Lezing Brahma Kumaris: Zelfvertrouwen door Zelfrespect

Gebrek aan zelfrespect uit zich in de manier waarop we met anderen omgaan en door de omgangsvormen die we hanteren. Wanneer er wederzijds respect is voor elkaar, zijn er vibraties van liefde, geduld en tolerantie en durven wij elkaar in de ogen aan te kijken bij een ontmoeting. We kunnen onszelf zijn, omdat er niets te verbergen is. Een oefening hierbij is om na te gaan hoeveel mensen we in de ogen hebben durven aankijken in de loop van de dag.

Zelfrespect en respect geven en ontvangen

We zijn respect gaan koppelen aan de dingen die we doen, bijvoorbeeld respect verwachten vanwege een bepaalde rol of positie. Dit is echter geen goede basis voor een respectvolle relatie, omdat het niet gebaseerd is op zuiverheid, maar op ego, arrogantie of zelfs angst voor zelfbehoud. Dit zal nooit stabiliteit in een relatie tot stand kunnen brengen, omdat het gebaseerd is op een verkeerd fundament. Bijvoorbeeld, omdat iemand vandaag mijn meerdere is, geef ik die persoon respect, maar als die persoon morgen die functie niet meer vervult, toon ik geen respect meer. Dit is een vluchtige vorm van respect, omdat de rol of positie tijdelijk is. Waar blijft het respect dan? Uit angst voor zelfbehoud lijkt het ook alsof we respect geven of afdwingen. Echt respect geven of ontvangen, komt tot stand wanneer we weten wat we waard zijn.

Het diepe zelfrespect komt van binnenuit; we laten ons niet beïnvloeden, door geen enkele baan of positie die we uitoefenen. Die hoeven ons geen respect te geven. Want als de kwaliteit van de baan afneemt, zal er geen respect van de buitenwereld meer zijn. We hebben allerlei functiebeschrijvingen gegeven aan banen, maar eigenlijk kan geen enkele dienstbetrekking ons kwalificeren voor wie we zijn. Rennen om van alles te doen om meer respect te krijgen, terwijl alles maar halfjes gebeurt, maakt dat we slechte kwaliteit afleveren en dat niemand op ons kan rekenen. Hierdoor neemt ons zelfrespect én dat van de buitenwereld af. Maar als we iets kwalitatief goed doen, brengt het ons zelfrespect omhoog, omdat de kwaliteiten in ons, waaronder geduld en tolerantie, bepalen wat we doen. Zelfrespect gaat omhoog wanneer we weten wat we moeten doen en het ook voltooien, omdat we de kracht en het geduld hebben kunnen opbrengen om het te doen. Weten wat te doen en het niet kunnen voltooien, zal ons zelfrespect omlaag brengen en ervoor zorgen dat we teleurgesteld raken. We moeten geduld voor onszelf kunnen opbrengen. Respect hebben voor onszelf zullen we leren uit onze fouten. De basis voor het ontvangen van respect is om in ons zelfrespect te blijven. Als we handelen vanuit ego of arrogantie, geschiedt dit vanuit een laag zelfrespect. Hierdoor zullen we ons vaker beledigd voelen. Daarentegen maakt zelfrespect ons nederig en houd ons stabiel. We zullen begrijpen dat wij moeten veranderen omdat een laag zelfrespect niet bij ons hoort.

Innerlijke kwaliteiten en de buitenwereld in het licht van zelfrespect

Spirituele kennis leert ons dat elke ziel uniek is in de ogen van de Opperziel. Hij is de enige die ons van binnen kent en ons echt zelfrespect geeft. Kunnen we respect ontvangen of creëren we voor onszelf het beeld dat we geen waarde hebben? Kunnen we dit beeld verkleinen? Alleen God en wij weten hoeveel inspanning we plegen. We weten en beseffen ook dat we uniek zijn en dat dit leven ons de gelegenheid geeft om in ons zelfrespect te blijven. Willen meetellen in de buitenwereld en doen alsof alles goed is om respect te krijgen, zal het in mekaar doen vallen.

Zelfrespect krijgen op basis van de mening van de buitenwereld is als een valse kapstok: het biedt geen ondersteuning in de diepte van zelfrespect. Mensen zijn de mening toegedaan dat als de wereld hen maar ziet, ze respect ontvangen. Bijvoorbeeld, het hebben van veel volgers op Facebook of Instagram. Dat geeft ons tijdelijk respect, maar we zullen moeten werken aan kwaliteiten in de ziel die ons zelfrespect en stabiliteit geven. Stabiliteit betekent dat we in die staat kunnen blijven, omdat het de innerlijke kracht is die zekerheid geeft. Door onzekerheid worden we geschud en raakt ons zelfrespect zoek; verwachtingen van de buitenwereld zijn namelijk erg groot. Kunnen we naar onszelf kijken van binnenin; onze kwaliteiten zien? Vergeet niet dat de buitenwereld veranderlijk is! Zelfs met het lichaam kan vandaag alles goed gaan en morgen niet meer. Hoe meer we weten dat we de kwaliteiten van de ziel kunnen gebruiken, hoe groter het meesterschap wordt over onszelf. Tolerantie ontwikkelen we doordat we door hebben dat er iets mis is, en oefenen ermee maakt ons tot meester.

Zelfvertrouwen en spiritualiteit                  

Zelfvertrouwen komt wanneer we meesterschap hebben over onszelf, over onze binnenwereld. Als het toeneemt, wordt dat zichtbaar in de acties die we uitvoeren. Als we denken ons zelfrespect te moeten laten zien door ego, dan is dat een vorm van zelfverdediging, om onszelf te beschermen. Maar als we zelf op een gezonde manier groeien, wat betekent dat onze kwaliteiten toenemen, dan zullen we merken dat anderen om ons heen ook groeien. Zelfrespect is namelijk naar binnen gericht.

Spiritualiteit wil zeggen dat we werken aan ons hoger doel en dat we alles samen met de Opperziel doen. Als we moedig zijn, zal ons zelfvertrouwen toenemen. Als we geen geduld hebben en zeggen dat we het niet kunnen en dat een ander het moet doen, zal ons zelfvertrouwen niet toenemen. Zelfvertrouwen ontwikkel je door te leren, moedig te zijn en te durven. Kan ik mezelf aankijken? Respect kan je namelijk niet afdwingen. Respect kan je alleen genereren als we onszelf respecteren; wie ben ik, hoeveel respect heb ik voor mezelf en waaraan koppel ik het respect voor mezelf? Zelfrespect neemt toe als ons denken, weten en doen op één lijn zijn. Gevoelens over mezelf worden dan steeds hoger. Hoe zuiverder we worden, des te meer we krachtig worden.

Doe aan zelfcontrole door enkele minuten rustig te zitten en jezelf te observeren. Als we onrustig worden van binnen en ons niet vredig voelen, betekent dit, dat we ergens een grens zijn gepasseerd. Het is dan goed om onszelf te evalueren en oprecht te zijn, waardoor minpunten aan het licht komen.

Door connectie met de Opperziel zullen we te weten komen hoe te handelen.

Brahma Kumaris Wereld Spirituele Organisatie