Lezing Brahma Kumaris: ‘Liefde, Loyaliteit en Leiderschap’ i.v.m. Mama’s dag 24 juni 2018

De naam ‘Mama’ werd gegeven aan een jonge kumari (ongehuwde jonge vrouw) die Radhe heette. Deze naam kreeg ze omdat ze een moeder rol vervuld heeft in de organisatie Brahma Kumaris vanaf ±1938, totdat de ziel op 24 juni 1965 het lichaam verliet. Ze had een zuivere en zeer krachtige persoonlijkheid. Ze was een groot voorbeeld voor velen wat betreft Liefde, Loyaliteit en Leiderschap.

Liefde
Mama’s liefde voor de Goddelijke kennis, was op basis van herkenning van de Allerhoogste. Het was haar bewuste keuze om haar leven te geven ten gunste van de mensheid, aan wie ze de Goddelijke kennis heel eenvoudig kon vertellen. Ze was zorgzaam en had een moederlijke ondersteunende houding, waardoor ze heel snel binnen de organisatie de rol van moeder verkreeg. Zij was ook degene die structuur in de organisatie bracht. Naast liefde, stond ze ook voor dicipline. Zij had nooit enige twijfel over iets, omdat ze diepe vertrouwen had in dat het God zelf was, die haar onderwees. Een goed voorbeeld is toen Brahma Baba, de grondlegger, Mama vroeg om eieren te kopen en te koken, alhoewel iedereen een vegetariër was. Iedereen keek toe en maakten ook opmerkingen z.a. ‘hoe kan je zoiets doen’. Mama stoorde zich niet aan de opmerkingen, maar ging en trof haar voorbereidingen. Brahma Baba die alles aanschouwde zei toen tegen haar; kind het hoeft niet. Dit was een bewijs van haar gehoorzaamheid en volgzaamheid. Ten tijde van haar ziekte, aan het eind van haar leven, begreep zij dat zij deze ongemakkelijkheden moest doorstaan, als aflossing van haar zonden van vele geboorten, waardoor ze licht bleef.

Loyaliteit
Bij het woord Loyaliteit denken we in de dierenwereld aan een hond. Honden zijn loyaal aan hun meester. Hoe trouw kan ik zijn? Waaraan? Wat is deze kracht? Allereerst moet ik trouw zijn aan mezelf. Trouw aan mijn eigen deugden, z.a. waardigheid, vrede en eerlijkheid. Loyaal zijn aan hetzelf betekent tijd vrijmaken om te weten wie ik ben. Hoe speciaal ik ben.

Hoe trouw ben ik aan God? Hoe is de relatie tussen mij en God? Ook daarvoor moet ik tijd vrijmaken en investeren in die relatie. Mama stond altijd om 2:00u a.m op voor amrit vela (vroege ochtend meditatie), omdat het de tijd was voor haar met haar Geliefde. Zij was loyaal aan de diepe principes van het leven waadoor haar denken en doen, van binnen en buiten hetzelfde waren: trouw en eerlijk.

Ook in het woord ‘getrouwd’ zijn, zit trouw. Ik kan pas trouw zijn aan een ander, als ik eerst trouw ben aan mezelf. Ik weet wie ik ben waardoor ik mijn zelfrespect niet kwijtraakt.

Mama speelt ook de rol van Godin Saraswatie. Zij wordt afgebeeld in een witte sari (reinheid) terwijl zij de sitaar (schoonheid van klanken) bespeelt. Saraswatie heeft ook een boek in haar hand als teken van wijsheid en kennis. Zittend in een lotus bloem is de aanduiding van haar puurheid en onthecht van alle lichamelijke relaties. Als wereld moeder was ze trouw aan de Vader.

Vele namen worden ook aan haar gegeven, zoals Mateshwari, Jagadamba (wereldmoeder).

Mama was trouw aan God o.b.v. puurheid en liefde. Slechts voor Eén was er plaats in haar hart. Zij was ook trouw aan principes en systemen waar de organisatie op stoelt.

Tegenwoordig herkennen we ontrouw veel sneller, omdat wij soms geen vertrouwen hebben in ons zelf. Wanneer we dan onzeker zijn, zoeken we zekerheid in dingen buiten onszelf.

 Leiderschap
Radhe, was heel begaafd, knap en artistiek.  Op een dag zag ze vreugde in haar biologische moeder en tante, die beide voorheen verdrietige weduwen waren. Dit wekte nieuwsgierigheid op bij haar. Dus wilde zij weten vanwaar deze vreugde kwam. Haar moeder vertelde dat God’s kennis via Brahma Baba werd verschaft en dat hetzelf, de ziel, eeuwig en onsterfelijk is. Door de realisatie van deze waarheid, verdween alle verdriet. Toen Radhe de eerste keer een ontmoeting had met Brahma Baba, herkenden ze elkaar op een dieper niveau. Hij herkende sterke kwaliteiten in haar.  Mama nam binnen 24 uren het besluit om God als haar levenspartner te hebben i.p.v. een gelimiteerde mens, ondanks haar jonge leeftijd (17 jaar).

Mama had een unieke manier van onderwijzen en dat deed zij d.m.v. haar acties. Zij corrigeerde niemand op basis van geruchten, maar gaf iedere ziel de tijd en ruimte. Ze zei: ‘Alles wat je doet, is voor je eigen voordeel.’ Ze was krachtig en onbevreesd, een spirituele leider die durfde voorop te staan. Het spirituele zelf kwam altijd eerst tot expressie. Leiding geven deed zij door een voorbeeld te zijn. Zij bezat spirituele leiderschaps kwaliteiten; ze had het vertrouwen dat alles goed gaat. Zelf soevereiniteit en meesterschap zijn krachten die komen van binnenuit, waardoor je verantwoordelijkheid kan dragen voor je eigen leven. Het diepste leven dat we leiden is een emotioneel leven: de gevoels wereld. Dus moeten we eerst meester worden over onze eigen binnenwereld. Leiderschap begint in de ‘kleine’ binnenwereld.

Brahma Kumaris

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *