Lezing: Ik stress…Wat nu

Dit was de titel van de lezing welke de Art of Living (AOL) op woensdag 20 september in de Congreshal heeft gehouden. De voorzitter van de AOL, mw. Mathoera- Hussainali hield eerst een openingstoespraak. Na 2 korte videofilms verzorgde de gastspreker uit India, swámi Paremtej de lezing. Hij is nu bezig met een Zuid-Amerikaanse toer en verzorgt diverse programma’s en lezingen.

De swámi gaf aan dat de oorzaak van stress is dat we te veel doen (workload) in weinig tijd met weinig energie.

Hij stelde de volgende vragen:
-Kan je jouw workload reduceren? Nee!
-Kan je de tijd vermeerderen? Nee!
-Kan je jouw energie verhogen? JA

Tekort aan energie is de oorzaak van 70% van je problemen. Als je weinig energie hebt dan ben je vermoeid, slaperig, prikkelbaar, angstig, depressief, boos etc.
Slecht voedsel is voor meer dan 70% verantwoordelijk voor een tekort aan energie.

Voeding heeft 3 effecten op ons:

  1. Voedsel welke je energiek maakt z.a: verse groenten en fruit, spruiten, linzen etc.
  2. Voedsel welke je onrustig maakt z.a: suiker, chocolade, koffie, ice cream, gekruid eten.
  3. Voedsel welke je slaperig, moe maakt z.a: oud of bevroren voedsel, ui, knoflook, niet-vegetarisch voedsel.

De práṇa (energie) is laag in oud eten en in lang van te voren geoogst en gesneden groente. Dit is niet goed voor de mind.

Als mens wens je 3 belangrijke dingen in het leven. Heb je deze 3 niet dan is dat voor 90% de oorzaak van je problemen.

  1. Gezondheid: 60% van de oorzaken van een slechte gezondheid ligt in de mind. Als je energieniveau laag is dan ben je ongezonder. Meer energie geeft je betere prestaties in je werk, je kunt je doelen eerder behalen en kan uitdagingen beter aan.
  2. Liefde
  3. Geld

Wil je verandering, dan zal je jouw energieniveau moeten verhogen. Hoe kan je dit doen? Het geheim/de sleutel is de ADEMHALING. 90% van gifstoffen wordt via de ademhaling verwijderd uit het lichaam. We benutten maar 30% van onze ademhaling. Door je ademhaling meer te benutten stoot je meer gifstoffen uit je lichaam en heb je dus meer energie. Elke emotie heeft een ademhalingsritme: bv. als je boos bent adem je snel. Als je de techniek beheerst om je ademhaling te managen, dan kan je jouw leven managen. Je mind wordt gezuiverd, waardoor je meer energie hebt, en dus meer gezondheid. De sudarshan kriyá is een ritmische ademhalingstechniek, welke regelmatig door AOL wordt geleerd aan geinteresseerden.

De avond werd afgesloten met lichaams- en ademhalingsoefeningen, meditatie en vragenronde.

OHM