Lezing Brahmakumaris: Vastberadenheid een bijzondere deugd

Focus

Weten we wat we willen of weten we waar we naar toe gaan? Dat is de eerste stap voor ons, anders komen A, B, C enzovoorts die ons zullen vertellen wat we moeten doen. Als wijzelf het niet weten, zal dit ons in de war brengen en uiteindelijk zijn we nergens. Soms weten we nog niet wat we willen, maar kennen de methode en dus zal het pad helderder worden om ons de juiste weg te laten zien.                                                                                                                       

We zeggen bijvoorbeeld dat we eerlijk willen zijn, maar hoe wij ons precies moeten opstellen, is niet altijd even scherp. Zeggen we echter dat we niet oneerlijk willen zijn – we denken vaak dat het toch hetzelfde is als ‘ik wil eerlijk zijn’, zullen we verrast worden. Want wat dan steeds omhoog komt, is on-eerlijk zijn en niet wij willen “niet oneerlijk” zijn. Want soms is juist dát het aantrekkelijke en worden we automatisch daar naartoe getrokken.

Het maken van doelbewuste keuzes

Vanuit onze innerlijke zelf kiezen we voor het positieve en dat brengt constructieve energie met zich mee, welke ons sterker maakt. Zal onze energie toenemen of afnemen wanneer we gemakkelijk voor iets kiezen of als we iets moeten aanvechten? Als we duidelijk zijn in onze keuze, zal positieve energie toenemen. In onze hedendaagse wereld zien we dat veel mensen niet gemakkelijk vóór iets kiezen, maar tégen iets zijn, omdat ze denken dat ze het hierdoor afbreken. Ze klagen, maar kiezen niet voor dingen waar ze voor staan. Als we onszelf hierin checken, zullen we merken hoe onze energie afneemt.

De eerste stap is, weet ik wel wat ik wil? Helderheid is van belang. Zo kunnen we onze kinderen ook stimuleren en daardoor helpen we de kinderen om te kiezen voor wat ze willen.

Als volwassene is dan de volgende stap: wil ik vrienden of wil ik volgelingen? Vastberadenheid helpt ons om dieper of hoger te gaan, zodat we ons doel kunnen bereiken. Hoe duidelijker we zijn in iets, hoe gemakkelijker het wordt, dit ook te laten gebeuren. Het brengt ons niet, waar we NIET willen zijn.

Moed

We hebben ook moed nodig om onze doelen te bereiken, anders raken weontmoedigd. Door moedig te zijn durven we door te gaan, ondanks de obstakels die op ons pad komen. Ons doel moet heel scherp zijn. Studenten die weten wat ze willen, gaan ervoor en zoeken hulp als dat nodig is. Daarentegen zijn er studenten die snel afgeleid zijn, omdat hun doel niet scherp is. Moedig zijn is een belangrijke kwaliteit, die past bij vastberadenheid. Als we vastberaden zijn, zullen we ook moedig zijn. We zullen nagaan welke dingen voor ons als tegenwerking opkomen. Deze dingen leiden ons gemakkelijker af van waar we willen zijn. Als we vastbesloten zijn, zullen wegen voor ons opengaan om te komen waar we willen zijn. Om alle ondersteuning te kunnen gebruiken op ons pad zullen we ook sterk moeten zijn. Als we niet in onze kracht staan, zullen we doen wat anderen zeggen en zullen we veel verwarring ervaren. We zullen inboeten aan kracht, omdat er geen helderheid meer is. Diezelfde mooie kwaliteit wordt dan minder mooi, waardoor het hogere doel plaats maakt voor egoïsme. Onzuiverheid treedt in, omdat het hogere doel is afgezakt naar een zelfzuchtig doel. Dit brengt ellende en verdriet met zich mee. Uiteindelijk raken we onszelf kwijt. Zien we ons hogere doel nog steeds of raken we verblind? Als we dicht bij ons hoger doel en innerlijke krachten blijven, gaat het niet meer om óns. We blijven dan vastberaden. Spiritualiteit leert ons dat als we afwijken van ons hoger doel, we gevoeliger worden voor andere dingen waaronder geld en positie. Alles wordt dan erg onaangenaam, maar spirituele wetten zullen dit afstraffen. Als we iets doen wat niet goed is, zullen we innerlijk voelen dat het niet klopt. 

Koppig of vastberaden

Wat is het verschil tussen koppigheid en vastberadenheid? Onzuiverheid. In deze beide zaken weet men wat men wil, echter zijn ze de keerzijde van elkaar. Bij koppigheid weten we wat we willen, maar dit wordt ondersteund door ondeugden, terwijl vastberadenheid ondersteund wordt door deugden (goede kwaliteiten). Bijvoorbeeld een kind is vastberaden om te spelen met vriendjes, maar aan het kind is geleerd dat het “JOUW” speelgoed is. Op een bewuste dag spelen ze samen, maar een vriendje wil ook op hetzelfde moment met hetzelfde speelgoed spelen. Het kind wordt boos, een ouder komt erbij en zegt nu dat ze samen moeten spelen. Maar het kind zegt ‘het is van mij en het vriendje mag niet ermee spelen’, wordt erg boos en begint te stampen. Hoe groter die koppigheid is, hoe minder het kind zal luisteren naar zijn ouders. Wat gebeurt er nu als een volwassen persoon koppig is? Als we niet door hebben hoe we ons gedragen, zullen we hetzelfde koppige kinderachtige gedrag blijven vertonen. We hebben niet geleerd dat dit gedrag niet goed is en het dus moeten veranderen. Bij koppigheid is er onzuiverheid en egoïsme door een laag zelfbeeld, waarvan we denken dat we het moet bewaken.

Vastberaden doelen in relatie met God

Vastberadenheid is een hele hoge deugd, omdat we het koppelen aan onze relatie met God. We zijn vastbesloten om mensen liefdevol te behandelen, dus zullen we een voorraad aan liefde moeten hebben. Dit kan alleen als we de Bron van Liefde kunnen gebruiken. Vastberadenheid vraagt om consistentie en regelmaat. Investeren in een relatie tussen Opperziel en ziel stelt ons instaat ons doel hoog te houden.                                                             

Waarvoor kiezen wij in deze wereld, waar onzuiverheid zo groot is? Maar als ons doel hoog is, zullen we altijd voor dat Hoge spirituele wezen kiezen en ons niet laten afleiden. Hoe hoger ons doel is, hoe onbelangrijker andere dingen worden. We zeggen ook: vastberadenheid is de sleutel tot succes. Waarin ligt succes? Dat ligt in het bereiken van onze doelen. Succes is niet het hebben van 12.000 volgelingen, maar misschien 3 goede vrienden waarmee we tot een heleboel dingen kunnen aanzetten. Innerlijke vooruitgang is dat we sterker en deugdzamer worden. Succes is niet gebaseerd op verkrijgen van materiële zaken, maar de middelen die nodig zijn, zullen binnen mijn bereik zijn.

Zijn we vastbesloten om te investeren in onze relatie met de Bron? Spiritualiteit betekent dat we daaraan voorrang geven. Als we een relatie hebben met de Bron, zullen wegen opengaan voor ons. We blijven met die zuivere energie verbonden. Elke keer dat we nee kunnen zeggen tegen onzuiverheid en ja als het zuiver is, behalen we overwinning. De connectie met de Bron zal ons helpen om de juiste keuze te maken bij zo’n kruispunt.

Brahma Kumaris Spirituele Wereldorganisatie

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *