Lezing: De Europesche Colonisatie poging van 1845: het waarom en de setting van toen.

Martin Loor zal op vrijdag 21 juni a.s. om 19.30 uur i.v.m. de herdenking van 174 jaar Nederlandse kolonisatie in Suriname op uitnodiging van het Lalla Rook Museum, als onderdeel van de Nationale Stichting Hindostaanse Immigratie, een lezing verzorgen over “De Europesche Colonisatie poging van 1845: het waarom en de setting van toen”.

Martin probeert de gebeurtenis van de boerenkolonisatie meer betekenis te geven door verschillende facetten daaromheen, en hun onderlinge samenhang, wat meer in detail te bespreken. Daarmee verkrijgen wij volgens hem een meer genuanceerd beeld van datgene dat zich in 1845 in Groningen, Saramacca, voltrok waardoor veel leed en ellende is veroorzaakt. Hij voert aan dat de algemene situatie in Nederland, in die tijd, er één was van grote armoede, terwijl in Suriname het hoogtepunt van de plantage-economie voorbij was en men weigerde in te zien dat emancipatie in aantocht was. Hij gaat ook in op de leider van de kolonisatie poging, wat hem dreef en hoe het kolonisatieplan vorm kreeg. De povere voorbereiding in Suriname komt vanzelfsprekend ook aan bod.

De Nationale Stichting Hindostaanse Immigratie

Het Lalla Rookh Museum organiseert op elke derde vrijdag van de maand een “themaavond”. Deze lezing vindt plaats in de Ballroom, Gebouw 2 van het Lalla Rookh Complex aan de Lalla Rookhweg 54 te Paramaribo. Op deze avond is ook het Lalla Rookh  Museum geopend. De toegang voor het museum en de lezing is gratis.

—————————————————————————————————

Noot: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Lalla Rookh Museum tel.: 463080 of 531361

NSHI

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *