Lezing Brahma Kumaris:: ‘Samen alleen’

‘In tijden van crisis worden velen teruggeworpen op zichzelf.
Maakt dit ons sterker of brengt eenzaamheid leegte met zich mee?
Voelen we ons verbonden of voelen we juist zwakheden opkomen?’

Alleen zijn is voor heel veel mensen eng, beangstigend, bedreigend omdat alleen zijn in de meeste gevallen heel vaak wordt geassocieerd met eenzaam zijn. En één van de grootste bedreigingen in deze tijd is eenzaamheid. Eenzaamheid omdat mensen niet meer op bezoek mogen komen, mensen mogen niet meer dichtbij elkaar zijn, mensen zijn verplicht om afstand te nemen van elkaar. Soms kunnen we er met ons hoofd wel bij, maar in ons gevoel helemaal niet. Omdat in het sociale leven juist dichtbij elkaar komen een belangrijk aspect is. Als je gaat dansen, als je familie bijeenkomsten hebt, als je mensen waarvan je houdt ontmoet, is closeness één van de dingen die erbij hoort. In de afgelopen 7-8 maanden zijn dingen totaal veranderd, omdat de verspreiding van het virus zo agressief en zo hard gaat,  juist wanneer er fysieke closeness is.

De hele ontwikkeling van social distancing maakt dat ook heel veel mensen vereenzamen. Omdat het sociale contact zo belangrijk is, om ons goed te voelen. Wat is er nu eigenlijk aan de hand? Hoe komt het dat we alleen zijn heel vaak kunnen ervaren als eenzaam zijn? Waarmee heeft dat te maken?

Het heeft te maken met hoe we met elkaar verbonden zijn. Wat is de connectie tussen mij en de ander waardoor het gevoel van bij elkaar horen, of het gevoel van eenzaamheid kan worden versterkt.

Het gevoel van belonging, het gevoel van dichtbij elkaar zijn en bij elkaar horen, heeft niets te maken met alleen het fysieke lichaam. Het heeft te maken met een beleving. Iemand kan heel ver op afstand zijn en toch heel dichtbij voelen en iemand kan heel dichtbij zijn fysiek en het voelt aan alsof er een hele grote afstand is tussen jou en de ander.

Het echte gevoel van bij elkaar behoren is een uitwisseling op het niveau van energie. Samen zijn en van elkaars gezelschap genieten is wat je uitzendt op energetisch niveau. Want je kan met iemand samen zijn en er zijn geen prettige gevoelens, bv. boosheid, wrok, oude sentimenten. Deze energie van een lager niveau, die gebaseerd is op ondeugd, onzuiverheid en negativiteit, creëert afstand. Terwijl wanneer er een uitwisseling is van deugden, kwaliteiten en liefde, dan creëert dat closeness: een gevoel van nabij zijn.

Van oorsprong zijn we wezens van energie. Wat me maakt wie ik ben is niet mijn lichaam. Al zou ik het denken, maar wat me echt maakt wie ik ben, wat ik beteken in deze context van de wereld is dat wat ik uitzend aan energie. Als spirituele wezens zijn we energetische wezens. Als spiritueel wezen ben ik een geconcentreerde zuivere energie. Hoe meer ik in dat bewustzijn leef, hoe meer ik ook voel dat ik verbonden ben met anderen als energetische wezens. Hoe zuiverder, hoe positiever mijn instelling is, hoe meer ook die zuivere energie kan stromen. Want energie werkt alleen als het kan stromen.

We kunnen een hele grote krachtcentrale hebben op Afobaka. Het huis hier is helemaal top, alle kabels zijn getrokken, alle lichtpunten zijn ready, alle lampen zijn geplaatst, alle schakelaars zijn actief, maar als ik geen stroom krijg van Afobaka werkt niets. Ik kan nog zoveel knopjes drukken, ik kan nog zoveel goede, mooie dure lampen hebben, maar ik heb geen licht. Maar op het moment dat de energie weer kan stromen, komt het effect van die energie ook tot expressie. Ik kan een lamp aanmaken, ik kan een strijkijzer aan doen, de ijskast begint weer te draaien, verschillende apparaten beginnen te werken wanneer er stroom is. Als er geen stroom is, dan werken de apparaten ook niet.

