Lezing Brahma Kumaris: “Empowering the Self to face future challenges”

(Gastspreker BK Prakash Talhati uit Mumbai, India)

Er is een spiritueel principe: ‘ Where attention goes, energy flows…. where energy flows, your reality grows’ (Waar je aandacht op gericht is, daar stroomt je energie naar toe. Waar je energie gaat, dat blaas je leven in en vindt er groei plaats.) Een probleem zou niet als een ‘probleem’ gezien moeten worden, maar als een uitdaging, kans, gelegenheid of een spel.

Als je steeds aan het probleem denkt, geef je het aandacht en energie, waardoor je het probleem groter maakt. En als je alle energie stopt in het groter maken van het probleem, zal je geen energie meer over hebben om het probleem aan te pakken. Richt je aandacht dus naar de oplossing i.p.v. bezig te zijn met het probleem alleen. Wordt nooit deel van het probleem en wordt ook geen probleem voor een ander.

Het lichaam is een grote machine, waarin een heleboel kleinere machines: de ogen zijn als een video camera, de oren een audiocamera, de stem is de geluidsversterker of microfoon,  het hart is een pomp van de machine, de nieren zijn de water filter. Deze machine is aan jou gegeven. Jij bent de machine (het lichaam) dus niet. Geen machine kan functioneren zonder energie. De energie die het lichaam laat functioneren is de ziel, een metafysisch wezen van licht, net als een ster. Deze energie is niet van deze wereld, maar van ver daarboven. Dus: ik, de ziel, laat het lichaam functioneren.

Het spel op Aarde verloopt cyclisch. Deze cyclus wordt in vier gelijke delen of tijdsperioden verdeeld.

  1. Goudentijd, hemel, paradijs, swargjannatsatyug: er was 1 continent, 1 taal, 1 wereldfamilie, 1 religie. Het was het land van geluk.
  2. Zilverentijd, tretayug
  3. Koperentijd, dwaperyug
  4. Ijzerentijd, kalyug

Aan het begin van de cyclus waren we ervan gewaar dat we onsterfelijke zielen zijn. Na een aantal geboorten genomen te hebben, ontstonden er twijfels of we lichaam of ziel waren. En niet lang daarna dachten we dat we lichamen waren, we werden lichaamsbewust. Door dit bewustzijn is hebzucht, lust, boosheid, gehechtheid, ego ontstaan. Het resultaat van lichaamsbewustzijn is het ontstaan van de ondeugden. We leven nu in kalyug omdat vredeloosheid, armoede, sexlust en corruptie sterk aanwezig zijn. Ondeugden geven verdriet en maken je zwak terwijl deugden geluk schenken. Wie kan je weer sterk maken? Die Ene die alle krachten bezit: mijn Vader, God.

Het kind wordt zwak wanneer hij geen relatie heeft met zijn Vader. Een kind heeft, zonder aanbetaling, recht op zijn vaders eigendommen. De eeuwige Vader heeft alles in overvloed. Hij is als een oceaan en zijn kinderen zijn dorstig voor 1 druppel. We moeten leren hoe de erfenis op te eisen van onze Vader. We moeten onszelf verbinden (yoga=verbinden) met die Bron en ook een relatie hebben met die bron van positiviteit. Als kind hebben we recht op de eeuwige Vader, God en zijn eigendommen. We zouden Hem niet moeten laten gaan.

De ziel behoort deze fysieke wereld niet toe, maar komt uit de wereld ver daarboven: een rood-gouden luchtruim. In die wereld waren we als sterren; een ziel is net als een ster van licht. En God is als de zon. Het luchtruim is dan mooi.. We behoren die Vader, de Zon toe, die ons energie geeft. God is de Oceaan van kennis, de Zon van kennis, de Schenker van fortuin en de Schenker van zegen.

De grote dreiging van de vijf elementen komt omdat wij hebben de natuur verontreinigd: watervervuiling, luchtvervuiling enz. Ook vervuiling door onze negatieve gedachten. Het is dus onze verantwoordelijkheid om nu positieve gedachten te creëren naar de vijf elementen toe. Samen met God wordt er een grote transformatie teweeg gebracht.

Alles zal mooi zijn in de nieuwe wereld: de Goudentijd, de hemel, het Paradijs, satyug.

Brahma Kumaris Spirituele Organisatie

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *