Lezing Brahma Kumaris: “Vrouw zijn en Trouw zijn” 

Het thema van de maand is geïnspireerd door drie gebeurtenissen in deze maand, namelijk: de internationale dag van de vrouw, Navratri en de lijdenstijd rond Pasen.

In alle drie gebeurtenissen staan vrouwen centraal en trouw zijn komt tot uiting. Als we aan een vrouw denken, komt over het algemeen als eerst de uiterlijke kenmerken voor onze geest. Maar het gaat meer om de vrouwelijke kwaliteiten. Vrouwelijke kwaliteiten zoals zachtheid, ontvankelijkheid en zorgzaamheid.

Kwaliteiten en balans
Zorgzaamheid is het vermogen om te delen, wat zichtbaar is bij moeders. En ook wel bij vrouwen die geen kinderen hebben. In feite bezit een ieder zowel de vrouwelijke als de mannelijke kwaliteiten, ongeacht het uiterlijke geslacht. De kwaliteiten komen tot uiting in de mate waarop ze gebruikt worden. De basis van zorgzaamheid is liefde en liefde is een oorspronkelijke kwaliteit van de ziel. Een Engelse gezegde luidt: “Sharing is Caring”. Bij vrouwen zien we deze kwaliteit meer tot expressie komen. Voorbeelden zijn: moeder Maria en de deties die zoveel aanbeden worden. Er is een spirituele wet: hoe meer je geeft, hoe meer je zal ontvangen. Hoe meer je geeft, hoe innerlijk rijker je wordt, hoe voller je wordt, hoe meer je in je kracht komt te staan. En als je sterk bent, zal jij je beter voelen en kan je meer aan.

In de wereld wordt de schoonheid van liefde tekort gedaan, doordat we het afhankelijk hebben gemaakt van condities. De spirituele wet zegt; hoe meer je geeft hoe meer je zal ontvangen, omdat het innerlijk aangestuurd wordt. We willen vaker sterk zijn, maar geven toch toe aan zwakheden, alhoewel we diep van binnen weten wat goed is. Puurheid neemt af, omdat we kracht missen en daarom raken wij uit balans. We worden boos en gebruiken negativiteit.

Liefde zou tot expressie gebracht moeten worden in zijn pure vorm; liefde schenken resulteert dan heel natuurlijk in liefde ontvangen. God schenkt zonder condities, daarom roepen wij uit naar Hem, de Waarheid.

Mensen verlangen ook naar vrede, maar ook vrede hoort bij ons. Het is een kwaliteit van de ziel. Zodra we het kwijt (dreigen te) raken gaan we ernaar op zoek. De expressie van vrede in mezelf is harmonie in mijn omgeving.

Trouw aan hetzelf
Door trouw te zijn aan mijzelf zal ik ook trouw zijn aan anderen. Trouw zijn aan mezelf betekent liefde en respect hebben voor mezelf. Hoe gemakkelijk is het om trouw te blijven in een relatie? We zoeken liefde en respect buiten onszelf, maar vergeten dat we dat van nature zijn: vol liefde en innerlijke waarde. Wanneer we niet trouw zijn aan onzelf voelen we een leegte en ontwikkelen een bedel gedrag naar buiten toe.

We maken allemaal stille afspraken met onszelf, maar als een ondeugd roept, vergeten we de afspraken en gaan we dan over onze grens? Het gevolg is dat we verdriet ervaren: we voelen ons schuldig, een oude gewoonte komt omhoog en we verliezen ons zelf respect. Trouw zijn aan hetzelf wordt zo ook geschaad.

Trouw zijn is iets heel dieps. We willen gelukkig zijn en gelukkig blijven. Als kind was het zo gemakkelijk, maar waar is het nu naar toe? Wanneer puurheid en kracht verdwijnen, ervaren we verdriet. Besef hoe mooi het is om in je eigen puurheid te blijven.

Wat is vrouw zijn?
Maatschappelijk gezien, wordt de vrouw soms nog als minder dan de man beschouwd. Dit bestaat nog bij sommige culturen en religiën. Vele carrière-bewuste of goed opgeleide vrouwen denken ook dat ze zich moeten bewijzen. Maar als jij goed dóet, zal dit onbewust tot expressie komen: er is geen bewijs voor nodig. De internationale dag van de vrouw (8 maart) is uitgeroepen om de (eigen)waarde van de vrouw terug te brengen. Maar de vrouw hoeft zichzelf niet perse op een fysiek niveau te bewijzen door allerlei karweitjes te gaan uitvoeren, die een man nomaal zou doen. Het lichaam is nou eenmaal anders gebouwd.

Ondersteunend, tolerant en geduldig zijn; dit zijn vrouwelijke kwaliteiten welke zielen zowel in een vrouwelijk  als mannelijk lichaam bezitten. Plannen maken bvb. is een mannelijke kwaliteit, maar beiden mannen en vrouwen doen dit. Bijvoorbeeld, ik heb het plan om zelf roti’s te maken. Wil ik de roti eten, dan zal ik het plan moeten ondersteunen door bijvoorbeeld blom te kopen, anders blijft het bij een plan. Waar het om gaat, is dus de balans terug te vinden tussen onze vrouwelijke en mannelijke kwaliteiten.

Vrouw en God
In tempels, kerken en andere gelegenheden zie je ook veel meer vrouwen dan mannen. De kwaliteit van ontvankelijkheid, welke bij een ziel in een vrouwelijk lichaam gemakkelijker tot expressie komt, uit zich voornamelijk ook in relatie tot God en Zijn liefde. Ontvankelijkheid van dat wat hoger is dan hetzelf. De aanbidding van de Shiv Shakti en de moederverering, hetgeen staat voor het vrouwelijke aspect van innerlijke kracht, gebaseerd op pure liefde en verbondenheid met God, is niet onbekend. Het is deze kracht die het mogelijk maakt om trouw te blijven aan hetzelf.

BRAHMA KUMARIS SPIRITUELE ORGANISATIE


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *