Lezing Brahma Kumaris: Creating a climate of hope

Het milieu
Vervuiling door verbranding van o.a. kool voor het opwekken van energie vindt wereldwijd, dagelijks het hele jaar door plaats. Daarvan komt ca.30% van alle vervuiling door het produceren van dierlijk voedsel en voor menselijke consumptie. Als we dieren vrienden zijn, waarom eten we onze vrienden dan op?  Vegetariër/ veganist zijn, is een gezonder leefstijl, geeft een langere levensduur. Het heeft vele voordelen, zoals voor het klimaat, voor onszelf en voor anderen. Er zal voedsel zijn voor iedereen. Zoals Mahatma Gandhi zei “the world has enough for everyone’s needs, but there will never be enough for everyone’s greed”.

Het Brahma Kumaris (BK) project voor Zonne energie  startte in 1997, waarbij stoom geproduceerd werd voor het kooksysteem. De geproduceerde stoom was voldoende om 3.500 personen driemaal daags van eten te voorzien. Dit project op de BK campus Shantivan, te Taleti India heeft in aanschaf US$ 250.000,00 gekost maar heeft zichzelf al drie maal terug verdiend. Het werd in 1999 verder uitgebreid en momenteel kunnen 35.000 maaltijden per dag worden klaargemaakt. Voedsel gekookt door stoom smaakt goed, omdat het langzaam is gekookt. Omdat zonne-energie schone technologie is wordt het door de BK gestimuleerd. Een ander project is in Delhi, Om Shanti Retreat Centre, de campus die volledig zelfvoorzienend is, waarbij 400 KW geleverd wordt door zonne-energie gegenereerd door PV en schotels, voor verlichting, koeling, verwarming en koken.

Onze kennis over zonne-energie is niet commercieel, integendeel wij willen het graag met anderen delen. Wij hebben geen copy right (patent), omdat Klimaatsverandering iedereen treft.

Het grootste tot nu toe is het “India One” project, dat gefinancierd wordt door de Duitse overheid (GIZ 50%), Indiase overheid (25%) en de BK zelf (25%). Heel grote schotels (770 op 60m2) worden gebouwd om de warmte van de zon op te vangen. De ontvanger, die gevuld is met water zet deze warmte om in stoom, welke wordt gestuwd naar een turbine. Per dag wordt 1000 KW geproduceerd. Deze energie moet 1.7 km afleggen om haar bestemming te bereiken. Dit heel project is door leden van de BK ontworpen en uitgevoerd, aangevuld met plaatselijke arbeiders (200).  De arbeiders worden ook ethische normen en waarden bijgebracht, zodat zij betere mensen worden.

Klimaats verandering
Wij willen verandering brengen, maar hoe? We leven nu in een wereld waar velen frustreren omdat ze zich ervan bewust zijn en toch niets kunnen doen. Verandering is namelijk niet gemakkelijk, mensen worden gauw boos. Inzicht in ons bewustzijn en het onderbewustzijn is hierbij nodig. Hij stelde de vraag: Wie is de regisseur van ons leven, waar komen onze beslissingen vandaan?  97% van al onze beslissingen komen vanuit ons onderbewustzijn. Dus wat is ons onderbewustzijn? Dat is alles uit het verleden wat opgeslagen is. Hoe weet je dat? Vaak als we iemand voor het eerst zien, neem je de beslissing ik houd van deze of ik houd niet van de persoon. Deze beslissing is gebaseerd op ervaringen uit het verleden. Als je de persoon leuk vind ervaar je een heel ontspannen gevoel. Een ander voorbeeld: vele mensen proberen te stoppen met roken, maar waarom lukt het ze niet. Omdat kennis opgeslagen is in je bewustzijn, terwijl gewoonte in je onderbewustzijn is opgeslagen, dus dat gaat vele levens met ons mee.

Een ander voorbeeld is dat een aantal yogi’s CT Scan/ MRI onderzoek hebben ondergaan van de hersenen, waarbij bleek dat de grijze stof toegenomen was. Meditatie maakt je meer sociaal , je hebt meer empathie voor anderen, je grijze hersen cellen verbeteren en blijven actief. Wetenschap daarentegen zegt dat tegen ouderdom en degeneratie van de hersencellen niet veel gedaan kan worden. Meditatie zorgt ervoor dat bepaalde hersen cellen regelmatig groeien, dus oude cellen worden vernieuwd. De wetenschap zegt nu wel dat meditatie de krachtigste methode is voor gedragsverandering. Eerder kon wetenschap het verband tussen bidden en mediteren niet begrijpen. Maar nu is ontdekt dat de mind invloed heeft op de handelingen. Bijvoorbeeld, wat is telepathie? Het is een krachtige gedachte die we hebben van iemand en die persoon denkt ook op hetzelfde moment aan ons.

Een boodschap van hoop voor de toekomst
Het is aangetoond, dat onze gedachten effect hebben op materie. Masaru Emoto, een Japanse onderzoeker, bewees dat positieve gedachten en meditatie de structuur van water kristallen gunstig beïnvloedden. Daartegenover bleek een negatieve attitude en mindset de kristalstructuur chaotisch te maken. Dit water zal ook een soortgelijk effect op ons lichaam hebben als het gedronken wordt. Meer nog, ons lichaam bestaat voor ca. 60% uit water, dus hoeveel beïnvloeden onze gedachten ons eigen lichaam niet?

Voor een betere wereld zullen we dus ons bewustzijn en onderbewustzijn moeten veranderen, verenigen en waarden aanleren, vrede hebben met onszelf en anderen en deze technologie -van mediteren en bidden- onderhouden.

 

Brahma Kumaris Spirituele Organisatie (17/5/2017 )