Lezing Brahma Kumaris: “Depth of meditation”

Op 26 juni j.l. heeft BK Dr. N. Kamta, gastspreker uit Trinidad, een lezing verzorgd over de diepte van meditatie. De avond begon met 1 minuut stilte. Wanneer gevraagd wordt om 1 minuut in stilte te zijn, gaat het niet om fysieke stilte, maar stilte van de mind. Als er geen oefening is geweest om de mind stil te krijgen, dan is het niet gemakkelijk om de mind stil te houden. Een niet getrainde mind is als een ongetemd wild paard. Als het paard getraind is, kan je hem laten werken voor je. We moeten begrijpen wat de mind is en hoe het werkt.

De mind heeft het vermogen om gedachten te creëren. Gedachten worden beïnvloed door je eigen verleden. Op basis daarvan neem je besluiten. Er zijn 3 faculteiten van hetzelf die samen werken: de mind, de kracht om besluiten te nemen en het innerlijke geheugen.

Mediteren heeft véél voordelen op fysiek en mentaal niveau. Bv. je bloeddruk gaat omlaag en je mind wordt stabiel. Voordat je gaat mediteren, kan je comfortabel zitten op een stoel of op de grond, diep in- en uitademen, je hele lichaam ontspannen w.o. handen, voeten en gezicht.

Daarna is het belangrijk om te begrijpen wie je eigenlijk bent. Als je bv. een auto hebt van het merk Mercedes waarmee je heel vaak rijdt en als jij als bestuurder uit de auto stapt en denkt dat je de Mercedes bent, dan klopt er iets niet. Hetzelfde gebeurt met mij in relatie tot mijn lichaam. Ik ben de bestuurder van dit lichaam. Ik ben energie die gebruik maakt van dit lichaam. Licht dat van nature vredevol is. Een vredevolle ziel. God heeft me zo gecreëerd. De Hoogste energie heeft vele namen: God, Allerhoogste ziel, Vader van alle zielen, enz.

Als we dan onze mind richten op iets dat constant en stabiel is, dan wordt de mind ook stabiel. De mind wordt dan niet meer beïnvloed door iets of iemand. God is de oceaan van vrede en van alle krachten. Hij is constant vredevol; hij wordt nooit vredeloos. Yoga betekent verbinding. Wanneer mijn mind verbonden is met die oceaan, dan is er een stroom van kracht van hoog naar laag, vanuit de oceaan naar mij.

In deze fysieke wereld zijn er 5 elementen: aarde, water, vuur, lucht en ether.

Ver boven de zon, maan, sterren en het totale stelsel van hemellichamen, is er een andere dimensie. Deze dimensie heeft meerdere namen: wereld van vrede (shantidhám), wereld boven geluid (nirvándhám), het brahm element, zielen wereld. Deze plaats is de hoogste, zuiverste en heiligste. Deze wereld daarboven is een uitgestrekte wereld van verhoogd Rood-Goud licht . . ookwel bekend als het 6e element. Deze wereld is het huis van de Hoogste Energie en van alle zielen. Uit deze wereld komen we op planeet Aarde om onze rollen te spelen.

In meditatie kan je met je mind bovenuit gaan in deze dimensie van puur verhoogd licht, het eeuwige huis. En je mind verbinden met de Hoogste Energie, de eeuwige Vader, de Allerhoogste ziel, die altijd verdevol en stabiel is. Hierdoor wordt jij, de ziel, ook constant vredevol en stabiel.

Na de lezing werd het publiek in de gelegenheid gesteld om vragen te stellen. De avond werd afgesloten met een helende prettige meditatie.

Brahma Kumaris Spirituele Organisatie (26/6/2017 )