Lezing Brahma Kumaris: ‘De tijd gaat snel, gebruik haar wel! ‘

Het is interessant om over de tijd na te denken omdat tijd vanuit de spirituele insteek eigenlijk je eigen creatie is. Soms zeggen we: ‘Ik heb geen tijd’ en soms zeggen we: ‘Ik heb alle tijd’. In beide gevallen ben jij degene die bepaalt wat tijd voor jou betekent. De klok is een creatie van het menselijk brein. Mijn beleving van tijd wordt bepaald door hoe ik denk. Hoe meer discipline in mijn dagpatroon, hoe consequenter ik ben, hoe minder tijd ik nodig heb om een taak af te ronden.
Door de dag een stap voor te zijn en goed te plannen dan win je ook veel tijd. Daartegenover staat dingen voor je uitschuiven. In beide gevallen wordt de beleving van tijd anders. Je kunt het gevoel hebben dat je tijd wint of dat je tijd verliest. Tijd is doorgaand; die staat nooit stil. Maar hoe je met de tijd omgaat, daarmee kan je ‘spelen’. Hoe meer respect je hebt voor tijd, hoe meer meesterschap je krijgt over tijd.

Een planning maken is goed, maar als ik van streek raak als dingen anders gaan dan gepland, dan is er misschien sprake van obsessie door het plan. Ik ben dan gehecht aan het plan en als het even anders gaat, zie ik dat als een probleem. Als ik niet ermee weet om te gaan dan komen er allerlei verspilde of negatieve gedachten en gevoelens. Samen met plannen zou ik flexibel moeten zijn en rekening moeten houden met bijkomende factoren. Dan kan ik omgaan met de veranderingen en het plan aanpassen. Plan met je mind, maar er is ook een master plan waarin jij je moet kunnen voegen. Dit wordt ook wel dramaplan of wereldspel genoemd. Het vraagt een spiritueel perspectief om jouw eigen planning te kunnen plannen in dat wereldspel. Het wereldspel is voorgepland. Dingen gaan zoals ze moeten gaan.

Tijd is een cyclisch gebeuren. In het wereldspel zijn er vier tijdperken. Alles begint nieuw, in z’n meest zuivere vorm en wordt daarna oud. De zuivere tijd wordt ook wel de paradijselijke tijd, de goudentijd genoemd. De kwaliteit van het leven is hoog; iedereen heeft een verhoogd bewustzijn. Er is de ervaring dat alles perfect is. Een tijd van totale bloei.

In het tweede kwadrant, ookwel de zilverentijd genoemd, is de kwaliteit van het leven iets minder, de ‘bloemen’ zijn nog steeds in bloei maar minder vol. De ervaring is wel nog steeds dat alles perfect is, maar de staat is iets minder. Bij de omslag van het tweede naar het derde kwadrant raakt de puurheid kwijt; de zuiverheid van de menselijke ziel en materie neemt steeds verder af. Verwelking begint plaats te vinden. In het vierde kwadrant, ook wel de ijzerentijd genoemd, is er niet veel meer over van het mooie en ideale. De ‘bloemen’ zijn afgevallen. Mensen zijn opzoek, verdrietig, bang, onzeker. De schoonheid zijn we kwijt en ook de meesterschap over de tijd zijn we kwijt. We kennen onze innerlijke kern en hoogste waarde niet meer, we zijn bang voor wat op ons afkomt en we zijn geen meester meer van tijd. Maar de tijd drijft ons. We worden gedreven door allerlei dingen van buitenaf. We hebben steeds het gevoel dat we in een gevangenis zitten, omdat we onze vrijheid kwijt zijn. Wanneer we voelen dat we steeds iets moeten doen of we te veel dingen op ons bord nemen, dan creëert dit stress. We nemen onvoldoende tijd om weer tot rust te komen.

Wanneer we teneinde raad zijn en we niet meer kunnen zien wat onze diepste kern is, dan komt de Allerhoogste om ons te vertellen wat er met ons aan de hand is. Wanneer we onszelf vergeten, raken we ons meesterschap kwijt. Wanneer er weer een bewustzijns shift is, dan zijn we in de overgangsperiode die ookwel de samenstromende tijd wordt genoemd. De veranderingen vinden hier heel snel plaats. De wereld is nu in deze fase waarin er grote veranderingen plaatsvinden. Dit is de tijd waarin ik met God het maximale kan bereiken voor mezelf en de wereld. Hoe ga ik om met deze tijd? Gebruik ik de tijd goed? De tijd gebruik ik goed door te werken aan hoe ik denk.

We creëren elke dag veel gedachten. Er zijn vier soorten gedachten: noodzakelijke, verspilde, positieve en negatieve gedachten. We verspillen veel tijd en energie door verspilde en negatieve gedachte te creëren aangestuurd door ondeugd, wat niet bij ons hoort. Goede gedachten creëren ligt aan mij en het vertelt iets over mijn innerlijke schoonheid, mijn zuiverheid. Met goede gedachten en gevoelens kan ik ook de natuur dienen. Als ik bv. steeds klaag over de natuur, dan maak ik mezelf ondergeschikt  en ik voeg meer verdriet toe aan het geheel. Ook al weet ik wat er aan de hand is, ik kan ervoor kiezen om mijn gedachten van een hogere kwaliteit te laten zijn. Dan komt de ervaring van vrijheid.

Wanneer we aan het eind van de dag uitgeput zijn, moe zijn, geen zin hebben, ons enthousiasme kwijt zijn, niet goed kunnen slapen omdat er allerlei dingen door ons hoofd gaan,.. dát hebben we meestal wel door. Maar dat is het eind resultaat van waarmee ik de hele dag ben bezig geweest. Ik hoef niet wachten tot ik niet goed kan slapen, maar ik kan werken aan mezelf door regelmatig te checken wat de kwaliteit is van mijn gedachten. Als ik merk dat ik met verspilde of negatieve gedachten bezig ben, dan kan ik switchen naar gedachten van een betere kwaliteit. Het is niet altijd even makkelijk, maar elke reis begint met een eerste stap. Door deze switch verandert mijn gevoel ook. Omdat ik meer vrijheid heb, zal ik ook beter kunnen presteren. Wanneer ik vrij ben in de mind, presteer ik het hoogst. Wanneer ik dichtbij mezelf ben en stil ben van binnen, presteer ik het hoogst. Het is ook goed om tot rust te komen voor het slapen gaan. In de vroege ochtend meditatie is er stille tijd om dichtbij mezelf en dichtbij God te zijn.  De puurheid van de vroege ochtend heeft een goede invloed op de dagplanning en de gedachten die ik creëer.

 Lezing 25-5-2021

Brahma Kumaris Spirituele Organisatie

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *