij mij hoort. Mijn innerlijke kracht geef ik weg omdat ik toegeef aan iets wat niet bij mij hoort. Wanneer ik ondeugden gebruik, geef ik mijn zekerheid en veiligheid prijs. Daarnaast zullen anderen me minder waarderen en contact met mij vermijden.

Wat doe ik om mezelf veilig te houden en hoe werkt dat dòòr in mijn omgeving?
Raksha Bandhan heeft alles daarmee te maken. Oorspronkelijk bond een pandit rakhi voor het gezin, terwijl nu de zus een rakhi voor haar broer bindt, die belooft om haar eer te beschermen. De spirituele betekenis heeft te maken met de zuivere liefde die op zích beschermend werkt. Zuiverheid hoort bij ons. Het gaat  uieindelijk om het innerlijke zelf, het spirtuele wezen. Om het innerlijke zelf, de ziel te beschermen zou de blik naar mezelf puur moeten zijn. Zie ik mezelf als een puur wezen, als een spiritueel wezen dat van oorsporong vredevol is?

We houden de deurtjes steeds open én we laten ook nog de sleutel in het slot.

Wat zijn de dieven die mijn innerlijke veiligheid verstoren?
Het zijn vijf dieven. Lust, Boosheid, Hebzucht, Gehechtheid en Ego. Elk van de vijf dieven heeft een eigen team. Heb ik door welke deur ik open laat? Als ik de deur openlaat van het kijken en denken over anderen, dan houd ik weinig tijd over om te kijken naar mezelf. Elke ondeugd heeft een tegenpool. Boosheid kan ik omgooien in een spirituele kracht. Tegenover gehechtheid staat zuivere liefde. Bij gehechtheid geef ik slechts wanneer ik ook iets terug kan krijgen, of als er aan een conditie wordt voldaan. Bij zuivere liefde daarentegen geef ik wat ik heb, ik geef het beste. De ziel is van oorsprong puur. Als ik me verbind met de Bron van zuiverheid en  liefde, dan wordt mijn liefde steeds voller en puurder. Ik hoef nergens op te wachten om liefde te krijgen of geven. Liefde moet blijven stromen.

Veiligheid ervaar je wanneer de ziel in zijn kracht staat. De echte bescherming wordt verkregen van binnenuit. Veiligheid heeft namelijk te maken met het binnenste zelf, het bewustzijn van mezelf als spiritueel wezen. De ziel is onstoffelijk en onsterfelijk, puur en sterk. Die kracht is geen fysieke kracht.

Als ik voel dat ik kind ben van de Machtigste, de meest Liefdevolle, dan voel ik me sterk en veilig.
Ik verbind me met de hoogste Kracht, de beste, de puurste. Elke keer als ik dat doe, of een deugd gebruik, dan wordt ik sterker en voel me veiliger. Als je veilig bent, ben je niet bang. Dan sta je meer in je kracht en kan je jezelf beschermen, omdat je ook een krachtig energieveld van vibraties creert. Je hebt meer helderheid. Zuivere gedachten bezitten namelijk veel kracht.

Brahma Kumaris Wereld Spirituele Universiteit

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *