Lezing Brahma Kumaris: Wat is Waar(heid)…Waar is wat

Sommige mensen zijn zo principieel (in religie) dat ze anderen uitsluiten en dus kunnen ze hen niet insluiten in hun hart. Ze zeggen zelf: “God is liefde”, dus waarom sluiten ze anderen uit. De spreker geeft aan dat zij op haar zoektocht naar de waarheid, God gevonden heeft. De Hogere Kracht die boven alles staat. De Ene die spirituele kennis geeft, dat elke ziel met zijn unieke rol een unieke plek heeft in dit spel. Een gezegde leert ons: de wereld is een speeltoneel, ieder komt en speelt zijn deel.

Waarheid is onveranderlijk terwijl de belevingswereld voor elk één van ons verschillend is. Niet  twee mensen hebben dezelfde mening over iets of iemand. Dus wat is waarheid?

De spirituele reis leert ons dat alleen God de Waarheid is. De rest is allemaal wat wij creëren op basis van onze eigen perceptie. Omdat we leven in het bewustzijn van materiële dingen nemen wij verdriet van de vergankelijke zaken. Het gevoel iets kwijt te raken, maakt ons angstig, onze vrijheid wordt ontnomen. Spirituele vrijheid is dat ik als ziel onvergankelijk ben.

Ultieme waarheid: wat is dat voor mij? Waarheid over mezelf en over de Allerhoogste. Hoe kan ik waarheid herkennen? Ik zal diep terug naar binnen moeten gaan, in mezelf keren. Mijn gevoelens observeren, door hebben waaraan ik mij zelf optrek (zijn het illusies?) en wat mij staande houdt. De manier waarop ik naar mezelf kijk, op dezelfde manier zal ik ook anderen zien. Spirituele kennis zegt ons dat alles bij jezelf begint. Bijvoorbeeld: als er iets is gebeurd en ik word boos. Heb ik mezelf afgevraagd, vanwaar ik het recht heb om boos te zijn? OK er is onrecht, maar omdat ik niet weet hoe om te gaan met onrecht word ik boos… doe ik mezelf dan niet nog meer onrecht aan?

Tegenwoordig wordt er gevochten om vrede te verkrijgen. Er is zoveel grenzeloosheid, omdat mensen niet volgens de waarheid leven. We zijn weggedreven van onze kern, waardoor het gevoel van waarheid verdwijnt. Wat is waar over mijzelf? Ontwikkeling ligt bij mezelf. Het zoeken naar de waarheid brengt mij terug naar zuiverheid, puurheid. Alle andere zichtbare dingen, inclusief het lichaam, zijn vergankelijk. Maar de ziel is onvergankelijk. We nemen geen tijd voor onszelf om naar onze sacred space – innerlijke heilige plek – te gaan om het goddelijke in onszelf op te zoeken.   

Mensen zoeken rust, omdat er zoveel verval overal waar te nemen is. Het eerste verval is moreel verval. Mensen zijn hun puurheid en hun eerlijkheid vergeten. Spirituele kennis leert ons herkennen wat goed is en dat durven te doen of te zeggen. Connectie met de Allerhoogste, de Bron van kennis, in een spiritueel bewustzijn maakt dat die zuivere energie kan doorstromen. Dit brengt niet alleen helderheid voor het intellect, maar ook rust en kracht. Waar is rust aan gekoppeld? Aan innerlijke vrede.

Dus wat is waar… en waar is wat? Neem de beslissing en ga aan de slag.

De lezing werd afgesloten met de gebruikelijke meditatie.    

BRAHMA KUMARIS SPIRITUELE ORGANISATIE

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *