Lezing Brahma Kumaris: Zuiverheid, daadkracht & wijsheid

Om Shanti herinnert ons aan onze oorspronkelijke kwaliteiten.

Waarom zal spiritualiteit een directe connectie hebben met zuiverheid?…Omdat we als spirituele wezens van oorsprong zuiver zijn. Zuiverheid is de oorspronkelijke kwaliteit van de ziel. Net zoals vrede ook hoort bij de ziel.

Wie durft vandaag te praten over een leven van zuiverheid? Nauwelijks iemand, want we zijn bang voor wat anderen zullen zeggen of denken.

In de maand augustus is o.a. de viering van Raksha Bandan. Een festival waarbij de zuivere relatie tussen broer en zus wordt gevierd. Bij de Brahma Kumaris geeft dit festival de zuivere relatie aan tussen IK, de ziel, en de Allerhoogste. Want als ik die zuivere relatie erken, zal ik ook in zuivere relaties met anderen kunnen staan .

 

Wat is zuiverheid?

Onzuiverheid vertelt ons direct dat we daar niet willen zijn.d.w.z. dat we bij zuiverheid willen zijn. Zuiverheid vertelt namelijk iets over jezelf.

Zuiverheid is één van de mooiste en hoogste kwaliteiten van de ziel. In zuiverheid zit kracht.

Andere kwaliteiten die direct te maken hebben met zuiverheid bij mezelf zijn Vrijheid en Geluk.

Hoe meer zuiverheid er is hoe meer vrijheid ik voel en hoe gelukkiger ik ben.

Wanneer ik me ongelukkig voel, betekent dat, dat er ergens iets van onzuiverheid in me geslopen is.

 

Niet alle vormen van Geluk zijn, gebaseerd op alleen maar zuiverheid. We kunnen ons gelukkig voelen bij het eten van icecream bijvoorbeeld, of als iemand ons complimenten maakt. Als dit geluk zuiver zou zijn dan zou het voortduren, of blijvend moeten zijn.

Dit zintuiglijk geluk is van korte duur. Na een poosje ervaren we dan een gevoel van  gemis en verdriet, waardoor onze rust en vrede ook verdwijnen.

 

Zuiverheid is een heel hoge deugd en is te vergelijken met het moederbord (computer)van alle deugden.

En deugden herkennen we omdat we heel diep van binnen zo graag deugdzaam willen zijn. Hoe deugdzamer ik kan leven, hoe meer de kwaliteit van het leven wordt verhoogd.

Als de relatie met jezelf goed is zal de relatie met anderen ook goed zijn.

Wat binnen is reflecteer je naar buiten en zal je ook aantrekken.

Diep in essentie zijn we als spirituele wezens gelijk aan elkaar.

 

Waar komt mijn geluk echt vandaan?

Geluk heeft te maken met welzijn, een diepe voldoening over  wie je kan zijn. Wie je bent. Een spiritueel wezen, een ziel. Want hoe meer ik voldaan of tevreden ben over mezelf, hoe zuiverder de gevoelens die ik over mezelf creëer, hoe minder ik afhankelijk word voor prikkels van buiten.

Eén van de dingen waarvoor we bang zijn is wat anderen over ons zullen zeggen of denken.

Vaak hebben we niet door dat we alleen maar doen wat anderen willen dat we doen en zo verspilling en onzuiverheid creëeren. Het is aan ons om te kiezen. Waarop baseer ik mijn keus?

God geeft ons alle kennis en wijsheid. Hij is een open schatkamer voor alles wat we nodig hebben.

Nu is het aan mij om te kiezen. Zie ik de connectie tussen wijsheid, daadkracht en zuiverheid?

Hoeveel tijd en energie  verspillen we niet bij het kiezen, als er chaos is in ons leven. We zijn dan onrustig en er is onzuiverheid in ons leven.  

Als je alles op een rijtje hebt, ben je veel rustiger, accurater en kan je makkelijker door dingen heen.

Ook zal het respect  voor de tijd die jou gegeven is, en voor je zelf  toenemen. Je zult merken dat je teruggaat naar eenvoud, wat zoveel vrijheid geeft in de mind en waardering voor jezelf.

Om te kiezen voor jezelf moet je heel sterk zijn. Hoe meer je zelfwerkzaam wordt, hoe sterker je wordt. Hoe minder je doet, hoe zwakker je wordt. Je creëert afhankelijkheid voor jezelf.

 

Zodra je zuiverheid aanvalt ontstaat chaos. Dit zijn hele diepe mechanismen die werden gebruikt en misbruikt om de kracht van een volk te breken. Bijvoorbeeld vrouwen en kinderen werden verkracht en misbruikt. En als je die kracht wilt koesteren, moet je die groepen beschermen.

Zuiverheid is Godsˊ kracht. Het verlangen naar de relatie met God is het streven van iedere ziel, omdat we terug willen naar het hoogste in ons zelf.

We komen als spirituele wezens in de cyclus van geboorte en dood. Maar naar gelang we langer we in het spel zijn raken we de touch met onze zuivere kern kwijt. We identificeren ons met materie, waardoor de kwaliteit van ons zijn en handelen steeds minder wordt. De identificatie met het lichaam en de aantrekkingen die daardoor ontstaan leiden ons gemakkelijk af van zuiverheid.

 

Onzuiverheid geeft meer macht dan kracht, maakt afhankelijk en ongelukkig, en gaat gepaard met destructie. Zuiverheid daarentegen genereert kracht, maakt ons onafhankelijk en sterk.

Brahma Kumaris Spirituele Organisatie

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *