Lezing Brahma Kumaris: “Wees jezelf, STOP met vergelijken”

Is er iemand hier die zichzelf nooit heeft vergeleken?

Heel jong al wordt ons gezegd: “ je bent geen meisje, stop met huilen”. Je komt thuis met het resultaat van een proefwerk: ‘..maar een zes’. De vraag wordt gesteld wat het hoogste cijfer is in de klas. ‘Kon jij geen acht of zelf een tien krijgen?’ Vergelijken en nogmaals vergelijken.

Miss Suriname, dat is alleen maar vergelijken, jij bent mooi, minder mooi. Enzovoorts.

Vaker wordt gezegd, “jij bent dom of knap, suf of dapper “… of “ Ik zou zoiets nooit gedaan hebben.” Maar wij vergeten dat iedereen een eigen bril heeft.

In de wereld van vandaag willen kinderen zijn als hun popster. Dragen soortgelijke kleding en hebben dezelfde haardracht. Wat velen niet weten, is dat veel van deze popsterren ongelukkig zijn.

 Wij zijn vergeten wat bijdraagt aan ons zelfrespect en tegenwoordig geven wij kinderen niet voldoende ruimte om hun specialiteit te ontwikkelen. Iedereen van ons heeft tenminste één specialiteit. Als wij op een dag ontdekken wat het kind instaat is te doen, zeggen we vaak: ‘waarom heb je dat niet eerder gedaan.’ Als ik blijf kijken naar een ander, geef ik mezelf alleen maar pijn. Respect hebben voor iemand is de persoon accepteren zoals hij/zij is. Respect hebben voor mezelf komt door mijn innerlijke kwaliteiten, normen en waarden te kennen.

 Vroeger waren er op school enkele expressie vakken, nu zijn er slechts op vele scholen nog alleen tekenen en gymnastiek . Nu wordt er alleen theoretische kennis overgedragen. In expressie kan ik ervaren hoe ik mij voel en ook hoe ik moet omgaan met anderen.  Vele ouders hebben thuis geen tijd meer om met hun kinderen te praten en/of te spelen. Het gevolg is dat deze kinderen aandacht gaan zoeken op school of in andere (vrienden)kringen.

 

 Hoe lang blijf ik vergelijken?

Wij hebben allemaal onze sterke en zwakke kanten.Ik moet niet steeds de zwakheden blijven benadrukken van anderen. Weet je wel dat je een kind van God bent, .. een punt van stralende energie? Alle andere eigenschappen behoren het lichaam toe. De oorspronkelijke kwaliteiten van de ziel zijn deugden en waarden. De ziel is van oorsprong puur. Wanneer de ziel het lichaam verlaat, nemen we alleen de ervaringen die in de ziel zijn opgeslagen met ons mee.

Stop met het willen hebben wat een ander heeft, want dat brengt geen geluk.

 

 Wat is karma?

Karma betekent actie/ handeling. De wet van karma is daarom heel duidelijk, wat ik zaai, dat zal ik oogsten. Dit is een wereld van materie. Wat je nu ervaart, is het resultaat van wat je in je vorig leven hebt gedaan. De oogst wordt meegenomen naar de volgende geboorte. De natuur heeft ons lang geleden reeds gewaarschuwd op de rampen die nu voorkomen. Echter, wij hebben deze signalen genegeerd. Ga ik dan nog vergelijken? Niet alleen denken en doen, wat goed is voor mij, maar wat goed is voor mijn omgeving en de wereld waarin wij allen leven. Is mijn geluk afhankelijk van ego? Sommige mensen  doen alles om hun ego te strelen. Ook al betekent dit dat ze schulden moet maken.

 Eens hadden wij goddelijke kwaliteiten en deelden deze ook met elkaar. Het kapitaal dat wij van God ontvingen is opgeraakt. Dus gaan wij nu lenen. Waar? Bij de natuur en bij anderen. De natuur zegt ook geef mij terug wat je mij schuldig bent. We hebben bossen vernietigd, overal gegraven en vooral heel veel vervuild. Nu zitten we te klagen. Maar hebben wij hier niet allemaal aan bijgedragen? 

Mind, intellect en sanskaras zitten in de ziel. De ziel is altijd liefdevol en eerbiedig. Zo ook zijn denken en ervaren,zaken van de ziel. Dus als ik respect wil ontvangen zal ik ook respect aan anderen moeten geven (jong of oud). Met liefde kan ik de ander helpen het beste omhoog te halen.

Waarin ik mag vergelijken is, hoe mooi ik word van binnen ‘ Ik ben waardevol, een kind van God. Ik heb recht op God’s  liefde. Ik ben een helper van God’. Dit zijn de dingen die ik met anderen mag delen.

 Is de wereld vooruit gegaan door de faciliteiten die er nu zijn? Wetenschap is wel vooruit gegaan, maar de kwaliteit van leven is slechter geworden. Hoe gaan we met elkaar om? Laten wij goede zaadjes zaaien voor de toekomst. Ik moet werken aan mezelf in het belang van de wereld. Leer om van jezelf te houden. Er is maar één God, maar zovele zielen.

 

Brahma Kumaris Spirituele Organisatie

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *