Lezing Brahma Kumaris: Moet ik.., wil ik.. of mag ik

Aan het begin van de lezing werd aan de aanwezigen de vraag gesteld: waarom bent u hier? Enkele reacties waren, omdat ik hier wil zijn. Niemand voelde zich gedwongen daar te zijn. De inleider gaf aan dat als je zegt ‘ ik mag er zijn’ dit zo een dieper subtiel gevoel van innerlijke kracht met zich meebrengt. 

Iemand vertelde haar tijdens een cursus, heel veel last van de honden van de buren te hebben. Dat maakt haar boos, omdat ze daardoor elke dag zoveel rommel op haar erf moest opruimen. Plotseling zei een van de mede cursisten, dat zij het helemaal niet erg vindt, omdat ze van honden houdt. Maar die bewuste dame vond het niet leuk, dus boosheid en irritatie kwamen bij haar op. Haar omgeving voelt dit ook en dit onprettig gevoel heeft ook effect op haar lichaam wat tot uiting komt als stress en depressie. 

Als ik het gevoel creëer van ‘ik wil of ik mag’ het doen, dan komt er enthousiasme omhoog en maak ik anderen ook enthousiast. Alleen als ik moeten verander naar willen zal er enthousiasme zijn. Bijvoorbeeld, ik zeg,” ik vind die bloem mooi” en een andere zegt “nee hoor, het is niet mooi”. Het is dezelfde bloem, maar ik voeg gevoelens, waarden en emoties toe aan de bloem. Door te denken creëer ik gevoelens en dus wordt dat mijn belevingswereld. Als ik ziek ben zal ik wel of geen verdriet ervaren door mijn manier van denken over ziekte. 

Hoe ik denk is een keuze, die ik zelf maak. Wij willen vaker advocaat zijn voor onszelf, maar rechter voor de anderen. Dit roept veel spanningen op. Ik klaag, omdat ik ontevreden ben. Wat is mijn wereld van gedachten? Alleen maar onrust? Doe ik iets met liefde, dan zal mijn omgeving de liefde ook voelen. Ik kan mezelf her-programmeren. Als ik liefde of boosheid oefen, is dat wat ik zal ervaren. Velen zeggen het is je karma, maar karma is zo subtiel. Meestal is het niet eens de actie, maar de intentie waarmee de actie wordt uitgevoerd. 

Het vermogen om te creëren zit in het intellect, ons verstand, ons bewustzijn. Het intellect inspireert de mind om te stoppen met een bepaalde soort gedachten. De mind creëert constant gedachten, het kan niet zelf stoppen. Het onderbewustzijn is waar alles wordt opgeslagen. Het intellect zegt tegen de mind “her-programmeer je”, maar deze verandering kost tijd. 

Uit de zaal kwam een voorbeeld van een buurman, die iedere avond timmert. Dat is heel storend en wekt zelf irritatie op. De persoon heeft de buurman niets gezegd, omdat hij weet dat de buurman de hele dag buitenshuis werkt en dus de middag en avond heeft om zelf aan zijn huis te werken. Een andere aanwezige gaf als antwoord: ‘het is toch een prestatie dat de buurman na de hele dag gewerkt te hebben, nog zoveel kracht/ energie heeft om door te gaan, is het niet?’. 

We gebruiken ons intellect te weinig en creëren geen nieuwheid in onze manier van denken. Wacht niet op de omgeving om te veranderen, want dat betekent dat je niet aan jezelf werk. Hoe slecht een situatie voor je lijkt te zijn, haal de les eruit die je moet leren. Door met je intellect bezig te zijn, wordt er nieuwheid ontwikkeld en dat geeft geluk.

Creativiteit komt omhoog in de stilte. Oefenen we om de mind stil te houden, dan zullen we de innerlijke stem horen. Dat is afstand nemen van de buitenwereld en terug gaan naar je pure kern. Naar zuiverheid en stilte. Dan is het gemakkelijk en wordt het natuurlijk om een connectie te maken met God, de Oceaan van liefde en van vrede.

Geluk is slechts een gedachte van ons verwijderd. Wij kiezen er zelf voor om iets in onszelf te veranderen en hoe je het geluk in jezelf in stand kan houden. 

Brahma Kumaris Spirituele Organisatie (30/5/2017 )