Net zo, zijn wij allemaal energetische wezens. Energie stroomt altijd van hoog naar laag en dus, om te kunnen uitwisselen met elkaar, moet ik toestaan dat de energie kan stromen. Als er obstakels, negatieve tendensen, verspilling of negativiteit is mijn denkwereld, dan werkt het als een hindernis, een obstructie voor de stroom van energie. Het kan dan niet bij mij aankomen, want er is een hoge muur, welke de doorstroming tegenhoudt. Vandaar dat wanneer mensen negatief zijn ingesteld, depressief zijn of allerlei gedachten creëren, die gebaseerd zijn op negativiteit ook vaker zeggen: ‘niemand houdt van me, niemand kijkt naar me’. Al die dingen beginnen op te komen, omdat er geen stromende energie is, dus kunnen ze de liefde of aandacht ook niet voelen.

Het gevoel van eenzaamheid kan je veranderen door je bewustzijn te veranderen en daardoor jezelf open te stellen voor de zuivere hoge kwaliteit van energie. Het is wanneer we toestaan dat we beïnvloed worden door die hoogste energiebron’ The Divine Being’, die we God noemen. Wanneer we toestaan dat die energie naar ons toe stroomt, dan kan onze eigen energie ook steeds zuiverder doorstromen naar materie, naar ons lichaam, naar de atmosfeer, naar de omgeving en naar anderen.

Samen zijn is een beleving. Alleen zijn is ook een beleving. Wanneer ik lichaamsbewust oftewel materie bewust ben, wanneer mijn focus gericht is op de buitenkant, dan zal ik me heel snel eenzaam voelen als er niemand om me heen is. Omdat ik dat gezelschap gebruik om me goed te voelen. Maar wanneer je in het spiritueel bewustzijn bent, dan zal je merken dat er altijd het gevoel is dat je omgeven/omringd bent door de energie van anderen, meer nog door de energie van God. En de energieën die zich in deze kosmos allemaal bevinden.

Maar je ontvankelijkheid voor die zuivere energie komt door je spiritueel bewustzijn. Omdat er ook andere energieën zijn die minder zuiver zijn in de atmosfeer. En zeker nu er zoveel onzekerheid en zoveel angst, zoveel onvrede en ontevredenheid en zoveel vredeloosheid is, is er ook heel veel van die energie in de atmosfeer. En dus vooral nu is het belangrijk om ons te beschermen tegen die onzuivere energie. Het vraagt om beoefening  van zielsbewustzijn en Godsbewustzijn. Hoe meer ik mezelf ervaar ziel te zijn, het spirituele wezen van zuivere energie, des te natuurlijk wordt ook de ervaring van de Bron van die energie, van het Opperwezen, van de Allerhoogste, van The Divine Source. De bron van de hoogste zuiverste energie.

Waar we ons mee verbinden daar vindt de stroom van energie plaats. Als ik me verbind met dingen die lager energetisch zijn: boosheid, negativiteit, dan gaat mijn zuivere energie stroom naar om laag dus ik zal gedraineerd raken. Als ik me verbind met de Bron, dan word ik gevuld met die pure energie omdat ik me daarvoor open stel. En dan kan ik ook weer die pure energie delen met de wereld.

Het is een doorstroming van energie. De connectie met de pure Bron is een hele plezierige en erg aangename connectie op het moment dat jij je daarvoor openstelt. Omdat God als spiritueel wezen, de hoogste bron, de meest zuivere Ene is.

Gods aanwezigheid is er in deze tijd, omdat het nu de tijd is van verschoning, de tijd van zuivering. En Gods taak is om zuiver te maken van wat vervallen en onzuiver geworden is. Gods is er, maar je moet je met Hem verbinden. En omdat hij onstoffelijk is, omdat hij een bron is van hele pure energie, zal je God niet met deze fysieke ogen kunnen zien, maar wel kunnen ervaren. Er wordt gezegd: God is just a thought away. Als ik me in gedachten verbind met die Bron en ik ben op de golflengte waarbij ik kan ontvangen, zal ik ook zijn aanwezigheid ervaren. En als ik zijn aanwezigheid ervaar, dan heb ik altijd het gevoel dat ik samen ben. Want ik ben dan nooit alleen, het is die combinatie. Het is een connectie die mij echt heel diep een gevoel van verbondenheid laat ervaren. En verbondenheid met de hoogste Bron, verbondenheid met de puurste energie genereert veiligheid.

Die eenzaamheid en die vereenzaming komen wanneer we in het materiële bewustzijn zijn. En dit gevoel van eenzaamheid is vaak zelfs veel erger dan de besmetting van het virus op zich.

Spirituele kennis geeft ons inzicht, het verruimt ons perspectief. Daardoor kunnen we boven dingen uitstijgen en blijven genieten van de dingen van elke dag. Positieve gedachten kan ik zelf creëren. Verheven gedachten me tillen naar een hoger niveau van kwaliteit van het leven. Ik kan dus een keus maken. Om dit te kunnen doen is meditatie belangrijk.

Mediteren is niets anders dan tijd vrijmaken om aandacht te besteden aan wat er zich afspeelt in je binnenwereld. Om dieper na te denken over de dingen die belangrijk zijn voor jou. En om je te verbinden met het hogere bewustzijn.

Het diepe besef dat ik een spiritueel wezen ben van oorsprong, puur, liefdevol en vredevol. En dat die Bron, de Allerhoogste, mijn spirituele ouder is. Door de connectie steeds te maken, kan je de aanwezigheid van de Allerhoogste ervaren, waardoor de energie kan stromen en je opnieuw gevuld kan raken met positieve energie.

‘Samen’ kan je ook vertalen naar een aantal dingen.

  1. Ik, het spirituele wezen ben altijd samen met dit lichaam. Dat samen zijn moet ik ook tot iets aangenaams maken. Hoe ga ik om met het lichaam? Is het lichaam mijn voertuig waarvoor ik zorg en met waardering behandel? Of ga ik er maar ‘zo zo’ mee om?En dat zijn alle aspecten van het lichaam beginnend bij wat ik eet, alswel waarvoor ik mijn lichaam ter beschikking stel.
  2. Samen: wat ik om me heen verzamel. Als ik mijn omgeving schoon en georganiseerd houd dan ben ik vanzelf ook veel rustiger. Maar als mijn omgeving steeds rommelig is en er geen orde is, alles hier en daar en het maakt toch niet uit, dan heeft dat ook invloed op mijn gevoel over mezelf niet alleen, maar het maakt mij ook onrustig.
  3. Samen met anderen. Hoe verbind ik me met anderen? Wanneer ik me verbind met anderen uit liefde, uit saamhorigheid, uit een gevoel van eenheid willen creëren, wanneer dat mijn intentie is, dan zal ik steeds meer voelen dat ik nooit alleen ben. En misschien doen ze de dingen anders dan ik, het is niet erg. Samen dragen naar het hogere doel, dat is wat verschil maakt.
    Als ik iets uit mijn voorraad geef, omdat ik heb verzameld, dan geef ik en kijk niet terug. Maar als ik eigenlijk geef omdat ik iets wil nemen, dan zal ik me altijd onvolledig voelen. ‘Ik geef je niet omdat ik wil geven, maar ik geef je omdat ik eigenlijk iets terug wil hebben.’ En dat maakt ook dat we ons eenzaam voelen, want dan vinden we altijd dat anderen ons in de steek laten. Maar als ik geef vanuit de intentie om te geven, dan voel ik altijd dat ik meer ontvang. Want ik ben niet daar omdat ik wil nemen, ik ben daar omdat ik wil geven. En dus samen – met – anderen is iets heel interessants om naar te kijken in relaties. Als ik aan de gevende kant wil blijven, zal ik altijd voelen dat er saamhorigheid kan zijn. Maar zolang ik nog het gevoel heb dat ik moet kunnen nemen, ga ik altijd vinden ‘je geeft me niet’, ‘waarom geef je mij niet, waarom geef je wel aan de ander’. Het is niet alleen het materiële, maar het is ook mijn eigen voorraad van bijvoorbeeld liefde en aandacht.
  4. Samen met de natuur. Hoe ga ik om met de natuur, hoe ga ik om met de elementen? Samen betekent: ik draag iets bij en jij draagt iets bij.
  5. En het laatste maar zeker niet het minste is samen met God. Samen met God, daarvoor heb ik afzondering nodig. Afzondering betekent niet dat ik eenzaam ben. Afzondering betekent, mijn focus is daar en daar alleen op gericht. Stille tijd, persoonlijke tijd, tijd van gerichte aandacht en focus.

Brahma Kumaris Sprituele Organisatie

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *