Lezing Diabetes en Mondgezondheid

De Diabetes Vereniging Suriname heeft donderdag jl. een openbare bijeenkomst gehouden met een lezing, getiteld Diabetes en Mondgezondheid. De inleider was drs. Upendra Gangaram Panday, tandarts.

Hieronder volgt een samenvatting van de lezing:

Zoals u weet lopen mensen die lijden aan Diabetes Mellitus (afgekort DM) een hoger risico op allerhande aandoeningen dan gezonde mensen.
Zo zijn suikerpatiënten vatbaarder voor GINGIVITIS en PARODONTITIS, vooral als de bloedsuikerspiegel slecht ingesteld is.

Gingivitis is de medische naam voor tandvleesontsteking.
De kleur van gezond tandvlees is roze.
Ongezond of ontstoken tandvlees is vaak roder van kleur, gezwollen en bloedt sneller bij bijvoorbeeld tandenpoetsen. Er is een regel die altijd geldt: Gezond tandvlees bloedt nooit! Het eerste stadium van ontstoken tandvlees wordt gingivitis genoemd.
Het verdere stadium waarbij het steunweefsel van de tanden en ook het kaakbot zijn aangedaan noemen we parodontitis.
Ontstoken tandvlees is in de beginfase niet altijd duidelijk zichtbaar en geeft zelden pijnklachten. Een vieze smaak of slechte adem kunnen wel duiden op ontstoken tandvlees.

Het is goed om te weten dat een slechte mondgezondheid de kans op aderverkalking en hart- en vaatziekten verhoogt. Dit is al lang bekend. Hoe komt dat? Bacteriën uit de mond komen in de bloedbaan terecht en kunnen overal in het lichaam ontstekingen veroorzaken, in het bijzonder de binnenkant van het hart en de hartkleppen. In medische kringen wordt deze zeer ernstige hartaandoening ENDOCARDITIS genoemd.
Verder is ook bekend dat bij een slechte mondgezondheid de bloedsuikerspiegel moeilijker te regelen is en dat de insulinebehoefte groter is. Kortom, er is dus een wisselwerking tussen een ontregelde DM en slechte mondhygiëne, de ene houdt de andere in stand.
Om deze vicieuze cirkel te doorbreken is het beslist noodzakelijk te zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel en tenminste tweemaal per jaar je gebit te laten controleren.

Met dank aan Luciën Jong, op wiens samenvatting deze tekst is gebaseerd.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *