Lezing Brahma Kumaris: “De vele dimensies van afhankelijkheid”

Hoe afhankelijk of onafhankelijk zijn wij? We nemen vaak vele zaken waar we gebruik van maken aan voor granted, en pas als ze wegvallen of daartoe dreigen, merken we hoeveel we eraan verbonden of gebonden zijn; hoe afhankelijk we ervan zijn. Wat gebeurt in onze gevoelswereld als iets ons wordt ontnomen? Afhankelijkheid is iets wat we zelf creëren, want van oorsprong zijn we onafhankelijke wezens. Onafhankelijkheid moeten we voelen, het is een beleving.

Bij kinderen gaat het sluiten van vriendschap heel snel. Oogcontact of een woord is al genoeg. Ze laten zich niet beperken, om daar te zijn waar ze zich prettig voelen. Bij volwassenen gaat dat niet altijd zo, omdat wij elkaar niet altijd in de ogen durven aan te kijken of we vinden het belangrijk wat de ander van ons denkt. Deze belemmeringen ontnemen ons het gevoel van geluk en maken dat wij ons niet meer vrij voelen. Vrijheid en onafhankelijkheid zijn identiek. Wordt mijn vrijheid mij ontnomen dan geraak ik in een afhankelijke situatie, bv. door angst of onzekerheid.

We zijn sociale wezens, dus groep gebonden (Interdependent) en we moeten veel samendoen. Maar in het samendoen kunnen we afhankelijk of onafhankelijk zijn, wat bepaald wordt door onze belevingswereld.

Hoeveel laat ik mijn gevoel van vrijheid en geluk afhangen van externe factoren? Als we vrijheid van binnenuit willen creëren en spiritueel willen groeien, moeten we 4 facetten kunnen opgeven of durven af te geven te weten:

Lichaam (Body/Tan), hoe is de relatie met mijn lichaam? Hoeveel leef ik in het bewustzijn dat ik het lichaam ben? Materie wordt met de dag ouder. Ik ben niet het lichaam maar een spiritueel wezen. Ik heb het lichaam in bruikleen en zou het moeten gebruiken voor een goed doel. Verander lichaamsbewustzijn naar spiritueel bewustzijn om innerlijke vrijheid te ervaren.

Geest of gedachtewereld (Mind/Man), ben ik meester over mijn mind en gedachtewereld, of ben ik het meesterschap kwijt? Gevoelens en denken zijn gerelateerd aan elkaar en beïnvloeden elkaar. Vaak zijn het onze eigen ideeën (gedachten)die ons het meest afhankelijk maken. Belangrijk is om tijdens situaties je gedachten te observeren. Kunnen kiezen hoe ik denk en hoe ik me voel, dat is echte onafhankelijkheid.

Rijkdom of materiele bezittingen (Wealth/Dhan), alles wat ik vergaar in de materiële wereld is vergankelijk. Als ik mijn vrijheid koppel aan vergankelijke zaken, zal ik nooit echt vrij zijn. Geluk kan je niet laten afhangen van geld: maak jezelf nooit ondergeschikt aan geld. In het verdienen van meer geld door meerdere banen te hebben, neemt je vrijheid af.

Relaties(Relationships/Sambandh), in een goede relatie welke is gebaseerd op deugdzaamheid en uitwisseling, geef je elkaar de vrijheid. Zodra onzuiverheden zoals arrogantie, hebzucht, lust, ego erbij komen is er sprake van binding i.p.v. relatie, wat leidt tot verdriet en afhankelijkheid, waardoor relaties stuk kunnen gaan.

Realiseer dat je een spiritueel wezen bent. Durf naar jezelf te kijken, leer de schoonheid te herkennen, die kracht geeft en die elk van ons heeft. Hoe meer je dit beseft, hoe meer liefde, waardering en zelfrespect je krijgt voor jezelf. Dit zal leiden tot ware onafhankelijkheid.

Brahma Kumaris Spirituele Organisatie

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *