Lezing Brahma Kumaris: Uitdagingen?, Problemen?

………. Opstapje voor innerlijke groei…

Spirituele studie leert ons dat we elk moment kunnen kiezen voor iets hogers. Zelfs iets dat ik regelmatig doe, kan ik maken tot ondersteuning in mijn groeiproces. Wat maakt dat we spiritueel groeien?  Door bewuste keuzes, de manier waarop ik iets doe en de aandacht die ik eraan geef. De manier waarop ik iets doe heeft te maken met de kwaliteit van mijn gedachten, mijn attitude. Elke soort gedachte heeft een speciale energetische waarde die effect heeft op mezelf, en op mijn omgeving.

Zelfs in de simpele dingen die we doen zijn er uitdagingen. Wanneer noem je iets een uitdaging? Als mijn vermogen wordt geprikkeld door “ kan ik meer, kan ik het beter,  dus kan ik het anders”. Bijvoorbeeld, het afwassen van vaat volgens een bepaalde  routine. Dezelfde actie van vaat wassen, kan een verheven actie worden, wanneer ik goddelijke kwaliteiten er in stop. Door aandacht te schenken aan het element water en door dankbaarheid te tonen aan de natuur, zal ik zuiniger omgaan met water en het stromend water waarderen. Ik zal het milieu minder schade aanbrengen.

Als ik het vaatwerk sorteer, geeft het mij ook discipline, organisatie en accuraatheid, want ik leer mezelf een ander kwaliteit van dingen doen. Als ik het zie als een mogelijkheid om na te denken en bezig te zijn met het proces van innerlijke verschoning, door de verhoogde gedachten  die ik creëer. Vaat wassen wordt een plezier omdat  het mij helpt met het proces van karmische verschoning. Dus dit simpele vaatwerk wordt een verheven actie door de vibraties van mijn gedachten. Spannender is het, wanneer ik het niet leuk vind om vaat te wassen.  Mensen horen al op een afstand het lawaai dat ik maak en voelen de irritatie. In het vaat wassen zijn er veel dingen die je bij jezelf kan checken. Dit zijn allemaal innerlijke processen die ik kan stimuleren door simpel vaatwerk. Ik kan het ook snel en gehaast doen, waardoor het nog vlekken vertoond. Als ik spiritueel wil groeien, voeg ik steeds meer toe aan wat ik doe. Ik ga spelen ermee, dansen ermee, praten ermee, ik maak het tot een spel, waardoor het leuk en aangenaam wordt.

In een kleine keuken is de uitdaging groter om direct op te ruimen, af te wassen en weg te zetten. In een grote keuken speelt dit ook, maar valt minder op. De uitdaging de keuken schoon te houden hangt af van hoe ik er innerlijk in sta. Helpt het mij te groeien, mijn netheid te verhogen, helpt het mijn perceptie te veranderen.

Als ik weet dat de keuken de plek is waar voedsel bereid wordt, is dit fysiek, maar er is  ook een emotioneel, spiritueel en mentaal aspect aan . De kwaliteit van het voedsel is ook bepalend voor degenen die het gaan nuttigen. Als eten in een hoge atmosfeer is bereid, God’s keuken, met die verhoogde energie dan zal dat ook aankomen bij degenen die het nuttigen. Bereid ik iets snel in de microwave zonder de nodige  aandacht, dan  voegt dat ook toe maar in een negatieve manier. Energetisch heeft het effect, dus hoe schoon houd ik de keuken en met hoeveel liefde houd ik het schoon.

De tijd vraagt nu veel aandacht en heel veel dingen kan wel ik benoemen als een probleem. Maar wat voor de één een uitdaging is, kan voor een ander een probleem zijn en omgekeerd. Sommige mensen zeggen, ik zie geen probleem, de situatie helpt mij alleen maar om beter te worden.

Wanneer is iets een uitdaging of een probleem, dat is, hoe sta ik erin? Een uitdaging is als ik bereid ben te veranderen, ik ga ertegenaan, ik zal meer doen dan ik normaal doe, ik verruim mijn capaciteit. Als ik het als een probleem zie, beperk ik mijn capaciteit al door te denken dat het een probleem is. We benoemen iets tot een probleem, wanneer we denken dat we het niet aankunnen.  Ik kijk vanuit mijn zwakheid, ik kan het niet, ik wil het niet. Mijn ervaring maakt een situatie dan tot een probleem.

Bijvoorbeeld het geld is gedevalueerd, is het een probleem of is het een uitdaging? Als ik geen verandering kan brengen in mijn manier van kijken naar een situatie, zal ik het blijven ervaren als een probleem. Het geld is minder waard, dus wat ga ik doen? Deze situaties kunnen mijn heel sterk maken, omdat ik mijn creativiteit steeds meer en meer gebruik. Creativiteit is het vermogen in de ziel, maar hoeveel werk ik er mee, hoeveel gebruik ik het?

Sommige mensen raken verstard wanneer dingen veranderen, omdat ze nooit hebben geleerd creatieve oplossingen te zoeken. Creativiteit is een vermogen dat we allemaal hebben als spiritueel wezen. Dit vermogen is om op een ander manier naar dingen te kijken; het vermogen  om anders met een situatie om te gaan. Ons denkvermogen is ons hoogste creatief vermogen. Op het moment dat ik niet anders kan of wil denken, dan wordt het voor mij een probleem en ik loop ervoor weg.

Als ik een natte  aluminium pot wil drogen met een witte handdoek zal ik de doek bevlekken. Ik kan de pot liever even laten staan en door de wind laten drogen. Dit vraagt om creativiteit.  Als ik de instelling heb om te willen leren – dat is het diepere in onszelf – zal ik iets leren van mezelf of van een ander, ik zal innerlijke groei ervaren. Wat is dat? Hoe weet ik dat ik spiritueel groei? Zullen  anderen het eerst merken en aan je vertellen? Zelf zal ik het eerst opmerken door mijn tevredenheid, innerlijke rust en voldoening, ik word innerlijk sterker, ervaar geen verdriet meer, geen gevoel van zwaar werk. Hoe meer tevreden ik ben met mezelf, hoe stabieler ik mij voel. Ik wil niets meer hebben, maar ik wil delen/schenken. Ik weet dat ik de kracht in me heb. Er is ook een verhoogd  gevoel van binnen. Ik blijf dicht bij de waarheid. Als ik content bent, zal het ook zichtbaar zijn op mijn gelaat. En doordat ik groei, zal ik blij zijn met veranderende situaties.

We hebben allen een dag routine, maar hoe ga ik met dingen om? Loop ik zaken uit de weg of durf ik onder ogen te zien? Onze energie wordt namelijk getrokken naar de actuele situatie en niemand kan voor een ander leren. Een bepaalde situatie kan  voor de een gemakkelijk zijn, maar de ander ervaart het als moeilijk. Als ik mijn ego voedt, dan zal ik geen innerlijke groei ervaren. Ego is lichaamsbewustzijn en dat houd mij tegen om spiritueel te groeien. Ego brengt mij snel terug naar de oude situatie. Een bekend voorbeeld is excuses bedenken, de basis hiervan is zwakheid. Pas als ik stop met het voeden van mijn zwakheden, zal ik spiritueel groeien. Op het moment dat ik de switch kan maken, zal ik de groei ervaren. Dat is overwinning van positiviteit op negativiteit. Ik zélf merk het als eerst op, omdat mijn gevoelens worden verhoogd: ik voel me stabieler en ben meer tevreden, ik hoef het niet buiten te gaan zoeken om mij goed te voelen. Innerlijke groei is heel subtiel, mijn aandacht is gefocust op mezelf. Anderen merken het later aan mijn gedrag.

Onze Dadi Janki (*spirituele leider van de Brahma Kumaris – maart 2020), wilde altijd leren van alles en iedereen. Zij had in het proces van leren, diep begrip dat de ziel, een spiritueel wezen is, dat ooit verhoogd en vol is geweest, maar geleidelijk aan is afgezakt. De ziel moet nu weer vol raken. Volheid in het leven is een ander proces en aparte aandacht, inzicht en wijsheid is nodig. Bij de Brahma Kumaris hebben wij deze kennis, maar alleen als wij deze kennis gebruiken en toepassen, kunnen we compleet en vol worden. Gisteren was die situatie een issue, maar vandaag niet. Onze connectie met de Allerhoogste, de Bron van spirituele kracht en van Volheid leert mij hoe ik weer verhoogd kan worden. En mij weer vrij kan voelen.

Innerlijke vrijheid is niet dat ik mag zeggen wat ik wil, wanneer ik wil en hoe ik dat wil. Maar ik ben vrij om mij te uiten, op een bepaald niveau. Het vraagt kracht om niet naar het laagste niveau te gaan. 

Brahma Kumaris Spirituele Organisatie

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *