Lezing Brahma Kumaris: Vrede is …..

Wat betekent vrede? Vrede is niet iets abstracts, maar iets heel subtiels. Vrede is lichtheid, onbezorgd zijn, een innerlijke kracht, een oorspronkelijke kwaliteit, een schenkende energie.

In de maand september wordt de Internationale dag van vrede herdacht. De Brahma Kumaris heeft in 1986, het UN jaar voor Vrede, wereldwijd een vredesproject uitgevoerd: ‘Million Minutes of Peace Appeal’ , een initiatief waarbij individuen, gemeenschappen en landen meer dan 1 miljard minuten gewijd hebben aan vrede.

Door over vrede na te denken, kom je erachter dat het zo’n diepe betekenis heeft en zoveel waarde heeft. We kennen het woord dat afgeleid is, namelijk tevreden en ontevreden. Als ik ontevreden ben, dan straal ik boosheid of verdriet uit.

De wereld verlangt naar de staat waarin iedereen vrede ervaart. Als we kijken naar de natuur, is het zo interessant hoe de natuur inspeelt op veranderingen en zich aanpast. Dat is iets waar mensen heel veel van kunnen leren. De natuur ontwikkelt steeds de balans terug naar harmonie. Mensen doen dat ook wel, maar worden vaak tegengehouden waardoor de balans niet blijft bestaan. We zijn afgezakt van die oorspronkelijke natuur waar wij vandaan komen, naar een leven dat gebaseerd is op verlangens, afgunst en boosheid. Dit zijn de factoren die ons afhouden van de ervaring van vrede. Laten wij stilstaan bij een paar momenten van vrede, die wij ervaren hebben. Breng jezelf terug naar die ervaring, zodat je het kan herleven en de vrede van binnen kan voelen.

Als je de angst of onzekerheid aan de Allerhoogste Vader geeft, wordt je licht. Om in je staat van vrede te zijn, moet je durven alles over te geven aan het Hoogste wezen. Dan wordt je kalm, omdat je die last heb overgegeven.

 Vrede hoort bij het spirituele wezen; het is de oorspronkelijke kwaliteit van iedere ziel. Vrede is iets dat bij mezelf moet beginnen. Zowel de ervaring van stress en lichtheid beginnen in mijn mind. In gezelschap met het Opperwezen kan ik vredevol zijn en innerlijke rust, lichtheid en kracht ervaren. Ik kan stil blijven en vanuit mijn innerlijke spirituele zuiverheid vrede delen. Ik geef vrede, omdat ik instaat ben vrede te geven, zonder iets terug te verlangen.

Als ik zeg dat ik moe ben, dan wil ik eigenlijk terug naar die vrede, de rust. Durf de gedachte van vrede sterk te maken, dan kan je in de ervaring gaan van innerlijke rust. Onrust stimuleert meer onrust. Maar als ik sta in mijn staat van rust, dan zal ik degene zijn die de omgeving rustig maakt. Als ik me focus op onvrede van buiten, dan laat ik onvrede toe in mij.

Wanneer ik naar iets verlang bijvoorbeeld respect en iedereen vraag om respect, zal ik dat niet altijd krijgen. Maar als ik respect begin te geven, zal ik merken dat ik van iedereen respect ontvang. Als ik vind dat niemand van me houdt, zal ik mijn ongelukkig voelen. Maar als ik liefde begin te geven, dan zal ik merken dat deuren opengaan. Hoe meer ik liefde of respect geef, hoe meer ik die ook zal ontvangen.

 In de wereld van vandaag zijn heel veel mensen onrustig. Velen vragen zich af hoe dat komt. Er is zoveel verdriet en ontevredenheid om ons heen. Die energie wordt verspreid. Hoe kan ik vredevol blijven en een vuurtoren zijn die vrede blijft doneren? Hiervoor zou er een relatie moeten zijn met de Bron van Vrede. Als ik investeer in de relatie met de Bron en aandacht geef aan de relatie, dan word ik sterk door de vibratie en zal ook beschermd worden. Deze bescherming zal voelbaar zijn; ik word een baken van vrede…

 Brahma Kumaris Spirituele Organisatie

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *