Lezing Brahma Kumaris: ‘Enjoy the Game’

Kinderen kunnen van alles een spelletje maken. Het is zo vanzelfsprekend om mee te spelen wanneer kinderen spelen. Hoe komt het dat kinderen het spel snel zien? Wat gebeurt er met ons dat we het spel niet meer zien? Wanneer je toestemming hebt om te spelen, dan ontdek je hoe leuk het is. Je kan je grenzen verleggen, je kan uit je ‘box’ of comfortzone springen.

Energie
Als jongeren hun energie niet gebruiken, gaan ze het misbruiken. Energie moet namelijk stromen; en wanneer energie kan stromen, voelen we ons goed. Het gaat hier om zowel fysieke als geestelijke energie. Een goede flow van energie is altijd van hoog naar laag. Wanneer de flow goed is, genereert het veel, net zoals bijvoorbeeld energie opwekking m.b.v. stromend water.
Wanneer je in een hoger energieveld zit en je iets kan toevoegen, voel jij je goed. Als jij je creatieve energie goed gebruikt en iets echt met aandacht doet, dan wordt een simpele actie – Bijv. een kledingstuk zelf zomen – zo een verheven actie. Het eindproduct dat komt uit creatieve energie voelt goed aan. Een diep gevoel van voldoening komt omhoog.

Het spel
Wat gebeurt er bij voetbal? Het samen spelen is leuk. Iemand die steeds alléén game speelt, raakt geïsoleerd. De creatieve energie sámen met anderen wordt niet ontwikkeld en hij weet niet wat hij moet doen wanneer de game stuk is. Je leert veel wanneer je samen speelt: je wordt verdraagzaam en coöperatief. Wanneer je je spiritueel ontwikkelt en de kennis in praktijk brengt, dan ontwikkel je de acht belangrijke krachten, die in de Raja Yoga introductie cursus worden behandeld, waaronder de kracht van tolerantie en de kracht van samenwerken. Je kunt samenwerken wanneer je begrijpt wat jouw rol is en wat de rol van de andere is. Zo maakt een goed team van te voren afspraken. Ze weten precies wat ze zullen doen.

Spelregels
In elk spel zijn er spelregels. Wanneer je alle spelregels kent, dan wordt het spel pas leuk. Elk spel – schaken, voetbal, dammen – heeft zijn eigen spelregels. In een goed spel is er iemand die het bewaakt bijv. een scheidsrechter. Er is een uitdrukking: ‘Play the game by the rules.’ Zo heeft het levensspel ook regels. Het zijn ongeschreven regels. Waarom nemen we zoveel verdriet van het spel? We begrijpen de spelregels niet volledig. Als ik wil genieten van het spel, moet ik me afvragen wat de regels zijn.

De regels van het Levensspel
De eerste regel voor het levensspel om succesvol te zijn:
‘Weet ik wie ik ben en weet ik wat mijn rol is in het levensspel?’
Als je niet weet of je veldspeler bent of keeper bent, wie gaat dan in het doel staan? Als je niet weet waar je moet staan, wie ga je verdedigen? Hoe vaak weet ik wat mijn rol is in het spel? Als ik niet weet wat mijn rol is, weet ik niet wat ik moet doen. We spelen verschillende rollen in het levensspel, maar hoé ik ze speel maakt het verschil uit. Een hero- actor blijft een hero, welke rol hij ook speelt . Succes wacht op een hero. Als je wilt genieten van het spel, is het belangrijk om jezelf te positioneren in het spel door een bewustzijnsshift: zie je jezelf als een hero acteur, dan wacht succes op je. De Allerhoogste kent het hele script en is de regisseur. Als er een script is, kan je niet in de schoenen van een andere acteur stappen wanneer jij jouw rol moet spelen. We vergeten dat we speciaal zijn. We willen soms de rol van een andere spelen, maar zoals ik mijn rol speel, kan niemand het spelen. Wanneer ik mezelf ben, kan ik de hero acteur zijn. Dan zal ik succes zien en genieten van het spel. Echter, er zijn uitdagingen in het spel. Als je zegt: ‘Ik kan het niet’, dan ga je tegen de stroom in. Je geeft jezelf niet de ruimte om te leren van het spel. In elk spel heb je winst en verlies. Als ik win, kan het me stimuleren om door te gaan en als ik verlies dan leert het me wat ik moet veranderen. Als ik niet leer, verander ik niet en dan maak ik dezelfde fout steeds weer. Kan ik na een slag weer opstaan, net zoals Tom & Jerry dat doen?

De tweede spelregel: ‘Weet wie de regisseur is.’ Hoe weet ik of ik op het juiste spoor ben? Door afgestemd te zijn op de regisseur. De connectie van de ziel, het spirituele wezen en de Allerhoogste ziel –  plus de relatie en regelmatige afstemming met Hem zijn ontzettend belangrijk om het spel te kunnen begrijpen en aangenaam mee te kunnen spelen. Vanuit de spirituele insteek zijn mijn medespelers allemaal mijn gelijke: iedereen is een hero acteur en we spelen allemaal op hetzelfde podium. We zijn spirituele wezens die verschillende rollen spelen. Zo kan ik de medespelers in het spel beter begrijpen. Tegenwoordig zijn we jammergenoeg steeds meer individualistisch aan het worden en vergeten we het grotere spel.

Succes
Tijdens één van de special olympics wedstrijden viel één van de spelers op de grond waarop de spelers van zijn team hem eerst hielpen opstaan en samen de eindstreep bereikten. Dit team was niet op de eerste plaats beland, maar het was wel het sterkste team dat het diepste geluk ervaarde toen ze samen de eindstreep behaalden na elkaar geholpen te hebben.

Succes ligt ook niet in materie. Succes ervaar je wanneer jij je kwaliteiten tot expressie kan brengen. Als je samen groeit, word je samen sterk. Als iets op je weg komt, is het er om je te laten groeien. We hebben zoveel vermogens, onze capaciteit is enorm groot. Blijf genieten door je kleine winstjes te blijven zien. Begrijp jezelf en blijf dichtbij jezelf. Als je naar buiten gericht blijft, verlies je tijd. Maar kan je blijven leren, dan groei je verder. So Enjoy!

BRAHMA KUMARIS SPIRITUELE ORGANISATIE (26-3-2019)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *