Lezing: “De effecten van de maatregelen van de monetaire autoriteiten m.b.t. de valuta markt”

Kenniskring had gisteren 6 december haar maandelijkse lezing en discussieavond in het Lalla Rookh gebouw in Paramaribo. Hierbij waren er presentaties van Mr. Drs. Guillermo Samson en de heer Sham Binda.
kk2
Mr. Drs. Guillermo Samson  heeft gisteravond in zijn presentatie haarfijn aangegeven hoe het is gesteld met de politiek-financieel –economische situatie in Suriname. Voor de vele aanwezigen had hij eigenlijk geen nieuws, vertelde hij zelf en zeker ook geen oplossingen voor  verbeteringen,  daar er toch niets gedaan wordt met de aanbevelingen omdat de beleidsmakers er niets van snappen. Uit de handelingen van de beleidsmakers concludeerde hij dat de financiële sector van het land compleet in de war is geschopt. Hij stelt verder: “ Schuldigen moeten naar Santo Boma. Bestuurders zijn onderontwikkeld. Competente beleidsmakers zijn nodig aan het stuur van Suriname. Geen enkel project in landsbelang gaat door bij de huidige beleidsmakers als men er zelf niet aan verdiend. De de-dollarisatie maatregelen zullen niet werken want een pussende wond geneest men niet met een pleister. Samson veegde de vloer aan  met de maatregelen tegen de cambio’s daar zij als vijanden worden beschouwd en niet als partners. Met Hoefdraad zal het niet lukken, aldus de econoom Guillermo Samson.

De tweede spreker voor de avond  was   Sham Binda, voorzitter van de  AKMOS die  in een powerpoint presentatie zijn visie over de rollen van financiële instituten en de bankwet van 1956 gaf. Speculaties hebben alle pogingen het betalingsverkeer te vergemakkelijken, doen mislukken. Bank directies hebben met hun handelen veel respect verloren. Met Hoefdraad is de inflatie van 10 naar 80% gestegen en de monetaire reserves zijn nagenoeg verkwanseld. Het slechte beleid heeft geen middelen vrijgemaakt voor productie stimulerende doeleinden. Binda pleitte wederom voor dollarisatie van de Surinaamse economie omdat het vertrouwen ontbreekt in onze eigen munt en steeds verder afneemt. Ook de mededelingen over een behoefte van 30 miljoen dollar per maand vond hij ongenuanceerd en natte vinger werk. Ook banken hebben zich schuldig gemaakt aan valuta verhandelingspraktijken en deze situatie mede veroorzaakt. Alleen vingerwijzen naar Cambio’s is daarom niet terecht. Casino’s en  loterijen zijn ook geld wegdragers, waarbij elke controle ontbreekt. Binda verwacht dat de vertrouwenscrisis en ook de inflatie zal toenemen alsook de smokkel vanwege de schaarste van goederen en dat meer bedrijven zullen sluiten. Toename van werkloosheid, wegtrekken van kader en koersstijgingen zijn verwachtbaar. Het is jammer dat het IMF een corrupte regering faciliteert, aldus Binda tijdens de jaarafsluitingslezing van Kenniskring.kk1kk3

Bron: OHM